Nagyon jól járt, akinek ilyen befektetése van - De érdemes még beszállni?
Befektetés

Nagyon jól járt, akinek ilyen befektetése van - De érdemes még beszállni?

Nagyon jól jártak azok a befektetők, akik az utóbbi egy évben vettek hazai - főként hosszú - kötvényalapot, ezek között ugyanis jócskán találunk olyat, amely 10% vagy a feletti éves hozamnál jár most. Ennek a hozamnak a közel 60%-át a hosszú kötvényalapok az utóbbi hónapokban szedték össze, köszönhetően a globális és magyar kötvénypiaci hozamesésnek. Lenti cikkünkben összeszedtük, mely alapokkal lehetett a legtöbbet keresni az utóbbi időben és választ keresünk arra is, érdemes-e még beszállni.

Májusban indult és azóta is tart

Májusban kezdődött, és azóta csak még jobban felgyorsult a hozamcsökkenés a globális kötvénypiacokon. Az ok az USA és Kína között húzódó kereskedelmi feszültségek mellett főként a globális növekedéssel kapcsolatos pesszimista világkép, amelyek ismét a laza monetáris politika felé fordítják a jegybankokat. Mindemellett a fejlett részvénypiacok árazása rekord magasságban van, a gazdasági lassulástól és egy esetleges recessziótól való félelem pedig sokakat biztonságosabb vizek felé hajt, mint amilyenek a kötvények.

Ezért is látni azt az utóbbi időben, hogy a kötvények iránti megnövekedett kereslet miatt a hozamok egyre csak esnek, tegnap például az amerikai és brit 10 éves államkötvények hozama beesett a 2 éves hozam alá, azaz inverzzé vált a hozamgörbe, amiről pedig tudjuk,hogy a múltban mindig recessziót jelzett előre, ezzel a nézettel viszont most nem mindenki ért egyet.

A hozamcsökkenés a magyar kötvénypiacra is átragadt, az éven belüli és 12 hónapos referenciahozamok jelenleg 0-0,04% körül forognak, holott május elején a 12 hónapos DKJ még 0,2% közelében volt.

Nagyon jól járt, akinek ilyen befektetése van - De érdemes még beszállni?
Szembetűnőbb a csökkenés a hosszabb futamidejű magyar referenciahozamok esetében, a 10 éves államkötvény hozama például a május eleji 3,3%-ról lebukott 1,5% alá, tehát több mint feleződött a hozam 3,5 hónap alatt.

Nagyon jól járt, akinek ilyen befektetése van - De érdemes még beszállni?

A hozamok csökkenésének pedig a legnagyobb nyertesei azok, akik idén vagy év közben kötvényalapokba fektettek.

Miért jó a hozamcsökkenés a kötvényalapoknak?

Mi a kötvényhozam és a befektetési jegy hozama közötti különbség oka? A kötvényalapok teljesítményét legfőképpen két tényező határozza meg:

  • Az első tényező a hozamok általános szintje. Ez azért fontos, mert, ha nem változik a portfólióban lévő kötvények hozama, akkor leegyszerűsítve 1 év alatt ezt a bruttó teljesítményt tudja elérni a kötvényalapunk. Ha például egy portfólióban 50-50%-ban van egy-egy kötvény, amelynek a hozama (YTM) 3% illetve 4%, akkor a kötvényportfólió változatlan hozamokat feltételezve 1 év alatt 3,5%-os hozamot tud biztosítani (a költségek levonása előtt).
  • A másik dimenzió a hozamok változása és annak iránya. Itt már figyelembe kell venni a kötvényportfólió módosított átlagidejét is.
A különböző kötvényportfóliók teljesítményét eltérő módon érinti a fenti két tényező.
  • Az alacsonyabb módosított átlagidővel (alacsonyabb kamatlábkockázattal) rendelkező alapoknál a hozamok változása minden más változatlansága esetén kisebb árfolyamváltozást eredményez, így itt a hozamok általános szintje még meghatározóbb. Ilyenek például a rövid kötvényalapok.
  • A nagyobb módosított átlagidejű portfólióknál is az átlagos hozam a kiinduló pont, de a nagyobb kamatlábkitettség miatt itt még fontosabb a hozamok változása. Ez igaz például a hosszú kötvényalapokra.

A továbbiakban csak a lakossági, forint devizanemű sorozatokat vizsgáljuk, több sorozat esetén csak az A sorozatot vesszük figyelembe.

