Befektetés

Erste: továbbra is nagy a bizonytalanság

Oszlay Péter
Erste Alapkezelő:

"Makrogazdasági és geopolitikai oldalról továbbra is viszonylag nagyfokú bizonytalanság övezi a kilátásokat, ami az alacsony kockázatú eszközök (elsősorban fejlett piaci államkötvények) rendkívül nyomott hozamában egyértelműen tükröződik. A részvénypiacok folytatódó emelkedése, az amerikai tőzsdeindexek új csúcsokra futása viszont azt is mutatja, hogy a befektetők szinte vakon bíznak a jegybankok támogatásában. Az amerikai Fed esetében például egy éves időtávon már 100 bázispontos kamatvágás van beárazva, az Európai Központi Bank pedig egyre erősebben lebegteti a kamatcsökkentések felújítását és az eszközvásárlási program visszahozását.

Erste: továbbra is nagy a bizonytalanság
Ami a jegybankok lazítását alátámaszthatja, az a célszinteknél egyértelműen alacsonyabban tanyázó infláció, valamint a potenciálistól kissé elmaradó GDP-növekedés. A felmérésen alapuló előrejelző indikátorok eléggé gyengék, ugyanakkor a tényleges aktivitási mutatók (ipari termelés, kiskereskedelem) meglepően jól tartják magukat. Általában a feldolgozóipar és a beruházások jellemzően rosszabb színben tűnnek fel, a szolgáltatási szektor viszont egyelőre ellenáll a lassulásnak. Földrajzi összehasonlításban szemlélve az Egyesült Államokban és Kínában inkább javultak a makrogazdasági adatok július folyamán, Európában viszont - kiemelten Németországban - jelentősen romlottak.

Az optimistább elképzeléseket eközben az támaszthatja alá, hogy a második negyedévről eddig beérkező vállalati beszámolók inkább pozitív meglepetéseket okoztak - mondjuk a várakozások már eléggé nyomottak voltak. Mindenesetre megítélésünk szerint a recesszió rövidtávú kockázata inkább csökkent az elmúlt hetekben, egy esetleges gazdasági túlhevülés vagy pénzügyi buborékok kialakulásának valószínűsége a közeljövőben szintén alacsony.

A gazdasági növekedés stabilizálódásában bízva portfóliónkban kissé emeltük a részvénysúlyt a kötvények rovására. Bár az értékeltségi szintek és a befektetők pozicionáltsága is valószínűleg kissé átlag fölötti, a monetáris politikák és az alacsony infláció egyelőre jelentős támogatást biztosítanak. Kérdés, hogy a vállalati profitok csökkenése a következő negyedévekben elkerülhető lesz-e. A fejlett piaci kötvények mindenesetre szinte semmilyen értéket nem képviselnek a jelenlegi hozamszinteken, leszámítva a kockázatosabb vállalati kötvényeket. A feltörekvő piaci kötvényekben - mind az állami, mind a vállalati kibocsátásoknál - még továbbra is látunk fantáziát, bár idén már nagyon masszív felértékelődésen mentek keresztül. "

Erste: továbbra is nagy a bizonytalanság
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bróker marcsi_mti