traktor john deere
Befektetés

Beárazták Szíjj és Csányi nagyvállalatait

Portfolio
Három újabb magyar vállalat, a Bonafarm, a Pick Szeged és a Duna Aszfalt hitelminősítését végezte el a Scope Ratings.
A Scope Ratings és a másik hitelminõsítõ cég, az Euler Hermes Rating vezetõje is elõadást tart szeptember 12-ei Business and Finance Summit 2019 konferenciánkon, érdemes regisztrálni!

Idén júliusban indult el a Magyar Nemzeti Bank kötvényvásárlási programja, a Növekedési Kötvényprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a vállalatok legalább B+ minősítést kapjanak egy hitelminősítőnél. A Scope Ratings egymás után végzi el a kötvénykibocsátást tervező hazai vállalatok hitelminősítését, most újabb három vállalatról készítettek értékelést.

A Bonafarm Csoport BB- minősítést kapott, stabil kilátással, a vállalat kötvénye pedig szintén a BB- kategóriába került a hitelminősítőnél. A BB- egy kategóriával jobb, mint az MNB által elvárt B+. A Scope a pozitívumok között kiemelte, hogy a Bonafarm piaci pozíciója és likviditási helyzete is erős, finanszírozása prudens, a kockázatok között viszont megemlítik, hogy a vállalat komoly beruházási fázisban van, emiatt a tőkeáttétel magas, a piaci árak változékonysága pedig sérülékennyé teszi a Bonafarm profitabilitását.

A Bonafarmhoz hasonlóan a Pick Szeged is BB- kategóriába került a Scope-nál, stabil kilátással, a vállalat kötvényeinek besorolása szintén BB-. A hitelminősítő szerint pozitívum, hogy a Pick Szeged erős piaci jelenléttel rendelkezik nem csak a magyarországi, de az exportpiacokon is, negatívum viszont, hogy a cég profitabilitása volatilis, a marzsok alacsonyak, és a vállalatnak nagy a kitettsége egy termékcsoport felé.

A Duna Aszfalt minősítése szintén BB- lett, stabil kilátással, viszont a cég kötvényeinek besorolása egy kategóriával jobb, BB lett, ami két fokozattal jobb, mint az MNB alvárt minimum, a B+. A vállalattal kapcsolatos kockázatok között megemlítik, hogy a vállalat bevételei kizárólag Magyarországról származnak, és azon belül is rendkívül koncentrált a vállalat tevékenysége, hiszen a bevételek 90 százaléka az építőiparból, az összes bevétel 60 százaléka tavaly az útépítésből származott, ezen felül a vállalat rendkívül ráutalt a közbeszerzésekre, a cég bevételeinek közel 80 százaléka állami megrendelőktől érkezett 2018-ban. A Scope kiemeli, hogy bár a Duna Aszfalt profitabilitása az elmúlt években kiemelkedő volt, 2017-ben 26, tavaly 23 százalékos volt az EBITDA marzs, miközben azt megelőzően csupán 10 százalék körüli, és szintén 10 százalék körüli az iparági átlag is, ezért a Scope szerint a Duna Aszfalt profitabilitásának fenntarthatósága bizonytalan.

gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
wall street_getty