Befektetés

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében

Portfolio
A műtárgyak kiválasztásakor az alkotó személyén, a stíluson, a témán és a korszakon túl gyakran sokat nyom a latban a szín is, hiszen a választott mű általában egy enteriőr része lesz, ahol már jelen vannak különböző árnyalatok és anyagok, amelyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül. Úgy gondoltuk, hogy mostani ajánlónkban, amelyben egy közelgő aukció tételei közül válogatunk, egy szín köré csoportosítjuk az alkotásokat.
A tavaszra, a téli álomból feléledő természetre gondolva pedig a zöldre esett a választásunk. Minden színnek különböző jelentéseket szoktak tulajdonítani, a zöldhöz általában a harmóniát, frissességet, biztonságot, növekedést és persze a növényzetet kapcsolják. Amikor a 2017-es év színének a népszerű Pantone cég a Greenery, élénkzöld árnyalatot választotta, azt írta, hogy az az új kezdeteket, a megújulást szimbolizálja. Ezt a gondolatot pedig leginkább a természetben mostanság végbemenő folyamatok inspirálták. A fentebb említett, zölddel társított fogalmakkal szívesen vesszük körbe magunkat az otthonunkban is, főleg ilyenkor tavasszal, amikor úgy érezzük, szükségünk van a kinti világ elevenségére a falakon belül is.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében
A természet becsempészésének legegyszerűbb módja a növények, virágok elhelyezése a lakásban, de nem mindegy, hogy azok miben találják meg a helyüket. Egy szép kaspóval, virágtartóval duplán jól járunk. Minden ízében tavaszi ez a Zsolnay tulipános virágtartó díszedény. A gyárra igencsak jellemző tulipános motívumon túl a védjeggyé is vált újítás, az eozinmáz teszi a felületét izgalmassá, vibrálóvá, mintha a buja növényzet absztrahált megjelenítését látnánk.
Legalább ennyire élő, harsogó zöld tájrészlet a témája Orbán Dezső Körtvélyesi parkrészlet című festményének. A képen látható kert a Nyolcakhoz szorosan kapcsolódó iparművész, író Lesznai Anna édesapjának tulajdonában volt. A már-már arborétumszerű kertben gyakori vendégek voltak a művészek, festők, költők egyaránt. Orbán Dezső is sokszor megfordult itt, a Lesznai Annához fűződő barátságából szerelem lett. A festő több olajfestményben is megörökítette a paradicsomi kertet.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében
A körtvélyesi parkban Rippl-Rónai József is szívesen látott vendég volt, aki szintén lefestette az őt megragadó részleteket. A válogatásunkban szereplő Rippl-Rónai mű azonban egy másik, ám szívünknek legalább annyira kedves tájat ábrázol, a Balatont. A kép hátterében az északi part, Badacsony kékes vonulata látható.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében
Tóparti tájat láthatunk a Daum fivérek gyárában, Nancyben készült vázán is. A tárgy formába fúvott, többrétegű, ún. cameo üveg. A dekor savmaratott, reliefszerű. A több rétegnek és a különböző tónusoknak köszönhetően a vázán megjelenő tóparti tájnak mélysége van, mintha az előtér sötétzöld fenyői közül néznénk rá.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében
Apró, de hatásos - így is jellemezhetnénk ezt a szecessziós kisvázát, amely élénk színe miatt biztosan nem marad észrevétlen az otthonunkban. Ha kis változtatást szeretnénk, esetleg van már valami zöld az adott térben, és hozzá illő kiegészítőben gondolkodunk, ez a fonalas díszítéssel és ezüst rátéttel ellátott tárgy tökéletes választás lehet. (Már látjuk is, milyen jól mutatna benne néhány szál ibolya vagy gyöngyvirág.)

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében
Felhívnánk a figyelmet egy kerámia tálkára is, a nagy keramikus triász egyik tagjától, Gorka Gézától. Gorka munkáiban a színes, élénk mázak azok, amelyek első pillantásra felkeltik a figyelmünket. A virágtartó tálka esetében ez a máz zöld, az alapmáz repesztett. A tárgy korongolt és kézzel formázott. Potpurri, szárazvirág vagy apró kincsek, ékszerek tárolására is alkalmas lehet.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében
Ha már ékszer: nem tudunk elmenni szó nélkül a következő ékszergarnitúra mellett. A platina karkötőből, melltűből, fehérarany fülklipsz párból és gyűrűből álló szett mindenképpen figyelemreméltó darab. Formájában és színében is a természetet idézi, utóbbit a jade drágaköveknek köszönheti. A navett csiszolású, leveleknek tűnő drágakövek között apró virágokként hatnak a karmos foglalású briliánsok.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében
A most következő kép már nyárias, a zöldek ugyanúgy dominálnak rajta. Márffy Ödön a párizsi Julian Akadémia ösztöndíjasaként több nyarat is eltöltött Bruges-ben. A képen a Bruges-i Lac d'Amour tó látható, valamint az azt körülvevő park. A festői táj megörökítésekor Márffy bátran kísérletezett, a kompozícióban a cézanne-i képalakítás, a színekben pedig a fauves-ok árnyalatai köszönnek vissza.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében
Patakparti táj a főszereplője Szobotka Imre festményének is. Az alapvetően naturalista képen visszafogott kubista formálás is látható, ezek elegyítése jellemző a festőre. A rendkívül frissnek ható táj főként a kék és a zöld árnyalataiból épül fel, a növényzet olyan üdének tűnik, mintha nemrég öntözte volna meg egy kiadós tavaszi eső.

Tavaszi zsongás - műtárgyak a zöld szín bűvöletében
Már a fenti válogatásból is látszik, hogy a zöldnek számtalan árnyalata létezik, közöttük mindenki meglelheti a neki tetszőt, amely felfrissíti vagy éppen megnyugtatja.

Szerző: műtárgy.com
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_564998512