Varga: az emberek szabadon költhessék el a jövedelmüket!
Befektetés

Varga: az emberek szabadon költhessék el a jövedelmüket!

MTI
A kormány azt szeretné elérni, hogy a magyar gazdaság eddig elért eredményeit megvédje, a gazdaság az idei első negyedévben 5,3 százalékkal bővült, de egyes nemzetközi előrejelzések szerint mind a világgazdaság, mind az eurózóna gazdasági bővülése lassul, a kormány ezért dolgozta ki a gazdaságvédelmi akciótervet - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés Gazdasági bizottságában szerdán.
A pénzügyminiszter az éves meghallgatásán emlékeztetett: a kormány 13 plusz 1 pontból álló gazdaságvédelmi akciótervének fő elemei az adózás egyszerűsítését, egyes adók kulcsának mérséklését, adók összevonását tartalmazzák, emellett csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho), és a kisvállalati adó (kiva) mértéke, kivezethető lesz az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), és az adóelőleg feltöltés eltörlését is kezdeményezi a kabinet. A tervek szerint 5 százalékra csökken a szálláshely-szolgáltatások áfája, a kistelepüléseken épülő lakásoknál pedig 5 millió forintig visszatérítik az áfát.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a GDP első negyedéves adata azt vetíti előre, hogy a magyar gazdaság a jövőben is 4 százalék körüli mértékben bővülhet. Rámutatott, hogy az elmúlt években jelentősen bővült a foglalkoztatás, és hozzátette, hogy meg kell őrizni a munkahelyteremtés elért eredményeit.

Varga Mihály ismertette, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv egyik első lépéseként a szocho 2019. július 1-től 2 százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken, ez az intézkedés 2019-ben 144 milliárd forintot, 2020-ban 156 milliárd forintot hagy a gazdaság szereplőinél. A kiva mértéke 13 százalékról 12 százalékra csökken 2020 január elsejétől, ezzel az adózási formával mintegy 40 ezer vállalkozás adózik.

A pénzügyminiszter jelezte, hogy az adózás egyszerűsítését is célul tűzték ki, az adók száma is csökkenni fog, így várhatóan kivezetik az evát az adózás rendszeréből. Az adóelőleg feltöltés eltörlését is kezdeményezi a kormány, a jövőben az eddigiekhez képest öt hónappal később, a májusi adóbevallással együtt rendezhetik a vállalkozások az adókötelezettségeiket. A turisztikai ágazat további fejlesztése érdekében a szálláshely-szolgáltatások áfája 18 százalékról 5 százalékra csökken jövőre.

A kistelepüléseken a lakásépítések, a lakásberuházások ösztönzését kívánják erősíteni, ezért az ilyen építkezéseknél 5 millió forintig visszatérítik majd az áfát. A jövőben a magánvállalkozások is kapnak támogatást ahhoz, hogy munkásszállókat építsenek - tette hozzá a pénzügyminiszter.

Jelezte: a kormány 2022 végéig folyamatosan mérsékelni kívánja azt az összeghatárt, amely alapján a vállalkozások fejlesztési adókedvezményt kaphatnak, ez 6500-7000 vállalkozást érinthet.

Varga Mihály kiemelte: a hitelezést támogató garanciarendszert is megerősíti a kormány, mind a Garantiqa Hitelgarancia, mind az Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány jelentős tőkeemelésben részesül.

Elmondta: a magyarországi öntözési rendszer kiterjesztésére 10 éves programot irányoz elő a kormány, ennek során 2020-2030 között évente 17 milliárd forintot fordít majd a hazai öntözési rendszer fejlesztésére. A kutatás-fejlesztés támogatására a 2020-as költségvetésben 32 milliárd forinttal többet, 157 milliárd forintot szán a kormány.

A miniszter arról is szólt, hogy a hétfőn elindított új állampapír, a nagyon kedvező kamatozású magyar államkötvény plusz értékesítése már most nagyon sikeres, ezzel is az ország államadósságának finanszírozását akarja biztonságosabbá tenni a kormány.

Képviselői kérdésekre elmondta: a Paksi Atomerőmű beruházáshoz biztosított hitelkeretből eddig 24,9 millió eurót vett fel a kormány, de ezt már vissza is fizette.

Mellár Tamás (Párbeszéd), a gazdasági bizottság alelnöke azt mondta, hogy a felzárkózás folyamatában keveset ért el az ország az elmúlt években. Ezzel szemben Hadházy Sándor (Fidesz), a bizottság alelnöke szerint sikeres a mostani gazdaságpolitika, és a gazdaságvédelmi akcióterv az elért eredmények megvédését szolgálja.

Varga Mihályt a költségvetési bizottság is meghallgatta, ahol kiemelte: 2020-ra biztonságos költségvetés készült a GDP-hez mérten egy százalékos hiánnyal és ugyanekkora tartalékkal. Hozzáfűzte, hogy a magyar gazdaság jó helyzetben van, de azzal a kihívással kell szembenézni, hogy a mostani 4-5 százalékos növekedés hogyan tartható fenn.

A miniszter szavai szerint a magyar gazdaság jó állapota ad lehetőséget az ambiciózus 1 százalékos hiánycélra 2020-ban, a költségvetési tartalék jelentős szintjét feszegető kérdésre pedig jelezte, hogy az az esetleges globális lassulás esetén jelenthet nagyobb mozgásteret a kormánynak.

Azokra a kérdésekre reagálva, hogy mi a véleménye a számvevőszék elnökének azon felvetéséről, miszerint a fizetések egy részét megtakarítási számlára kellene utalni, a pénzügyminiszter közölte: a kormány mindig is azt támogatta, hogy az emberek szabadon költhessék el jövedelmüket.

A bizottsági ülés elején Varju László (Demokratikus Koalíció) a költségvetési bizottság elnöke egy 29 pontból álló kérdéssort adott át a pénzügyminiszternek, ezek leginkább a letelepedési kötvényre, az államháztartási hiányra vonatkoztak. Úgy érvelt, a letelepedési kötvény drága volt, más eszközzel, más módon mintegy 60 milliárd forintot spórolhatott volna a kormány.

Varga Mihály a letelepedési kötvényről úgy vélekedett: hasznos eszköz, hasznos értékpapír volt, 2013 és 2017 között névértéken 1,84 milliárd euró letelepedési kötvényt bocsátottak ki, amely alacsonyabb kamatozású volt, mint a korábban az IMF-től felvett hitel kamata.

Címlapi fotó: MTI/Kovács Tamás
IMG_20191017_163000
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
gazdagok_jacht_shutter