mnb_mti
Befektetés

MNB: 145 magyar cég kelt versenyre a Növekedési Kötvényprogramban

Portfolio
Az MNB adatai szerint 145 vállalat regisztrált már a Növekedési Kötvényprogramban, az ő összesített mérlegfőösszegük megközelíti a GDP 15%-át – hangzott el az 57-dik Közgazdász-vándorgyűlésen, Nyíregyházán. A piaci szereplők szerint nagy a vállalatok oldaláról érkező érdeklődés a program iránt, sokan ugyanakkor még nincsenek teljesen tisztában azzal, milyen kötelezettségekkel ját a tőkepiacon való megjelenés.

Nagy Viktória igazgató, Magyar Nemzeti Bank Strukturált Finanszírozás Stratégiai Igazgatóság, az MKT Pénzügyi Szakosztályának elnökségi tagja a szekció moderátoraként ismertette a Növekedési Kötvényprogram elsődleges és másodlagos céljait, többek között a bankhitelekkel szemben támasztott versenyt, a pénzügyi stabilitás növelése, válság hatásainak tompítása a gyors beavatkozásnak köszönhetően a jegybank részéről, a vállalatokkal megismertetni a forrásbevonás egyéb hatékony forrásait. Az adatok szerint 145 vállalat regisztrált már a programban, az ő összesített mérlegfőösszegük megközelíti a GDP 15%-át, az ágazatokat tekintve pedig színes képet mutat a jelentkezők száma – tette hozzá.

A panelrésztvevők a Növekedési Kötvényprogram kapcsán az alábbiakat mondták el:

  • Kazár András, az OTP Bank Nyrt. tőkepiaci tanácsadásért felelős vezetője örömtelinek tartja, hogy a hazai kötvénypiac ezzel új lendületet kap. Úgy tűnik, intézményi oldalról van a konstrukcióra kereslet, a bank aktívan dolgozik több kibocsátáson is. A program a legjobb pillanatban jött, ugyanis történelmi mélyponton vannak a kamatok. Hozzátette, hogy szerinte még nem minden érdeklődő vállalat van teljesen tisztában azzal, hogy tőkepiaci cégként milyen felelősségei és kötelezettségei vannak, ezen a téren még van teendő. Elsősorban azok a cégek tudnak erre a programra jelentkezni, amelyek kellő mérettel rendelkeznek hozzá, még akkor is, ha nem csak az árbevétel a meghatározó elem.
  • Bíró Balázs, a Deloitte partnere, a közép-európai régió pénzügyi tanácsadási üzletágának vezetője kitért arra, hogy Magyarország és régió között kötvényállományban nagyjából tízszeres a különbség, tehát van hova fejlődni, és ilyen szempontból a Növekedési Kötvényprogram egy jó irány. Az, hogy nálunk ilyen alacsony a vállalati kötvényállomány, részben az erős bankpiac, részben az NHP-nak köszönhető. Szerinte reálisan nagyjából 100-150 vállalat alkalmas és képes részt venni a Növekedési Kötvényprogramban ma Magyarországon.
  • Oravecz Kinga, az Erste Bank Hungary Zrt. osztályvezetője is hangsúlyozta, hogy minden piaci szereplő várta már a programot. Voltak olyan cégek, amelyek már tapasztaltan jöttek érdeklődni a részletek iránt, másoknál a kezdetektől kellett felépíteni a stratégiát. Nincs jellemző iparág, amely preferálná a kötvényprogramot, és nem az árbevétel a meghatározó a besorolásnál és minősítésnél, hanem az egészséges pénzügyi működés – tette hozzá. 
  • Máté-Tóth István, a Budapesti Értékzőzsde Zrt. vezérigazgató-helyettese kitért arra, hogy itthon a szegmentált kamatlábrendszer, illetve a vállalatok tudáshiánya is nehezítette a vállalati kötvénypiac élénkítését, sok cég fejében ugyanis nincs meg, hogy forrást kötvénykibocsátás útján is gyűjthetnének.  Két évvel ezelőtt még nagyjából 10 cégnél látták az érdeklődést a program iránt, ehhez képest a mostani számok messze felülmúlják a korábbi várakozásokat.

Címlapkép: MTI/Kallos Bea

gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
wall street_getty