Kiszámoltuk, mekkorát kaszálhatsz az új szuperállampapíron
Befektetés

Kiszámoltuk, mekkorát kaszálhatsz az új szuperállampapíron

Portfolio
Ha valaki júniusban 1 milliót befektet a tegnap megismert Nemzeti Kötvénybe, akkor 5 év múlva 273 ezer forinttal lesz gazdagabb. Ezt viszonylag egyszerű kiszámolni, ugyanakkor ez nem minden, amit az új lakossági állampapír nyújt: rövidebb lejáratokon egyértelműen veri társait, és szinte bármikor megéri majd visszaváltani. Az inflációkövető papírok hozamát azonban csak addig múlja felül, amíg nem emelkedik (tartósan) az infláció bizonyos szintek fölé. Összehasonlítottuk az új állampapírt meglévő és megmaradó társaival.
Gion Gábor államtitkár és Barcza György ÁKK-vezér hétfői sajtó-háttérbeszélgetése alapján az új magyar állampapír
 • 2019. június 3-ától, hétfőtől lesz elérhető kizárólag a lakosság számára,
 • a kevésbé népszerű bónusz, féléves és kétéves papírokat is felváltja,
 • bizonyos egyhetes időszakokban 100%-os, máskor 99,75%-os árfolyamon lehet majd visszaváltani,
 • a jóváírt kamatok kamatos kamatként működnek rajta (feltételezzük, ez a kamatok automatikus újrabefektetését jelenti),
 • a többi új sorozatú állampapírhoz hasonlóan nem kell megfizetni a (jelenleg 15%-os) kamatadót utána,
 • sávos kamatozású lesz, tartási időtől függően 3,5%-tól 6%-ig terjedő kamattal.

Számításunk szerint ha valaki a futamidő teljes időtartamára, 5 évig tartja majd a papírt, akkor 4,95%-os éves átlaghozamot realizálhat rajta. Ennél magasabb fix hozamú befektetést ma nem találni a magyar piacon.Kiszámoltuk, mekkorát kaszálhatsz az új szuperállampapíron
A fentiekből egyszerre két fontos tulajdonság következik:
 • 5 éves futamideje ellenére bármikor szabadon visszaváltható, likvid befektetésként lesz kezelhető, így természetes alternatívája lesz a rövid állampapíroknak és persze a bankbetéteknek is (az állampapírok többségét az említett 99,75%-hoz képest még a kedvező árfolyamot alkalmazó MÁK is 99%-on váltja vissza).
 • Fix hozama miatt lehetnek olyan időszakok, amikor az inflációkövető papíroknál magasabb, illetve olyanok is, amikor azoknál alacsonyabb hozamot kínál.

Érdemes tehát mind a megmaradó 1 éves, mind a szintén megmaradó 3 és 5 éves (inflációkövető) állampapírokkal összevetni a Nemzeti Kötvényt. 1, 3 és 5 éves futamidőre tettük ezt meg, és azt találtuk, hogy mindegyik hozamát veri az új állampapír. Fontos hozzátenni: a jelenleg érvényes kamatok mellett.

Kiszámoltuk, mekkorát kaszálhatsz az új szuperállampapíron
Ha a pénzügyileg tudatos lakossági befektetők körében népszerű 5 éves inflációkövető PMÁP-hoz hasonlítjuk a Nemzeti Kötvényt, akkor elmondható, hogy (mindkét esetben a kamat újrabefektetésével és már kamatadó nélkül számolva) 5 év múlva 27 ezer forinttal lesz nagyobb az egyenlegünk, amennyiben a Nemzeti Kötvényt választjuk a PMÁP helyett. De csak ha fennmarad a jelenleg aktuális kamatszint, ami szinte biztos, hogy nem így lesz.

Kiszámoltuk, mekkorát kaszálhatsz az új szuperállampapíron
A PMÁP kamata ugyanis változik:
 • egyrészt az inflációt követi (jelenleg a tavalyi 2,8%-os éves átlagot veszik figyelembe),
 • másrészt az újonnan kibocsátott sorozatok esetében az erre számított kamatfelár is eltérhet a jelenlegitől, ami jelenleg 3 éves futamidő mellett 1,4 százalékpont, 5 éves futamidő mellett pedig 1,7 százalékpont.

Akár az infláció, akár a kamatprémium változik (magasabb infláció mellett utóbbit hajlamos csökkenteni az állam a következő sorozatokra), az állampapírok közötti "erőviszonyok" is borulhatnak:
 • az 5 éves PMÁP-nál addig vonzóbb a Nemzeti Kötvény, amíg az 5 éves futamidő során figyelembe vett inflációs ráták átlaga 3,25% alatt lesz,
 • a 3 éves PMÁP-nál pedig addig, amíg a 3 éves futamidő során figyelembe vett inflációs ráták átlaga 3,03% alatt lesz. Eközben
 • az 1 éves MÁP kamata nem függ az inflációtól, jelenleg ennél egyértelműen magasabb hozamot nyújthat az új Nemzeti Kötvény.

További szempont, hogy a 3 és 5 éves papírhoz hasonlóan a Nemzeti Kötvény hozama is tartalmaz egyfajta lejárati prémiumot, de úgy, hogy hogy a "hozzá tartozó" lejáratot nem kell a befektetőnek kivárniuk (minimális veszteséggel visszaváltható), ez többletérv lehet az új papír mellett.

Kiszámoltuk, mekkorát kaszálhatsz az új szuperállampapíron
Ábráinkon bemutatjuk, milyen inflációra számítanak bizonyos intézmények, illetve elemzők, és egyéb inflációs rátákat is figyelembe vettünk.

A várakozások többsége alapján a tavalyi 2,8%-nál magasabb éves átlagos infláció jöhet idén, de meglehetősen bizonytalan, hogy annyira megemelkedik, hogy akár a 3 éves, akár az 5 éves PMÁP hozama a Nemzeti Kötvény általunk számított fix hozama fölé emelkedjen.

Hosszabb időtávon az MNB 3%-os inflációs célja felé konvergálnak az előrejelzések, ami mellett a Nemzeti Kötvény hozama hajszállal bár, de meghaladhatja az inflációkövető magyar állampapírok hozamát. A jegybank inflációs céljának megfelelő inflációs befektetői várakozás mellett tehát észszerűbb Nemzeti Kötvénybe, mint (a jelenleg fizetett kamatprémiumot feltételezve) PMÁP-ba fektetni június 3-ától. A döntést a fentiekben leírt inflációs kockázat övezi.

Kiszámoltuk, mekkorát kaszálhatsz az új szuperállampapíron
Címlapi fotó: Thomas Coex / AFP
Frankfurt Stock Exchange
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
HUNGARY - NOVEMBER 17: Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Thomas Cook