parlament_budapest_getty
Befektetés

Ezt is megváltoztatta a szuperállampapír: már nem úgy vesznek állampapírt a magyarok, mint eddig

Közel 7000 milliárd forintnyi állampapír van a magyar háztartások kezében az MNB friss, júliusi statisztikái szerint. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan csökken, és mára 1560 milliárdot tesz ki az az összeg a lakossági állampapírokon belül, ami nem a lakosság kezében van.

362 milliárd forintnyi állampapírt halmoztak fel a magyarok júliusban

Ha kíváncsi vagy arra, milyen válaszlépésekkel készülnek a megtakarítási piaci szereplők a MÁP+ hódításával szemben, akkor gyere el a Portfolio október 1-jei Öngondoskodás konferenciájára! Részletek itt:

Az MNB friss statisztikái szerint júliusban 362 milliárd forinttal nőtt a háztartásoknál lévő állampapír állománya, ami bőven meghaladta más értékpapír-kategóriák tranzakcióit és ezzel már közel 7000 milliárd forintnyi állampapír van a magyaroknál. A nagyobb kategóriák közül a befektetési alapoknál volt nagyobb mozgás, de itt ismét csak negatív irányba: júliusban több mint 67 milliárdnyi tőkét vont ki a lakosság befektetési alapokból, ez ugyanakkor jóval kevesebb, mint a júniusban tapasztalt közel 140 milliárdos tőkekiáramlás. 

Az alábbi ábra is jól szemlélteti, hogy júniustól sok minden megváltozott: a háztartások kezében lévő befektetési alapok állománya például jelentősebb, 150 milliárdos vagyoncsökkenés volt júniusban és júliusban, ami szinte bizonyos, hogy összefügg a szuperállampapír elindulásával (mindebből az is látszik, hogy a több mint 200 milliárdos tőkekiáramlást valamelyest ellensúlyozta az említett két hónapban a befektetéseken elért hozam) . Ezt bizonyítja, hogy két hónap alatt a háztartásoknál lévő kötvényalapok vagyona közel 10%-kal csökkent, hasonlóan az ingatlanalapok vagyonához, ez utóbbinál viszont a változó visszaváltási idő is szerepet játszhatott a vagyoncsökkenésben.

1560 milliárdnyi lakossági állampapír nincs a lakosságnál

Az ÁKK számaiból tudjuk, hogy júliusban 8494 milliárd forintot tett ki a lakossági állampapírok állománya, az MNB statisztikái szerint ebből 6935 milliárd volt a lakosságnál, tehát közel 1560 milliárdnyi az az összeg, amely más piaci szereplők kezében van. Ez a különbség egyébként valamelyest csökkent június vége óta, amikor még 1646 milliárd volt más piaci szereplőknél.  Itt valószínűleg arról lehet szó, hogy gyorsabb ütemben nő a MÁP+ hatására a lakossági állampapír-felhalmozás, mint amilyen ütemben és összegben a forgalmazók visszaveszik az állampapírokat, emellett az ÁKK is szokott visszavásárlási aukciókat tartani a forgalmazóknál (ez utóbbi is a különbség csökkentése irányába hat).

Címlapkép: Getty Images/NurPhoto

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
pozsony2