Csúcsokat döngetnek a részvénypiacok - Mibe fektetnek a profik?
Befektetés

Csúcsokat döngetnek a részvénypiacok - Mibe fektetnek a profik?

Portfolio
Júliusban megnyugodtak a befektetők, ahogy a kereskedelmi feszültségek alábbhagytak Kína és az Egyesült Államok közt, illetve úgy néz ki, a Fed és az EKB fenntartják a laza monetáris politikát, a részvénypiacok nemzetközileg újabb csúcsokat ütöttek meg. A magyar befektetési alapokat kezelő profi portfóliómenedzserek szerint a támogató környezet ellenére volatilitásra kell készülni, célszerű lehet továbbra is kevésbé túlárazott eszközöket vásárolni, arról viszont, hogy konkrétan mibe érdemes most fektetni, megoszlanak a vélemények.
A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a júliusi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben hét alapkezelő szerepeltette magát.

A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Aegon Alapkezelő, Amundi Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Erste Alapkezelő, MKB-Pannónia Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

Enyhül a feszültség

Enyhültek a kereskedelmi háborús feszültségek júliusban a G20-as találkozó után és a Fed is újra laza pályára állhat, ami újabb magaslatokba repítette a tőzsdéket. Több portfoliómenedzser is megjegyzi viszont, hogy a tárgyalások kimenetele egyáltalán nem borítékolható és jó eséllyel el fog húzódni az ügy (egy szakember szerint még akár 2020 utánig is). A Fed óvatossága viszont jó jelnek minősíthető, hiszen a jegybank kész megtámogatni a gazdaságot lassulás esetén, így egy komoly válság talán elkerülhető lesz a romló növekedési kilátások ellenére - véli egy profi befektető.

Az európai piacon ismét a Brexit van terítéken Boris Johnson miniszterelnökké való kinevezése után, aki hard Brexitpárti politikusként könnyen lehet, hogy megállapodás nélkül viszi ki az unióból az országot, több hazai portfóliómenedzser is jelentősnek tartja a kiszakadás kockázatát. Szintén jelentős esemény Európában, hogy az EKB élén Christine Lagarde volt IMF-elnök kezébe kerül majd a staféta, akitől azt várják a portfoliómenedzserek, hogy laza monetáris politikát fog folytatni, ami támogathatóan hathat a növekedés hiányával küszködő egységes gazdaságra.

Több profi befektető aggódik amiatt, hogy megvan az esély az Iránnal való háborúra, ami egy szakember szerint alapjaiban forgatná fel a befektetési világot, addig is a csörte pedig növeli a nyersanyagpiacok volatilitását.

A szakemberek többnyire egyetértenek abban, hogy a piacok volatilis időszak elé néznek, az viszont eltér, hogy ki miben lát fantáziát: van, aki fejlett részvényekben, van, aki feltörekvő kötvényekben és van, aki a volatilitás miatt inkább alternatív eszközökben, - mint ingatlanok vagy nyersanyag-, tartaná a pénzét.

Hogy állnak a mintaportfóliók?

A portfóliómenedzserek nagyon minimálisan módosították csak pozícióikat júliusban; összességében enyhe elmozdulás figyelhető meg a részvények felé, míg a kötvényekből inkább kitáraztak a szakemberek. A legnépszerűbb kategória persze továbbra is az alternatív maradt.

Csúcsokat döngetnek a részvénypiacok - Mibe fektetnek a profik?
A részletes bontásból kiderül, hogy a legnagyobb eszközkategóriát a pénzpiaci eszközök adják, ezt követik az abszolút hozamú eszközök, majd a nemzetközi kötvények, állampapírok, szinte holtversenyben a hazai kötvényekkel és a fejlett részvényekkel.

Csúcsokat döngetnek a részvénypiacok - Mibe fektetnek a profik?
Az alábbi ábrán jól látszik, hogy a befektetési szakemberek nagyon enyhén növelték részvény- és alternatív kitettségüket, míg a kötvényekből inkább kitaráztak fiktív portfólióikban.

Csúcsokat döngetnek a részvénypiacok - Mibe fektetnek a profik?
Hosszabb távú trendeket szemlélve elmondhatjuk, hogy megállt a részvények év eleje óta tartó súlycsökkenése a mintaportfóliókban, míg a pénzpiaci eszközök súlya tovább csökkent.

Csúcsokat döngetnek a részvénypiacok - Mibe fektetnek a profik?
A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:


A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
wall street_shutterstock