Brutális roham az új szuperállampapírért: megvan, mennyi fogyott el
Befektetés

Brutális roham az új szuperállampapírért: megvan, mennyi fogyott el

MTI, Portfolio
Eredményes és népszerű a Magyar Állampapír Plusz, az új állampapírból több mint 500 milliárd forintot vásároltak egyetlen hét alatt, ez minden idők legmagasabb egyhetes forgalmi adata a piacon - tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t.
A lakossági állampapírok és az öngondoskodási piac átalakulása is terítékre kerül október 1-jei Öngondoskodás konferenciánkon. Részletek itt:2023-ra azt a célt tűzte ki a kormány, hogy 11 ezer milliárd forintra növekedjen a lakossági állampapír-állomány - emlékeztetett Varga Mihály. Mint mondta: a most beérkezett adatok alapján ez az összeg elérte a 8060 milliárd forintot, köszönhetően annak, hogy a MÁP+ rendkívül jól teljesített az első héten.

2019. június 3. és június 7. között 529 milliárd forintot jegyeztek belőle. Ez minden korábbinál magasabb összeg, ilyen mennyiség egyetlen hét alatt még nem fogyott más lakossági állampapírból.

Az eddigi csúcsot 2017-ben az 1MÁP tartotta, akkor feleannyiért, 206 milliárd forintért vásároltak az egy éves állampapírból.

A legfrissebb, első negyedéves adatok szerint lakossági állampapírokban összesen 7636 milliárd forint volt, ebből közel 3000 milliárdot az egyéves papír tett ki:

Brutális roham az új szuperállampapírért: megvan, mennyi fogyott el
Korábban már írtunk arról, hogy bár az ÁKK 100 milliárd forintos kerettel hirdette meg a jegyzést, annak nincs felső korlátja, ez egy elméleti keretösszeg, amit rugalmasan módosíthatnak a kereslet függvényében. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy minden héten új sorozatot bocsátanak ki a papírból, ami mindig új keretösszeggel indul.Azt már múlt hétfőn lehetett tudni, hogy nagy kereslet lesz az új állampapírra, Varga Mihály akkor már elárulta,hogy pár óra alatt elfogyott 20 milliárd forintnyi papír, erről itt írtunk:Az egyelőre kérdés, honnan jött ez az 500 milliárd forint az új állampapírba, részben lehet ez abból a mintegy 6 ezermilliárd forintnyi készpénzből, ami a magyar háztartások kezében van, másrészt az is előfordulhatott, hogy a lakossági állampapírok piacán is történt egy átrendeződés és sokan a meglévő papírjaikat váltották vissza annak érdekében, hogy a pénzt az új MÁP+-ba fektethessék.

A MÁP+-szal kapcsolatos gyakorlati információkról legutóbb itt írtunk:Arról pedig, hol érdemes megvenni az új papírt és mire érdemes figyelni a költségeknél, itt írtunk:

Brutális roham az új szuperállampapírért: megvan, mennyi fogyott el
Ahogy korábban többször is írtunk róla, a MÁP+ esetében a kamat mértéke az első félévben évi 3,5%, a második félévben évi 4%, ezt követően minden évben 50 bázisponttal emelkedik a kamat, tehát a 2. évben évi 4,5%, a 3. évben évi 5%, a 4. évben évi 5,5%, az 5. évben pedig évi 6% jár a befektetésünk után. Ezzel az 5 éves futamidő alatt a papírral elérhető hozam 4,95%. Kamatfizetés után a kapott kamat automatikusan újrabefektetésre kerül ugyanabba az állampapírsorozatba, tehát nincs vele teendőnk.

Brutális roham az új szuperállampapírért: megvan, mennyi fogyott el
A lakossági állampapírokon elérhető kamatok jelenleg az alábbi táblázat szerint alakulnak:

Brutális roham az új szuperállampapírért: megvan, mennyi fogyott el
A lakossági állampapírok és az öngondoskodási piac átalakulása is terítékre kerül október 1-jei Öngondoskodás konferenciánkon. Részletek itt:

Címlapkép: MTI/Váli Miklós
Richter
A Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. MTI
roosevelt 7_8 iroda shutter
weworkiroda2
BET
Mosoczi_Laszlo_Jaszbereny_ikop1500
Richter
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
revolut shutter