Vérfürdő előtt állhat az olaj
Befektetés

Vérfürdő előtt állhat az olaj

Portfolio
Az északi-tengeri Brent hordónkénti árfolyama már 59 dollár alatt van. Miután a ma reggeli és a tegnapi pozitív korrekcióból sem tudta kivenni a részét, akár mehet ez még lejjebb is. A Brent már 20%-ot esett az idei csúcsához képest, mellyel már 7 hónap óta nem látott alacsony szinten tartózkodik.

Miért esik az olaj?

  • Az USA-Kína kereskedelmi háború további éleződése nem tesz jót az olaj keresleti oldalának. Amióta Donald Trump bejelentette, hogy szeptember elsejétől 10%-os vámot fog kivetni újabb 300 milliárd dollár értékű kínai árura, a fekete arany jegyzése több mint 9%-ot esett. Az amúgyis lassuló világgazdaság várható kőolajkereslete így még egy pofont kapott.
  • Az ING elemzői negatívabbak lettek az olaj árfolyamára tekintettel, miután véleményük szerint 2020 első félévében a globális kereslet csökkenése miatt nagyobb lehet az olajpiaci kínálat, azaz kínálati többlet alakulhat ki.
  • A Fitch Solutions szerint a kereskedelmi háború újabb eszkalálódása elsősorban a gazdasági és kereskedelmi bizalom rombolásán keresztül hat az olaj keresleti oldalának szűkülésére.
  • Ugyanakkor az Iránnal kapcsolatos problémák a kínálati oldalon keresztül támasztólag hatnak az olaj jegyzésére. Az elmúlt hetekben fokozatosan növekedett a feszültség a Hormuzi-szorosban, miután Irán lefoglalt néhány olajszállító tankert. Könnyen lehet, hogy Irán és az OPEC tagok szándékosan provokálják a világot, céljuk az olaj árfolyamának feljebb tornászása.
  • A heteken át tartó bővülést követően előző héten 3,4 millió hordóval estek az USA kőolajtartalékai, mely rövidtávon kis támaszt nyújthat az árfolyamnak.
  • Szintén minimális segítséget nyújthat az árfolyamnak, hogy az EIA a hurrikánszezon miatt csökkentette az USA kőolajkitermelési várakozásait idénre. Azonban éves alapon még így is napi 1,28 millió hordóval nőhet az USA kitermelése, mellyel év végére elérheti a 12,27 millió hordós napi átlagos szintet.

Nézzük a chart-ot!

A Brent árfolyama letörte a 60 dolláros fontos támaszszintet. Mindezt annak ellenére tette, hogy a tegnapi nap folyamán pozitív korrekció bontakozott ki a kockázatos eszközökben, mely ma délelőtt is folytatódott. A Brentnek nem sikerült ebből kivennie a részét. A következő megálló 51 dollárnál lehet, mely jelenleg 8 dollárral van lejjebb. Persze benne van a pakliban, hogy visszahúzzák az árfolyamot a 60 dolláros erős támasz fölé, de ennek valószínűségét erősen csökkenti az olaj előbb említett relatív gyengesége.

Vérfürdő előtt állhat az olaj
Akár már most is be lehetne szállni egy short pozícióval. A historikus átlagos napi volatilitást tekintve 2 dollárnál szűkebb stop felvétele nem szerencsés, mert a napi zaj hamar véget vethet a megnyitott pozíciónak. Az órás grafikont tekintve 60,6 dollár körül találhatunk egy értelmesnek tűnő stop szintet. Azonban érdemes lehet picit várni még a pozíció felvételével, az ideális az lenne, ha a kockázatos eszközök folytatnák pozitív korrekciójukat, a Brent pedig szépen bekonszolidálna 60 dollár alá. Egy biztos, érdemes rajta tartanunk a szemünket az olaj árfolyamán.

Vérfürdő előtt állhat az olaj
Címlapkép: Oil Luiz Souza Nur Photo via Getty Images
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
India merriage