mnb_mti
Befektetés

MNB: 145 magyar cég kelt versenyre a Növekedési Kötvényprogramban

Portfolio
Az MNB adatai szerint 145 vállalat regisztrált már a Növekedési Kötvényprogramban, az ő összesített mérlegfőösszegük megközelíti a GDP 15%-át – hangzott el az 57-dik Közgazdász-vándorgyűlésen, Nyíregyházán. A piaci szereplők szerint nagy a vállalatok oldaláról érkező érdeklődés a program iránt, sokan ugyanakkor még nincsenek teljesen tisztában azzal, milyen kötelezettségekkel ját a tőkepiacon való megjelenés.

Nagy Viktória igazgató, Magyar Nemzeti Bank Strukturált Finanszírozás Stratégiai Igazgatóság, az MKT Pénzügyi Szakosztályának elnökségi tagja a szekció moderátoraként ismertette a Növekedési Kötvényprogram elsődleges és másodlagos céljait, többek között a bankhitelekkel szemben támasztott versenyt, a pénzügyi stabilitás növelése, válság hatásainak tompítása a gyors beavatkozásnak köszönhetően a jegybank részéről, a vállalatokkal megismertetni a forrásbevonás egyéb hatékony forrásait. Az adatok szerint 145 vállalat regisztrált már a programban, az ő összesített mérlegfőösszegük megközelíti a GDP 15%-át, az ágazatokat tekintve pedig színes képet mutat a jelentkezők száma – tette hozzá.

A panelrésztvevők a Növekedési Kötvényprogram kapcsán az alábbiakat mondták el:

  • Kazár András, az OTP Bank Nyrt. tőkepiaci tanácsadásért felelős vezetője örömtelinek tartja, hogy a hazai kötvénypiac ezzel új lendületet kap. Úgy tűnik, intézményi oldalról van a konstrukcióra kereslet, a bank aktívan dolgozik több kibocsátáson is. A program a legjobb pillanatban jött, ugyanis történelmi mélyponton vannak a kamatok. Hozzátette, hogy szerinte még nem minden érdeklődő vállalat van teljesen tisztában azzal, hogy tőkepiaci cégként milyen felelősségei és kötelezettségei vannak, ezen a téren még van teendő. Elsősorban azok a cégek tudnak erre a programra jelentkezni, amelyek kellő mérettel rendelkeznek hozzá, még akkor is, ha nem csak az árbevétel a meghatározó elem.
  • Bíró Balázs, a Deloitte partnere, a közép-európai régió pénzügyi tanácsadási üzletágának vezetője kitért arra, hogy Magyarország és régió között kötvényállományban nagyjából tízszeres a különbség, tehát van hova fejlődni, és ilyen szempontból a Növekedési Kötvényprogram egy jó irány. Az, hogy nálunk ilyen alacsony a vállalati kötvényállomány, részben az erős bankpiac, részben az NHP-nak köszönhető. Szerinte reálisan nagyjából 100-150 vállalat alkalmas és képes részt venni a Növekedési Kötvényprogramban ma Magyarországon.
  • Oravecz Kinga, az Erste Bank Hungary Zrt. osztályvezetője is hangsúlyozta, hogy minden piaci szereplő várta már a programot. Voltak olyan cégek, amelyek már tapasztaltan jöttek érdeklődni a részletek iránt, másoknál a kezdetektől kellett felépíteni a stratégiát. Nincs jellemző iparág, amely preferálná a kötvényprogramot, és nem az árbevétel a meghatározó a besorolásnál és minősítésnél, hanem az egészséges pénzügyi működés – tette hozzá. 
  • Máté-Tóth István, a Budapesti Értékzőzsde Zrt. vezérigazgató-helyettese kitért arra, hogy itthon a szegmentált kamatlábrendszer, illetve a vállalatok tudáshiánya is nehezítette a vállalati kötvénypiac élénkítését, sok cég fejében ugyanis nincs meg, hogy forrást kötvénykibocsátás útján is gyűjthetnének.  Két évvel ezelőtt még nagyjából 10 cégnél látták az érdeklődést a program iránt, ehhez képest a mostani számok messze felülmúlják a korábbi várakozásokat.

Címlapkép: MTI/Kallos Bea

ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
varga mihály_mti