Meglepetést hoztak a tőzsdék júniusban - mibe fektetnek a magyar profik?
Befektetés

Meglepetést hoztak a tőzsdék júniusban - mibe fektetnek a magyar profik?

Portfolio
Bár nagyot emelkedtek a fejlett részvénypiacok júniusban, a kereskedelmi és politikai feszültségek által előidézett bizonytalanságok miatt nem biztos, hogy tartós lesz a tőzsdék dinamikája. A világ jegybankjai viszont támogatónak bizonyulnak és nemhogy elhalasztották a monetáris szigorítást, hanem könnyen lehet, hogy még az irányadó kamatokat is csökkenteni fogják idén - vélik a magyar befektetési alapokat kezelő profi szakemberek.
A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a júniusi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben nyolc alapkezelő szerepeltette magát.

A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Aegon Alapkezelő, Amundi Alapkezelő, CIB Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Erste Alapkezelő, MKB-Pannónia Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

A jegybankokon a profik szeme

A piacokat a politikai bizonytalanság és a kereskedelmi vita uralta júniusban is, a volatilitás mellett viszont a fontosabb amerikai részvényindexek nagyot emelkedtek. A kereskedelmi bizonytalanságok ennek ellenére szűnnek meg továbbra sem, hiszen nem tűnik úgy, hogy az Egyesült Államok egyhamar meg tud egyezni Kínával, hiába a közelgő G20-találkozó. Akad olyan magyar portfóliómenedzser, aki úgy véli, hogy a kereskedelmi háború akár globális recessziót is előidézhet, ha elhúzódik. Emellett Irán és Amerika közt is egyre forróbb a helyzet, ha netán a két ország közt nyílt konfliktusra kerül sor, az olajárak az egekbe repülhetnek.

A bizonytalanságok miatt a jegybankok felkészültek arra, hogy stabilizálják a világgazdaságot, ha erre szükség adódik. Már most is látszik az irányváltás a jegybanki képviselők retorikájában; nemcsak a szigorítás állt le, hanem a kockázatok miatt könnyen lehet, hogy hamarosan kamatvágásra adja a fejét a Fed, még az idei évben. Persze akad olyan profi befektető is, aki még mindig irreálisnak gondolja az idei évre prognosztizált lazítást.

A feszült helyzetben nagyon eltérő, hogy milyen eszközökben látnak fantáziát a magyar befektetési alapokat kezelő szakértők: van, aki orosz és a KKE-részvényekben hisz, van, aki megjegyezte, hogy a jegybankok lazító politikája a fejlett amerikai piacokon is feljebb hajthatja a részvényárakat, míg egy másik szakember szerint az európai részvények sokkal vonzóbban árazottabbak jelenleg, mint az amerikaiak. A politikai kockázatok persze mindegyik eszközosztályra kihatással lehetnek, ezért érdemes nem egy lóra tenni minden pénzünket.

Nincsenek nagy mozgások

A profi befektetők mintaportfólióinak allokációján ebben a hónapban nem látszanak nagy mozgások; a szakemberek úgy tűnik, inkább kivárnak. Azok, akik változtattak fiktív portfólióik összetételén, inkább a feltörekvő részvényekből súlyoztak át nyersanyagokba.
Ahogy ez korábban lenni szokott, a legnépszerűbb eszközök kategóriáját az alternatív befektetések adják, ezeket a részvények, majd a kötvények és a pénzpiaci eszközök adják a mintaportfóliókban.

Meglepetést hoztak a tőzsdék júniusban - mibe fektetnek a magyar profik?
A részletes bontásból persze kiderül, hogy a legnagyobb eszközkategóriát a pénzpiaci eszközök adják, ezt követik az abszolút hozamú eszközök, majd a hazai kötvények, állampapírok.

Meglepetést hoztak a tőzsdék júniusban - mibe fektetnek a magyar profik?
Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a befektetési szakemberek a kereskedelmi feszültségek miatt inkább szabadulni igyekeznek a fiktív portfólióikban lévő feltörekvő piaci részvényektől, a nyersanyagpiacon keletkezett beszállási pontokat pedig igyekeznek kihasználni.

Meglepetést hoztak a tőzsdék júniusban - mibe fektetnek a magyar profik?
Hosszabb távú trendeket szemlélve elmondhatjuk, hogy folytatódott a részvények év eleje óta tartó súlycsökkenése a mintaportfóliókban, míg az alternatív eszközök súlya tovább növekedett.

Meglepetést hoztak a tőzsdék júniusban - mibe fektetnek a magyar profik?
A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:

A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.
Frankfurt Stock Exchange
robots welding in a car factory
Private Health Forum
shutterstock_1077839366
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
shutterstock_1467481148
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1077839366