Befektetés

Amundi: Ingoványos talajra tévedtek a befektetők

Kósa Endre
Amundi Alapkezelő:

"Donald Trump május eleji tweet üzenetét követően újfent kiújult az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültség, amely alacsonyabb kockázatvállalásra sarkallta a befektetőket. Ennek következtében egyrészt megakadt az év elején újabb erőre kapó részvénypiaci bika, másrészt a kockázatkerülésnek köszönhetően csökkenésnek indultak a kötvénypiaci hozamok. A következő hetek-hónapok irányát jelentős mértékben fogja majd meghatározni, hogy sikerül-e tető alá hozni a piacok által régóta remélt megállapodást. Mi alapesetben erre számítunk, de elképzelhető, hogy újabb fordulatok borzolják majd a befektetők idegeit.

Amundi: Ingoványos talajra tévedtek a befektetők
Vitathatatlan, hogy a kereskedelmi háború esetleges eszkalálódása komoly nyűg lenne a világgazdaság számára, ezért véleményünk szerint a jelenlegi bizonytalan környezetben két szempontot mindenképp érdemes lenne a szemük előtt tartani a befektetőknek: óvatosság és szelektivitás. Meglátásunk szerint az egyik legproblémásabb terület a technológiai szektor, ezen belül is a hardver-, illetve félvezetőgyártás, melyet egyelőre inkább kerülnénk. Inkább a kereskedelmi feszültségnek kevésbé kitett szektorokat, országokat részesítenénk előnyben, elsősorban az olyan eszközöket, amelyek döntő többségben a belföldi piacon tevékenykednek. Óvatosság javallott például a fejlett részvénypiacok esetében, melyek a májusi korrekció ellenére sem forognak olyan nyomott árazással, mint az év elején. Habár Európa esetében az EP-választásokat követően kijelenthető, hogy kiesett egy kockázati faktor, a két nagyobb jelentőségű bizonytalansági tényező, a Brexit, illetve az EU és USA közötti kereskedelmi ellentét továbbra sem megoldott. Emiatt egyelőre nem is változtatunk a fejlődő piaci allokációnkon, ráadásul - a kockázatokat is figyelembe véve - rövidesen kedvezőbb beszállási pontok is adódhatnak.

Még mindig nem dőlt el, hogy a nagy növekedési ciklusnak a végénél járunk, avagy csupán a cikluson belüli újabb átmeneti lassulásról van-e szó. Alapforgatókönyvünk szerint az idei első féléves lassulást az év második felében, illetve jövőre gyorsulás követheti, amit elsősorban a feltörekvő régió jobb teljesítménye támogathat. Kimagasló növekedési kilátásai révén pedig továbbra is szeretjük Kínát, különösen a magas belföldi kitettséggel rendelkező szektorokat, melyek sokat profitálhatnak a legutóbbi stimulusból. Szintén a gazdaság élénkülésének egyik győztese lehet Dél-Korea, amely ráadásul még vonzó értékeltségi szinteken is forog a fejlődő piaci univerzumot figyelembe véve. A kereskedelmi háború miatti aggodalmunk miatt 10%-ra csökkentjük a fejlődő részvénypiaci kitettségünk.

Mivel túlárazottság továbbra sem fenyegeti a régiós részvénypiacokat, ezért továbbra is kitartunk a hazai és a régiós kitettség mellett. Sőt, a BUX április végén indult korrekcióját követően 10%-ra növeljük a hazai részvények súlyát."

Amundi: Ingoványos talajra tévedtek a befektetők
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
nyugdíj191203gettystock
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
nyugdíj191203gettystock