Lottózol vagy bankot robbantottál? Ezekre a tanácsokra figyelj leginkább
Befektetés

Lottózol vagy bankot robbantottál? Ezekre a tanácsokra figyelj leginkább

Portfolio
4 milliárd 194 millió 319 ezer 530 forint!!! Ennyi pénzt nyert az utolsó mázlista szerencsejátékos az ötöslottó sorsoláson. Magyarországon a matematikai megtérülést figyelmen kívül hagyva nagyon sokan rendszeresen lottóznak vagy költenek egyéb szerencsejátékra, időről időre pedig nyernek Fortunával. Mások pusztán hatalmas vagyont örökölnek vagy tehetségük szinte egyik napról a másikra válik sokmilliós üzleti értékké. A mesebeli jövő ígérete azonban sajnos nem mindig társul jó pénzügyi döntésekkel. Mire érdemes megtakarítási szempontból figyelnie annak, aki rövid idő alatt hatalmas vagyonhoz jut? - erről kérdeztük villáminterjúnkban a Generali Alapkezelő vezérigazgatóját, Konkoly Miklóst.
Szakértőnk elsőként személyes tapasztalatait osztotta meg az ügyfelekkel folytatott beszélgetéseiből és találkozóiból:
  • Kell egy cél, ami a hozamot illeti, de mennyi legyen? Sokan azt mondják, hogy a befektetésük célja, hogy megőrizzék a vagyonuk értékét. Ez rendben is van, de ezt bizony számszerűsíteni kell, pontosítani, milyen értékét kell megőrizni. Befektetőinkkel való megbeszéléseken mi általában arra törekszünk, hogy a vásárlóerő megőrzését tűzzük ki célul, és ezt a saját szokások alapján számszerűsítsük! Ahogy mondani szoktam, mindenkinek megvan a saját inflációja, ezt kell alapul venni.
  • Aranyszabály: ne tegyél mindent egy kosárba! Nem csak eszközök és szolgáltatók közötti megosztást értjük ezalatt, hanem azt is, hogy a kötelező elemeket nem lehet kihagyni. Sokan megpróbálják részvények nélkül felépíteni portfóliójukat, így beleesnek abba a hibába, hogy bár kevésbé szór a teljesítmény, de az igazi hozam elmarad. A részvényeket be kell építeni, ezt nem lehet megúszni, de szakértő segítség nélkül mindez életveszélyes.....
  • Nemcsak az időzítés a fontos, hanem az időtáv is, sőt... Rengeteg befektető, amikor először találkoztam vele - volt közte több lottónyertes is - azt kérte tőlem, hogy ne csak abban legyek a segítségére, hogy mibe fektessünk, hanem azt is mondjam meg, most jó-e befektetni vagy várjunk a megfelelő pillanatra. Ezzel kapcsolatban egyik volt kollégám mondása jut eszembe: "befektetni akkor kell, amikor pénzünk van". Nos persze ez nem ilyen egyszerű, de egy biztos: a tervezett futamidő a legtöbb esetben nagyobb hatással van az eredményre, mint maga a befektetés időpontja, azaz fontosabb, hogy meddig tudunk egy befektetésben maradni/gondolkodni, mint az, hogy mikor fektetünk be.

De fordítsuk az általános tanácsokat a gyakorlat nyelvére, az alábbi szempontokat érdemes lehet szem előtt tartania az aktuális tőkepiaci környezetben:Lottózol vagy bankot robbantottál? Ezekre a tanácsokra figyelj leginkább
A lakossági állampapírok olyan hozam lehetőséget kínálnak, amivel szinte kötelező élni: így a megtakarítások harmadát - felét ezekben az instrumentumokban javasolt elhelyezni.

A portfólió kockázatos részének kialakítása során nem hagyható figyelmen kívül, hogy a fejlett világ részvény-, és kötvénypiacai az elmúlt tíz év bikapiaca után kisebb-nagyobb mértékben, de szinte kivétel nélkül túlértékeltek. Ezért fontos olyan abszolút hozamú befektetési alapokat választani, melyek a hagyományos befektetési alapoknál szélesebb körű eszköztárral rendelkeznek, így nem csak az árfolyamok emelkedéséből, hanem akár egy részvénypiaci megingásból is profitálni tudnak.

A fejlődő piacokon - a fejlettekkel szemben - jelenleg is találhatók attraktív árazású és/vagy nagy növekedési potenciállal rendelkező régiók, mint például Latin-Amerika vagy Ázsia egyes országai. Regionális feltörekvő piaci részvényalap révén vagy globális feltörekvő piaci alapon keresztül egy széleskörű, valóban jól diverzifikált értékpapírokból álló befektetés valósítható meg

A következő évtized legnagyobb növekedési potenciáljával rendelkező vállalatai irányába innovatív iparágak teljesítményét lekövető befektetési alappal szerezhetünk kitettséget. Ilyen területek a teljesség igénye nélkül: IT/ kiberbiztonság valamint a magánszféránk (otthonunk, pénzügyeink) védelme okos eszközökkel; környezetkímélő járművek és mobilitás; komplex technológiák az adatok feldolgozásában, mesterséges intelligencia, robotika és automatizáció. Nem kétséges, hogy a demográfiai trendekre valamint a klímaváltozásra adott válaszokban is forradalmi, innovatív változásokra számíthatunk.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését a Generali Alapkezelő támogatta.Címlapkép: MTI/Mónus Márton
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
wall street_shutterstock