lanchid_budapest_getty
Befektetés

Sosem látott pénzesőt akaszthat meg a szuperállampapír a magyar alapkezelőknél

Sosem látott profitot zsebeltek be a magyar alapkezelők tavaly, még úgy is, hogy a hektikus piaci mozgásoknak és az alacsony hozamkörnyezet hatására több alapkezelőnél is csökkent a kezelt vagyon egy év alatt. Az OTP Alapkezelő például elvesztette a koronát, és ezzel az Erste Alapkezelő lett tavaly év végén az egyetlen olyan szolgáltató, amely ezermilliárd forint feletti vagyont kezelt. Nagy kérdés, mit hoz majd az idei év, amikor szinte napi szinten váltanak irányt a tőzsdék,  a geopolitikai feszültségek egyre nőnek és vagy egy olyan konstrukció a magyar piacon, hogy MÁP+, na, ez utóbbi okozhat csak igazán nagy fejfájást.
Kíváncsi vagy, mivel veszik fel a harcot a magyar alapkezelők és a megtakarítási piac többi szereplője a lakossági állampapírokkal és a hozamsivataggal szemben? Akkor gyere el a Portfolio október 1-jei Öngondoskodás konferenciájára, ahol többek között erre is keressük a választ! Részletek itt:

Ennél magasabb profitja nem volt még a szektornak, mióta az MNB 2003-ban először publikálta az Aranykönyvet

– így kezdtük tavalyi cikkünkben az Aranykönyv alapkezelőkre vonatkozó 2017-es számainak bemutatását, és ugyanezt tudjuk elmondani most is. A frissen publikált adatok szerint a szektor által elért tavalyi profit még a 2017-es szintet is meghaladta több mint 27 milliárd forintos adózott eredményével.  

Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a szektornak több szabályozói változásnak is meg kell felelnie az elmúlt időszakban, ilyen

  • a MiFID 2, a pénzpiaci rendelet vagy az ingatlanalapok hosszabb visszaváltási ideje.
  • Mindemellett sosem látott versenyt támaszt az állam a lakossági állampapírok oldaláról, az idén piacra kerülő MÁP+ komoly fejfájást okozott már rövid idő alatt is a megtakarítási szektornak (ennek esetleges pénzügyi hatása ugyanakkor majd az idei számokból köszönhet vissza).
  • Mindezeken túl a hazai alapkezelőkön folyamatos a nyomás a díjak csökkentése és ezzel párhuzamosan a vonzó hozamok elérése miatt, mindezt egy gyakorlatilag nullás vagy sokszor negatív hozamkörnyezetben kellene megvalósítaniuk.

Az, hogy a fenti kihívások mellett is rekord profitot tudott tavaly felmutatni a szektor, nagyban köszönhető valószínűleg annak, hogy az olyan sikerdíjas termékek, mint az abszolút hozamú alapok, még mindig relatív sok pénzt kezelnek itthon, emellett az intézményi vagyonkezelés is hoz némi pénzt a konyhára.

(A továbbiakban a kockázatitőke-alapkezelők adatai nem képezik részét az elemzésnek.) Tavaly a legnagyobb adózott nyereséget, ahogy az elmúlt években is, az OTP Alapkezelő érte el 4,3 milliárd forinttal, ez a profit ugyanakkor majdnem fele a 2017-esének. Ettől kissé lemaradva ért fel a második helyre nem kis hajrával az MKB-Pannónia Alapkezelő 2,9 milliárddal, majd a Budapest Alapkezelő 2,7 milliárddal. A nagyok közül 2017-ben még az Aegon és a K&H volt a második és harmadik helyen, és miután a szolgáltatóknál nem volt érdemi profitcsökkenés, a háttérben inkább az áll, hogy a többi piaci szereplő adózott eredménye tudott érdemben növekedni.

Kíváncsi vagy, mivel veszik fel a harcot a magyar alapkezelők és a megtakarítási piac többi szereplője a lakossági állampapírokkal és a hozamsivataggal szemben? Akkor gyere el a Portfolio október 1-jei Öngondoskodás konferenciájára, ahol többek között erre is keressük a választ! Részletek itt:

A piaci koncentráció az alapkezelői piacot is erősen jellemzi, a lenti ábrán szereplő tíz legnyereségesebb szereplő profitja a teljes szektor (beleértve ebben a kockázatitőke-alapkezelőket is) nyereségének több mint 79%-át adja. Ez egyébként valamelyest csökkent 2017-hez képest, akkor ez az arány több mint 82%-ot tett ki.

Egy-két alapkezelőtől eltekintve a nagyobbak többsége megérezte a tavalyi hektikus piaci mozgásokat és az év végi tőzsdei lefordulást, sokaknál ugyanis nem kis összeggel csökkent a kezelt vagyon. Az OTP Alapkezelő kezelt vagyona alapján tavaly visszaesett a második helyre a maga 982 milliárdjával, a szolgáltatónál egy év alatt közel 200 milliárd forinttal csökkent a vagyon.

Ezzel az Erste Alapkezelő vette át az első helyet, a legnagyobb vagyont kezelő szolgáltatóvá válva a piacon több mint ezermilliárd forintnyi eszközértékkel.

A harmadik helyet a K&H Alapkezelő őrizte meg 757 milliárddal, de nagyot ugrott előre, egészen a negyedik helyig az OTP Ingatlan Alapkezelő is, amely már több mint 600 milliárdot kezelt tavaly év végén. A kezelt vagyon alapján legnagyobb tíz szolgáltató között ott van még a Hold, a CIB, a Budapest, a Diófa, az Aegon és az MKB-Pannónia. 

alapk3

Az MNB Aranykönyve alapján megnéztük azt is, hogy mely alapkezelők rendelkeznek a legszélesebb termékpalettával a piacon. Ez alapján a legtöbb alapja tavaly a K&H Alapkezelőnek volt 77-tel, ezt az Hold követte 61-gyel, majd a harmadik helyre az OTP Alapkezelő került 57-tel.

Október 1-jei Öngondoskodás konferenciánkon több, az öngondoskodási és megtakarítási piacot érintő témával foglalkozunk majd, ilyen lesz

- a lakossági állampapírok kiszorító hatása,
- a megtakarítási és befektetési termékek helyzete, jövőképe,
- az új termékfejlesztési és hozamkeresési irányok.

Minderről a megtakarítási piac fontos szereplőit kérdezzük, konferenciánkon többek között az alábbi szakemberke vesznek részt:

- Benczédi Balázs, vezérigazgató, MKB-Pannónia Alapkezelő
- Samu János, vezérigazgató-helyettes, Concorde Értékpapír
- Tátrai Bernadett, elnök-vezérigazgató, az Igazgatóság elnöke, Fundamenta-Lakáskassza Zrt.
- Ralf Cymanek, vezérigazgató-helyettes, Raiffeisen Bank Zrt.
- Doron Dymschiz, társ- vezérigazgató, Duna House Holding Nyrt.
- Pallag Róbert, befektetésekért felelős osztályvezető, Generali Alapkezelő Zrt.

A részletekért kattintson ide.

Az ábrán szereplő alapkezelők közül csak a Holdnál, a Budapestnél és a Diófánál nőtt egy év alatt a kezelt alapok száma, a többi szolgáltatónál csökkenést vagy stagnálást lehetett látni.

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
pozsony2