Befektetés

Amundi: fordulhat a széljárás, Európa felkészül

Kósa Endre
Amundi Alapkezelő:

"Rendkívüli izgalmak elé néznek június végén a befektetők, szinte minden szempár az Egyesült Államokra és Kínára szegeződik. A piacot szinte már csak egyetlen kérdés foglalkoztatja: mi lesz a kereskedelmi háborúskodással? A tét nagy, hiszen a következő évek makrogazdasági folyamatait - és ezen keresztül a piaci kilátásokat is - jelentősen érinti, hogy sikerül-e záros határidőn belül tető alá hozni egy megállapodást, avagy tartós háborúskodásra kell berendezkedni. Éppen ezért a jelentős bizonytalansági tényező miatt érdemes forgatókönyvekben gondolkodni. Az alapforgatókönyvünk azzal számol, hogy belátható időn belül közelednek az álláspontok, és így nem durvul el a kereskedelmi háború. Ebben az esetben a világgazdaság az idei első félévi átmeneti lassulás után kismértékben még gyorsulhat is, főként a feltörekvő gazdaságoknak köszönhetően. Ha azonban a kereskedelmi feszültség inkább fokozódik, akkor ennél kedvezőtlenebb forgatókönyvekkel kell számolni. Kedvezőtlen esetben a jelenlegi lassulásból akár egy globális recesszió is kialakulhat.

Amundi: fordulhat a széljárás, Európa felkészül
Jó hír, hogy a negatív forgatókönyv elkerülése érdekében nagy jegybankok már megkezdték felkészülést, ugyanis júniusban erősen támogató, galamb hangvételű üzeneteket küldtek a piacok számára. Márpedig meglátásunk szerint egy olyan piaci környezet kedvező lehet a részvénypiacok számára, ahol alacsony a kamatszint, kitart, új erőre kap a növekedési ciklus, valamint némiképp stabilizálódnak a makrogazdasági fundamentumok. Véleményünk szerint részvény fronton a befektetőknek azokból a részvényekből, piacokból, szektorokból érdemes szemezgetniük, melyek továbbra is vonzó értékeltséggel rendelkeznek, valamint egyáltalán nincsenek, vagy csak kevésbé vannak kitéve a kereskedelmi háborúnak. Például az orosz részvénypiac, ami azonban az USA egyéb szankciói ellen nem feltétlenül nyújt védelmet. Összességében továbbra is fontos szempontnak tartjuk a szelektivitást, inkább a ciklikus eszközöket preferáljuk a defenzívekkel szemben, miután úgy látjuk, hogy utóbbiak már túlságosan drágává váltak az elmúlt időszakban.

A kereskedelmi háborúval szemben védettebb régiónak számít Közép-Kelet-Európa is. Mivel túlárazottság továbbra sem fenyegeti a régiós részvénypiacokat, valamint az osztalékhozamok is viszonylag magasak, ezért továbbra is kitartunk a hazai és a régiós kitettség mellett, ugyanakkor a lengyel nyugdíjrendszer, a cseh bankadó, valamint az MSCI fejlődő piaci indexében enyhén csökkenő súly kétségtelenül átmeneti kockázatot jelentenek.

A fejlett piacok körében az európai részvények - számos értékeltségi paraméter alapján - jóval vonzóbb árazással rendelkeznek, mint például az amerikaiak. A diszkont alapvetően annak köszönhető, hogy a Brexit körüli huzavona, az olasz belpolitikai helyzet, a vámháborúnak való kitettség, valamint a lassú gazdasági növekedés miatt a befektetők egyszerűen kiszerettek Európából. Meglátásunk szerint azonban több tényező (EKB által belengetett stimulus, javuló vállalati eredményvárakozások, attraktív értékeltség) is azt erősíti, hogy eljött az európai részvények ideje, ezért a fejlett részvényekre első lépésként a portfólió 5%-át allokáljuk. Mindeközben a középpontban lévő kereskedelmi feszültségek miatt elképzelhetőnek tartjuk, hogy rövid távon ismét volatilisebbé váljon a piac, így a többi részvénykategória súlyát is 5%-ra módosítjuk, továbbá megnöveljük az abszolút hozamú eszközök súlyát is."

Amundi: fordulhat a széljárás, Európa felkészül
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint zuhanás euró árfolyam