Megvan, mit adtak el a magyarok a szuperállampapír kedvéért
Befektetés

Megvan, mit adtak el a magyarok a szuperállampapír kedvéért

Portfolio
Összesen 883 milliárd forintnyi MÁP Pluszt vásárolt a második negyedévben (gyakorlatilag júniusban) a lakosság, miközben az inflációkövető PMÁP-ba is nettó 110 milliárd forint beáramlott - mutatják az ÁKK ma közzétett adatai. Megvan, mely állampapírokból súlyozott át a leginkább a lakosság, ezekből összesen 426 milliárd forint távozott három hónap alatt, ami a két legnépszerűbb állampapír állománynövekedésének a 43%-a.
2019 júniusának végén a lakossági állampapírok állománya elérte a 8217,6 milliárd forintot, ami több mint 500 milliárd forinttal haladja meg a 2018 végi értéket. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) célja, hogy 2018 végén a háztartások birtokában lévő mennyiség öt év alatt duplázódjon, és 2023 végére elérje a 11000 milliárd forintot. Az ÁKK az első félévben összességében 552,2 milliárd forintos állománybővülést realizált, mely közel 70 százaléka a finanszírozási tervben a teljes évre meghatározott mennyiségnek.

A második negyedévben a hozamkövető BMÁP-ból nettó 3,1 milliárd forint, a kétéves 2MÁP-ból nettó 170,9 milliárd forint, az egyéves 1MÁP-ból nettó 204,9 milliárd forint, a féléves FMÁP-ból pedig nettó 41,9 milliárd forint távozott.Megvan, mit adtak el a magyarok a szuperállampapír kedvéért
A június 3-tól bevezetett Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) beváltotta a hozzá fűzött reményeket az ÁKK szerint. Egy hónap alatt rekordmagas, több mint 882 milliárd forintos értékesített mennyiséget könyvelhetett el az adósságkezelő. A jegyzési adatokat az ÁKK korábbi közlése alapján alábbi táblázatunk tartalmazza:

Megvan, mit adtak el a magyarok a szuperállampapír kedvéért
Ezzel egyidőben, az állampapír-portfolió racionalizálásának eredményeként, a háztartások a legnépszerűbb hat terméket vásárolhatják a forgalmazóknál június 1-je után. Ezek
  • a MÁP Plusz,
  • az Egyéves Magyar Állampapírok (1MÁP),
  • a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP),
  • a Magyar Posta hálózatában nyomtatott formában vásárolható 1 és 2 éves Kincstári Takarékjegyek, valamint
  • a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) és
  • a Babakötvény, melyek továbbra is kizárólag a Magyar Államkincstár fiókjaiban érhetőek el.

Az értékesítési adatok szerint az inflációkövető PMÁP népszerűsége töretlen. Ez az állampapír azok számára jelent alternatívát, akik biztos reálkamatot kívánnak elérni.

Az 1MÁP állománycsökkenésének jelentős részét okozhatta, hogy azok lejáratakor nem a megújítás mellett döntöttek a kisbefektetők, hanem vélhetően kivártak és MÁP Pluszt vásároltak. Az FMÁP és a 2MÁP lejáratok után is hasonló okokból nem újította meg a befektetéseit a lakosság - támasztja alá korábbi sejtésünket az ÁKK mai közleménye.
chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bika wall street tőzsde