piac_tőzsde_kötvény_getty images
Befektetés

Likviditási válságba kerülhetnek az európai kötvényalapok – Aggódik a felügyelet

Portfolio
10 bóvli kötvényeket tartó európai kötvényalapból négy nem tudna elég likviditást előteremteni ahhoz, hogy egy nagyobb piaci sokk idején teljesíteni tudja a befektetők tőkekivonási kérelmeit – írja az Esma megállapításaira hivatkozva a Financial Times.

A lap szerint az európai értékpapír-piaci hatóság (Esma) szerdán adott ki egy figyelmeztetést azzal kapcsolatban, hogy problémákat lát egyes, főleg bóvli kötvényeket tartó alapok likviditásában.

Az Esma arra volt kíváncsi, hogyan viselkednének az európai alapok akkor, ha egy olyan piac sokk következne be, mint amilyen 2008-ban a Lehman csődje volt. A legtöbb alap a vizsgálat szerint átment a próbán, tehát egy-egy nagyobb befektetői tőkekivonás sem rázná meg, de a bóvli kötvényeket tartó kötvényalapok esetében 10-ből 4 likviditási problémákba ütközne.

Az Esma a bóvli kötvénypiacon 297 európai alapot vizsgált, amelyek összesített vagyona 187 milliárd euró. Mint kiderült, egy nagyobb tőkekivonás esetén az alapoknak mintegy 12 milliárd eurónyi eszközt kellene értékesíteniük a piacon ahhoz, hogy ki tudják elégíteni a befektetők tőkeigényét. Mindez viszont komoly nyomást helyez a bóvli kötvények árára, miután a piacon egy nap átlagban 7 milliárd euró értékben kereskednek ezzel az eszközfajtával. Egy ilyen forgatókönyv esetén a bóvli kötvényeket tartó európai alapok vagyonuk 11%-át is elveszthetik.

Az Esma friss irányelve szerint 2020. szeptember végétől kezdve minden európai alapkezelőnek kötelező lesz stresszteszt alá vetnie minden alapját, kivéve a pénzpiaci alapokat.

ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
varga mihály_mti