Befektetés

Raiffeisen: folytatódott az idei év fő trendje

Lencsés Gyula
Raiffeisen Alapkezelő:

"Az idei év fő trendje - azaz romló makrogazdasági adatok és emiatt a monetáris politika szigorításból enyhítésbe fordulása - júliusban is folytatódott. Sőt ennek egy kvázi csúcspontja érkezik, érkezett el júliusban. Az elmúlt hetek legfontosabb eseménye így kétség kívül az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése volt. A várakozások már elég felfokozottak voltak, a piac már 40% körüli valószínűséggel kamatvágást is árazott, azonban ez végül nem következett be. Verbális eszközök tekintetében azonban megtette az EKB amit tudott. Gyakorlatilag beígérték a szeptemberi kamatcsökkentést, illetve felkerült a térképre az eszközvásárlási program újraindítása is. A gazdasági kilátásokkal kapcsolatban alapvetően borúlátó volt Mario Draghi elnök, ami a piac számára nem jelent mást, mint hogy az EKB magalapozza a monetáris lazítás újraindításának kommunikációját. A sztori egyelőre hiteles, az eurózóna benchmarkját jelentő német 10 éves kötvényhozam rekord mélységbe került a hónap végére, az európai tőzsdék idei csúcsuk közelében, az euró pedig idei mélypontjánál. A monetáris politikai kirakós következő elemét az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve-től kapjuk július utolsó napján (jelen esszé lezárását követően). A várakozások itt kicsit szolidabbak már, a piac jelenleg 0,25% kamatcsökkentést áraz, volt ez már közelebb a 0,50%-hoz is. A Fed nem szokta meglepni a piacokat, a kamatvágás elmaradása nagyon kis valószínűségű, ráadásul súlyos piaci rengéseket okozna, amit a jegybankok mindenáron szeretnek elkerülni. A kérdés inkább az, hogy milyen lesz a jövőre vonatkozó üzenet, illetve mi a terv a Fed mérlegfőösszegének további alakulásával kapcsolatban. A jegybanki csodafegyver egyelőre Amerikában is működik, a 10 éves hozam 2% körül (tavaly novemberben ennél több, mint 1%ponttal magasabban volt), a tőzsdék pedig rekord szinteken.

Raiffeisen: folytatódott az idei év fő trendje
A kép tehát egyelőre rózsás. A kérdés az, hogy a jegybankok tényleg beteljesítik-e az aktuális várakozásokat, ha nem, már az is elég lehet egy eladási hullámhoz, illetve megérkezik-e a jegybanki lazítás hatására a reálgazdasági mutatók javulása, ami egyelőre, különösen Európában, várat magára. Ha a gazdaság recesszióba süllyed, akkor a kamatcsökkentések nem fogják megmenteni a részvénypiacot a jelentős átárazódástól, a profitcsökkenés negatív hatása jóval nagyobb lesz a kamatcsökkenés pozitívumánál.

A hazai piac is hasonló helyzetben van. A kötvénypiacot erőteljesen támogatják a fejlett piaci történések, ráadásul az adósságkezelési stratégia közelmúltbeli változása, ami még inkább előtérbe helyezte a lakossági források bevonását, szintén lefelé nyomja a piaci állampapírok hozamát. Kérdés, hogy az inflációs számok nem mozognak-e tovább felfelé, megingatva az MNB hitelességét, kikényszerítve némi elválást a fejlett piaci folyamatoktól. A hazai részvénypiac teljesítménye némileg alulmarad idén, de továbbra is pozitív.

Allokációnkban továbbra is nagy súlyt adunk az alternatív és pénzpiaci eszközöknek. Mind a kötvény, mind a részvény piacokon jelentős jegybanki stimulus beárazódását látjuk, aminek tényleges bekövetkezését még kockázatok övezik."

Raiffeisen: folytatódott az idei év fő trendje
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bróker marcsi_mti