A legtöbb pénzt kezelő hazai kötvényalapok árfolyamán is látszik, hogy év eleji bázissal nézve az alapok többségének árfolyama felfelé ívelt az utóbbi pár hónapban:

Nagyon jól járt, akinek ilyen befektetése van - De érdemes még beszállni?
A vizsgált kötvényalapok közül május óta a hosszú kötvényalapok mentek a legnagyobbat, ami nem meglepő, tekintve, hogy a hosszú kötvényalapok hosszabb időtávra fektetnek be, és ezáltal a kamatlábmozgásnak való kitettségük is nagyobb, a május óta tartó hozamcsökkenésből tehát ők profitáltak a legnagyobbat.

Az Erste XL kötvénye például az elmúlt 3,5 hónapban közel 8%-os hozamot generált, a második Amundi Magyar Kötvény 6,8%-ot, a harmadik helyen lévő Budapest Kötvény A sorozata pedig 6,4%-ot.

Az elmúlt egy évben a legtöbbet egyébként az Amundi Magyar Kötvény, az Erste XL Kötvény és az Allianz Kötvény hozott a legtöbbet, 10-13%-os hozammal.

Nagyon jól járt, akinek ilyen befektetése van - De érdemes még beszállni?
Azok a szemfüles alapok és befektetők, akik az utóbbi hónapokban növelték a portfóliójuk átlagidejét (duration), még nagyobbat profitálhattak a hozamcsökkenésből.

Átlagidő (duration, D) Az átlagidő lényegében a kamatlábkockázat mérőszáma. Definíció szerint azt mutatja meg, hogy átlagosan mennyit kell várnunk addig, hogy a pénzünknél legyünk. Lényegében azt lehet elmondani, hogy minél nagyobb egy kötvényportfólió átlagideje, annál kockázatosabbnak tekinthető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyobb átlagidő esetén egy portfólió jobban ki van téve a hozamok változásának, vagyis hozamcsökkenés esetén nagyobb átlagidővel többet nyer a befektető, míg hozamemelkedés esetén többet veszít. Módosított átlagidő (D*) A módosított átlagidő azt mutatja meg, hogy a kamatláb bizonyos mértékű változása hozzávetőlegesen milyen változást eredményez a kötvény árfolyamában. Képlettel leírva: Árfolyamváltozás = Kamatlábváltozás * (-)Módosított átlagidő. Ha például a hozam 1%-ot emelkedik, akkor mondjuk 2 éves módosított átlagidővel számolva a kötvényportfólió árfolyama 2%-kal csökken, míg 1%-os hozamcsökkenés ugyanilyen paraméterek mellett már 2%-os árfolyam emelkedést jelentene.

Több mint 2%-ot kerestek május eleje óta a legjobban teljesítő rövid kötvényalapok is, a Magyar Posta Rövid Kötvény, a K&H Aranykosár és az Amundi Rövid Kötvény A sorozata is 2% feletti teljesítménnyel büszkélkedhet, éves hozam tekintetében pedig egyértelműen az Amundi Rövid Kötvény a befutó, amely több mint 6%-nál tart most.

Nagyon jól járt, akinek ilyen befektetése van - De érdemes még beszállni?
A szabad futamidejű kötvényalapok közül május óta a BF Money Feltörekvő és az Aegon Nemzetközi Kötvény ment a legnagyobbat közel 4%-kal, ezek az alapok a nemzetközi kötvénypiacokon fektetnek be. A Budapest Alapkezelő alapja például egy éves időtávon már több 11%-os hozamnál tart.

Nagyon jól járt, akinek ilyen befektetése van - De érdemes még beszállni?

Érdemes még beszállni?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ha ilyen jól hoztak a hazai kötvényalapok az utóbbi hónapokban, akkor érdemes-e még beszállni.
  • Mivel nagyon alacsonyan vannak a kötvényhozamok, nehezen képzelhető el, hogy ez sokáig fenntartható (különösen igaz ez a magyar hosszú hozamokra), vagy tovább esnének, maximum akkor lehetne erre példa, ha nagyobb recesszió lesz, amire a befektetők a kötvénypiacokon kereshetnek menedéket maguknak. De ebben az esetben sem kell feltétlenül további jelentős hozamcsökkenésre számítani (már nem nagyon van, hova), a mostani szinteket viszont tarthatják a kötvényhozamok.
  • Ha viszont csökken a recessziótól való félelem a piacokon, akkor a kötvényhozamok emelkedésnek indulhatnak, ez pedig nem tesz majd jót a vizsgált alapok árfolyamának.

Egy biztos: azok többsége, akik az elmúlt egy évben vettek kötvényalapot (főként hosszút), igazán jól jártak.

Címlapkép: Getty Images/EyesWideOpen
china child
Laszlo Trocsanyi, Hungary's minister of justice
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1254532384_arany