olaj
Befektetés

Egy helyen minden fontosabb adat az olajparával kapcsolatban

Portfolio
Dróntámadás ért a hétvégén két szaúdi olajterminált, emiatt ma nagyot emelkedett az olaj ára, a befektetők azt találgatják, tartós lesz-e a szaúdi kapacitások kiesése, és annak hatása az olajpiacra. Összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb sarokszámokat.
  • Két helyszínen érte dróntámadás a hétvégén a szaúd-arábiai olajkitermelő infrastruktúrát, jemeni húszi lázadók tíz drónnal intéztek támadásokat két szaúdi olajterminál, az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő és a Huraisz kormányzóságban lévő terminál ellen.
  •  Az Abkaik kormányzóságban lévő terminál napi 7 millió hordós finomítási kapacitással a szaúdi állami olajcég, a Saudi Aramco legnagyobb olajfinomítója, tavaly a vállalat olajkitermelésének közel felét ebben a finomítóban dolgozták fel.
  • A Huraisz kormányzóságban lévő terminál Szaúd-Arábia második legnagyobb olajmezőjének közelében található, ezen a mezőn napi 1,5 millió hordó olajat termelnek ki.
  • Augusztusban Szaúd-Arábia naponta 9,77 millió hordó olajat termelt ki, és átlagosan napi 7 millió hordó olajat exportált a Platts OPEC felmérése alapján.
  • A szaúdi olaj legfontosabb vásárlója Kína, Japán, Dél-Korea és India, de jelentős mennyiséget vásárol az Egyesült Államok, Egyiptom, Szingapúr, Tajvan, Dél-Afrika és Thaiföld is.
  • Az ország jelentős olajtartalékkal rendelkezik, szeptember 5-én a legnagyobb szaúdi exportterminálnál 39,2 millió hordó olajat tároltak, a tárolók 61,6 százalékon álltak, a Khafji-ban lévő tárolóban 2,8, a Yanbuban lévő tárolóban 31,1 millió hordónyi olajat tároltak, előbbi 24,6, utóbbi 59,3 százalékon állt. Ezeknél korábbi adat, hogy június végén 187,9 millió hordónyi olajtartaléka volt Szaúd-Arábiának, vagyis 26,8 napnyi tartalékkal rendelkezett, azt feltételezve, hogy az ország nem termel ki olajat. Szaúd-Arábia egyébként nem csak az ország területén, de Egyiptomban, Japánban és Hollandiában is tárol olajat.
  • Az IEA szerint az olajpiacok a szaúdi kapacitások kiesése mellett is jól ellátottak olajjal a magas olajtartalékok miatt.
  • Donald Trump felhatalmazást adott arra, hogy ha szükséges, mozgósítsák az amerikai olajtartalékokat, hogy az olajpiac megfelelően ellátott legyen olajjal. Az Egyesült Államok szükség esetén addicionálisan napi 2,12 millió hordónyi olajat vihet az olajpiacra. Oroszország szerint a globális olajtartalékok elégségesek ahhoz, hogy azokból pótolják a kieső szaúdi olajkitermelést, és egyelőre korai arról beszélni, hogy Oroszországnak vagy az OPEC-nek növelnie kellene a kitermelését.

Címlapkép: Mohssen Assanimoghaddam/picture alliance via Getty Images

FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
ursula
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
buda-cash_mti