Megosztottak a profi magyar befektetők a piacok jövőjével kapcsolatban
Befektetés

Megosztottak a profi magyar befektetők a piacok jövőjével kapcsolatban

Portfolio
Lazítanak a jegybankok, miközben romlanak a globális növekedési kilátások és a két legnagyobb gazdaság kereskedelmi háborút vív egymással: ilyen helyzetben nehéz eldönteni, hogy adja vagy vegye az ember a részvényeket. A magyar befektetési alapokat kezelő profi szakemberek is megosztottak a kérdést illetően.
A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók az augusztusi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben hét alapkezelő szerepeltette magát.

A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Amundi Alapkezelő, CIB Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Erste Alapkezelő, K&H Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

Megosztottak a profik

Megosztottak a portfóliómenedzserek a világgazdaság növekedésével és a részvénypiacok növekedésével kapcsolatosan: a kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Kína közt kétség kívül növelte a feszültséget a piacokon, a növekedési adatok romlanak olyan nagy gazdaságokban, mint az USA, Németország, az Egyesült Királyság vagy éppen Kína, miközben a világ jegybankjai lazítanak vagy lazítani készülnek. Többen is megjegyzik, hogy a lazító globális jegybankok a részvények vételére, míg az elmérgesedő kereskedelmi háború eladásra sarkall. Egy profi befektető viszont hozzáteszi: ha egy nagyobb, 20% fölötti részvénypiaci esés áll be, Trump gyorsan elásná a csatabárdot Kínával, hogy a tőzsdéket megtámogassa,

Mindezek ellenére több szakember továbbra is a részvényekben látja első sorban a fantáziát, a feltörekvő piacokkal kapcsolatosan viszont a legtöbben óvatosan (bár vannak, akik szerint az orosz, illetve a régiónk részvénypiaci érdekes befektetési lehetőségeket tartogathatnak). Több szakember javasol vételt, hiszen a visszaeséseknek köszönhetően jó beszállási pontok keletkezhetnek a sokáig túlárazott tőkepiacokon. Ha Európában akarunk kereskedni, fontos figyelnünk az olyan plusz kockázatokra is, mint a Brexit, ami szintén boríthatja a piacokat - bár emiatt azért a szakemberek többsége nem aggódik. Persze olyan profi befektető is akad, aki jelenleg nem javasolja a részvényeket és inkább nyersanyagokban, állampapírokban, alternatív eszközökben gondolkozik.

Így állnak a mintaportfóliók

Érdekes, hogy a részvények vételével egyelőre várnának a mintaportfóliójukban a befektetési szakemberek, egy nagyobb átsúlyozás miatt összességében pedig inkább a kötvényekbe, állampapírokba való átrendeződés figyelhető meg (a részvényeket preferáló szakemberek most nem nagyon változtattak a portfólióikon).

A legnépszerűbb eszközosztály ezzel az alternatív után a kötvény lett.

Megosztottak a profi magyar befektetők a piacok jövőjével kapcsolatban
A részletesebb bontásból kiderül, hogy a mintaportfóliókon belül (ahol a pénzpiaci eszközök egy nagy kategóriát képviselnek) a legnépszerűbbek, viszont ezeket követik az alternatív eszköznek számító abszolút hozamú alapok, majd a nemzetközi kötvények.

Megosztottak a profi magyar befektetők a piacok jövőjével kapcsolatban
Az alábbi ábrán jól látható az átsúlyozás: az egyik alapkezelő 30%-kal növelte fiktív portfóliójának kötvénykitettségét, ami összességében a közel 4%-kal tolta a mintaportfóliókon belül a kötvények súlyát.

Megosztottak a profi magyar befektetők a piacok jövőjével kapcsolatban
Hosszabb távú trendeket szemlélve elmondhatjuk, hogy a kötvények súlyának látványos növekedése egy hosszabb ideje tartó trend.

Megosztottak a profi magyar befektetők a piacok jövőjével kapcsolatban
A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brexit0923