piac_tőzsde_kötvény_getty images
Befektetés

Likviditási válságba kerülhetnek az európai kötvényalapok – Aggódik a felügyelet

Portfolio
10 bóvli kötvényeket tartó európai kötvényalapból négy nem tudna elég likviditást előteremteni ahhoz, hogy egy nagyobb piaci sokk idején teljesíteni tudja a befektetők tőkekivonási kérelmeit – írja az Esma megállapításaira hivatkozva a Financial Times.

A lap szerint az európai értékpapír-piaci hatóság (Esma) szerdán adott ki egy figyelmeztetést azzal kapcsolatban, hogy problémákat lát egyes, főleg bóvli kötvényeket tartó alapok likviditásában.

Az Esma arra volt kíváncsi, hogyan viselkednének az európai alapok akkor, ha egy olyan piac sokk következne be, mint amilyen 2008-ban a Lehman csődje volt. A legtöbb alap a vizsgálat szerint átment a próbán, tehát egy-egy nagyobb befektetői tőkekivonás sem rázná meg, de a bóvli kötvényeket tartó kötvényalapok esetében 10-ből 4 likviditási problémákba ütközne.

Az Esma a bóvli kötvénypiacon 297 európai alapot vizsgált, amelyek összesített vagyona 187 milliárd euró. Mint kiderült, egy nagyobb tőkekivonás esetén az alapoknak mintegy 12 milliárd eurónyi eszközt kellene értékesíteniük a piacon ahhoz, hogy ki tudják elégíteni a befektetők tőkeigényét. Mindez viszont komoly nyomást helyez a bóvli kötvények árára, miután a piacon egy nap átlagban 7 milliárd euró értékben kereskednek ezzel az eszközfajtával. Egy ilyen forgatókönyv esetén a bóvli kötvényeket tartó európai alapok vagyonuk 11%-át is elveszthetik.

Az Esma friss irányelve szerint 2020. szeptember végétől kezdve minden európai alapkezelőnek kötelező lesz stresszteszt alá vetnie minden alapját, kivéve a pénzpiaci alapokat.

gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
wall street_getty