Megvan, mibe fektetnek a magyar gazdagok - Ez lenne a siker titka?
Befektetés

Megvan, mibe fektetnek a magyar gazdagok - Ez lenne a siker titka?

Portfolio
Míg a fejlettebb európai gazdaságokban a háztartások által tartott részvények értéke általában meghaladja vagy megközelíti a GDP 10%-át, addig Magyarországon mindössze a GDP 2%-át teszi ki, de ennek több oka is van. A Hitelintézeti Szemle friss számában megjelent írás szerint az, hogy egy háztartás mennyire hajlandó részvényeket tartani, nagyban függ a vagyontól és a jövedelemtől, és attól is, hogy nő vagy férfi a háztartás feje.
A háztartások tőzsdei részvénytartása és a vállalatok részvényben történő finanszírozása között erős kapcsolat mutatható ki - derül ki a Hitelintézeti Szemle legújabb számának azon fejezetéből, amely a háztartások befektetési döntéseit vizsgálta. A fejlettebb európai gazdaságokban a háztartások által tartott részvények értéke általában meghaladja vagy megközelíti a GDP 10 százalékát, míg Magyarországon mindössze a GDP 2 százalékát teszi ki.

Fontos ugyanakkor az is, hogy a nagyobb egy főre eső GDP-vel rendelkező országokban a vállalati szektor akár a GDP értékét is meghaladó részvényforrásokkal is rendelkezhet, míg Magyarországon ennek mértéke csupán a GDP 20 százalékát teszi ki.

Megvan, mibe fektetnek a magyar gazdagok - Ez lenne a siker titka?
Forrás: Hitelintézeti Szemle
A kockázatos eszköztartás nagyban függ attól, hogy egy háztartás mekkora vagyonnal, illetve jövedelemmel rendelkezik - világít rá az elemzés. Nem meglepő módon a felső vagyoni kvintilisben a legmagasabb a kockázatos eszközökkel rendelkező háztartások aránya.

Megvan, mibe fektetnek a magyar gazdagok - Ez lenne a siker titka?
Forrás: Hitelintézeti Szemle
A vizsgálatba bevont országokat több csoportra bontották attól függően, milyen fontos szerepet tölt be a tőzsde a finanszírozásban. Mint kiderült, az aktív tőzsdepiacú országcsoportban a kisebb vagyonnal (jövedelemmel) rendelkező háztartások is érdemben tartanak kockázatos eszközt, míg a másik, Magyarországot is magába foglaló országcsoportban ez sokkal kevésbé jellemző (ami vélhetően az alacsonyabb átlagos jövedelemmel áll összefüggésben).

Megvan, mibe fektetnek a magyar gazdagok - Ez lenne a siker titka?
Forrás: Hitelintézeti Szemle
A likviditási korlát jelenléte is fontos befolyásoló tényező: aki nem tud likvid formában, óvatossági megfontolásokból félretenni, az kevésbé valószínű, hogy megfontolja a részvényt vagy a befektetési alapot, mint lehetséges megtakarítási formát.

A végzettség és bizonyos gazdasági (például pénzügyi) szektorokban való foglalkoztatottság szintén erősen pozitív hatással van a kockázatos eszköztartás valószínűségére.

Mint kiderült, a nők általában konzervatívabbak befektetéseiket illetően, míg a házasság pozitív korrelációt mutat a részvénytartással. A nemzetközi empirikus irodalom szerint a háztartásfő neme alapvetően meghatározza, hogy tart-e részvényt az adott háztartás. Női háztartásfő kisebb, férfi háztartásfő esetén nagyobb a gyakorisága a részvénybefektetéseknek.

Megvan, mibe fektetnek a magyar gazdagok - Ez lenne a siker titka?
Forrás: Hitelintézeti Szemle
A nagyfokú munkaerő- és ingatlanpiaci kitettség, illetve a munkabérnél volatilisebbnek tekinthető vállalkozói jövedelem nagyobb súlya negatívan befolyásolja a kockázatos pénzügyi eszközök tartását. A szakirodalom szerint ezek nem, vagy csak nehezen számszerűsíthető kockázatok, amelyekkel azonban az egyénnek számolnia kell befektetési döntései során, ezért összességében mérsékelhetik a háztartások kockázatos pénzügyi eszközeinek arányát.

A fentiek mellett jelentősen befolyásolja a háztartások kockázatos eszköztartását az önbevalláson alapuló befektetési attitűd, vagyis, hogy egy háztartás mennyire tartja magát kockázatvállalónak. A kockázatkerülő háztartások szignifikánsan alacsonyabb mértékben tartanak kockázatos eszközöket mind az aktív, mind a kevésbé aktív tőkepiaccal rendelkező országokban - írják.
ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
varga mihály_mti