Befektetés

Lassul Kína vagy sem?

Portfolio
Egyelőre nem mutat érdemi gazdasági lassulásra utaló jeleket Kína, amennyiben a nyersanyagimportjának alakulását vesszük górcső alá. Egyedül a réz behozatala esett vissza jelentősen, mely aggodalomra adhat okot.
Kína árupiaci kereslete a GDP növekedésének folyamatos lassulása ellenére nem csökken, egyedül a réz piacán figyelhetünk meg csökkenő tendenciát. Logikusnak tűnne az érvelés, hogy Kína nyersanyag igénye csökken az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háború következtében. Azonban a számok mást mutatnak.

A kínai GDP 27 éve nem látott alacsony növekedést produkált, "csupán" 6,2%-kal növekedett az idei második negyedévben éves alapon. Ha először nézünk a számokra, azt láthatjuk, hogy Kína nyersolajimportja csökkent júniusban a májusi adathoz képest tonnában, azonban ha már napi szinten vizsgálódunk, akkor észrevehetjük, hogy az egy napra jutó átlagos import 1,7%-kal növekedett. Negyedéves alapon a kínai olajimport napi 9,9 millió hordós átlagot ért el, mely az előző évi 9,04 millióhoz képest igen jelentős növekedés. Ebből még nem érdemes messze menő következtetéseket levonni Kína gazdasági állapotának egészségéről, ugyanis valószínűleg jelentős olajmennyiség kerülhetett stratégiai, és kereskedelmi tárolókba is, a növekvő nemzetközi feszültségek következtében.

Hasonló tendenciák mondhatók el a szénimport alakulásáról. A vasérc behozatala havi alapon 10,2%-ot esett júniusban, azonban ez leginkább a brazil termelés visszaesésének tudható be, ahol még mindig érezhetőek a januári gátszakadás miatti bányabezárások hatásai.

A réz felhasználás volt egyedül megmagyarázhatatlanul gyenge, májusról júniusra 9,7%-kal esett az importja. Ráadásul a réz gyengeségét a negyedéves adatok is megerősítik, a második negyedévben 7,5%-kal omlott a rézkereslet az első három hónaphoz képest. Jó magyarázat lehet Kína csökkenő rézkeresletére a kereskedelmi háború miatt bekövetkezett feldolgozóipari lassulás.

Továbbra is érdekes lehet figyelemmel kísérni Kína nyersanyagkeresletét, ugyanis sok mindent elárulhat gazdaságának alakulásáról, a kereskedelmi háború által okozott sebek súlyosságáról, illetve a kínai növekedési stimulus hatásosságáról.

Lassul Kína vagy sem?
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
állampapír_szuperállampapír_saját