Befektetés

Diófa: egymásnak feszült az USA és Kína

Miklós Csaba
"Augusztusban újra negatív fordulatot vett az amerikai-kínai kereskedelmi háború: az újabb amerikai fenyegetésekre válaszul Kína extra vámokat jelentett be több amerikai árucikkre, köztük az USA-ból származó mezőgazdasági termékekre. A kínai intézkedések az amerikai autógyártókat is érintették, újból hatályba léptetik ugyanis az USA-ból származó autóimportra és alkatrészekre vonatkozó 25 illetve 5 százalékos pótvámokat. Az amerikai elnök sem késlekedett a válaszlépésekkel. Az október 1-től esedékes 250 milliárd dollár értékű kínai termék vámját 25%-ról 30%-ra, és a szeptember 1-től esedékes 300 milliárd dollár értékű termék vámját 15%-ra emelte. Sőt, a Donald Trump elnök távozásra szólította fel, mitöbb kitiltaná a Kínában tevékenykedő amerikai vállaltokat. A vitában a hónap végi G7 csúcstalálkozó sem hozott fordulatot.

Diófa: egymásnak feszült az USA és Kína
A felek közti konfliktus kiéleződése tovább erősítette a növekedési félelmeket, ami jelentős kötvénypiaci árfolyamemelkedést eredményezett. A hozamok esését a jegybankok monetáris politikájával kapcsolatos lazítási várakozások is támogatják (a 10 éves amerikai állampapír hozama +1,45%-ra, a németé -0,70%-ig csökkent). A sokak által recessziós indikátornak tekintett amerikai 2-10 éves állampapír hozamkülönbözet (spread) mínuszba fordult. Közben a FED elnöke igyekezett hűteni a kamatcsökkentésekkel kapcsolatos túlzó várakozásokat. Az EKB szeptemberi ülésén Mario Draghi - még mielőtt átadná a stafétabotot Christine Lagarde korábbi IMF vezérnek - monetáris lazító intézkedések újabb körének elindításával búcsúzhat. A hozamcsökkenés az európai piacokon is általános volt, a trendet még az olasz kormányválságnak sem "sikerült" megtörnie. A jelenlegi alacsony kamat- és hozamkörnyezet tartósan alacsony maradhat.

A részvénypiacok korábban már beárazták a monetáris politikai lazítással kapcsolatos pozitív várakozásokat, így ismét a makrogazdasági folyamatok, illetve a kereskedelmi csatározás és lehetséges gazdasági hatásainak mérlegelése került fókuszba. A tarifaháború láthatóan egyre több szektornak okozhat nehézségeket (IT, autógyártás, mezőgazdaság), de ezen túlmenően a kiszámíthatatlanság mutatkozik a legnagyobb veszélyforrásnak. A júliusi történelmi csúcsok óta kialakult korrekció akár jó beszállásnak ígérkezhetne, viszont az állandósuló globális kockázatok távol tarthatják a befektetőket a részvényektől. A Brexit sztori is okozhat még meglepetéseket a következő hónapokban, bár ennek latolgatásával továbbra is célszerű kivárni.

A világgazdaság is egyre halkabban dübörög, a kínai növekedési dinamika visszaeső trendben van, és a német gazdasági mutatók is tovább romlanak. Általános jelenség, hogy a feldolgozóipari kilátások most már hónapok óta gyengülnek, ami óvatosságra inthet. A magas volatilitás miatt a hosszabb távú stratégiai pozíciók helyett inkább taktikai pozíciók vállalása lehet indokolt. A jelenlegi bizonytalan környezetben a befektetők könnyen egy az argentin vagy török devizaösszeomláshoz hasonló aknára léphetnek, de akár a kínai jüan leértékelését is említhetnénk.

A hazai piacon a nemzetközi trendek hatása érvényesül. A MNB laza monetáris politikáját - az inflációs folyamatok alakulásán túl - a fejlett piaci jegybanki politikák várható alakulása is támogatja. Bár a kamatlábak változatlanok, a jegybank egyéb monetáris intézkedésekkel támogatja a forintlikviditást (deviza-swap, kötvényprogram).

Kiegyensúlyozott portfóliónkban egyelőre nem változtatunk a kötvény-részvény eszközallokáción, a részvények esetében az amerikai részvényeket preferáljuk, az európai és a fejlődő piaci részvénysúlyunkat már korábban csökkentettük. Továbbra is jelentős súllyal tartunk alternatív befektetéseket - hazai ingatlanpiaci eszközöket és abszolút hozamú befektetéseket."

Diófa: egymásnak feszült az USA és Kína
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
wall street_shutterstock