olaj
Befektetés

Egy helyen minden fontosabb adat az olajparával kapcsolatban

Portfolio
Dróntámadás ért a hétvégén két szaúdi olajterminált, emiatt ma nagyot emelkedett az olaj ára, a befektetők azt találgatják, tartós lesz-e a szaúdi kapacitások kiesése, és annak hatása az olajpiacra. Összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb sarokszámokat.
  • Két helyszínen érte dróntámadás a hétvégén a szaúd-arábiai olajkitermelő infrastruktúrát, jemeni húszi lázadók tíz drónnal intéztek támadásokat két szaúdi olajterminál, az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő és a Huraisz kormányzóságban lévő terminál ellen.
  •  Az Abkaik kormányzóságban lévő terminál napi 7 millió hordós finomítási kapacitással a szaúdi állami olajcég, a Saudi Aramco legnagyobb olajfinomítója, tavaly a vállalat olajkitermelésének közel felét ebben a finomítóban dolgozták fel.
  • A Huraisz kormányzóságban lévő terminál Szaúd-Arábia második legnagyobb olajmezőjének közelében található, ezen a mezőn napi 1,5 millió hordó olajat termelnek ki.
  • Augusztusban Szaúd-Arábia naponta 9,77 millió hordó olajat termelt ki, és átlagosan napi 7 millió hordó olajat exportált a Platts OPEC felmérése alapján.
  • A szaúdi olaj legfontosabb vásárlója Kína, Japán, Dél-Korea és India, de jelentős mennyiséget vásárol az Egyesült Államok, Egyiptom, Szingapúr, Tajvan, Dél-Afrika és Thaiföld is.
  • Az ország jelentős olajtartalékkal rendelkezik, szeptember 5-én a legnagyobb szaúdi exportterminálnál 39,2 millió hordó olajat tároltak, a tárolók 61,6 százalékon álltak, a Khafji-ban lévő tárolóban 2,8, a Yanbuban lévő tárolóban 31,1 millió hordónyi olajat tároltak, előbbi 24,6, utóbbi 59,3 százalékon állt. Ezeknél korábbi adat, hogy június végén 187,9 millió hordónyi olajtartaléka volt Szaúd-Arábiának, vagyis 26,8 napnyi tartalékkal rendelkezett, azt feltételezve, hogy az ország nem termel ki olajat. Szaúd-Arábia egyébként nem csak az ország területén, de Egyiptomban, Japánban és Hollandiában is tárol olajat.
  • Az IEA szerint az olajpiacok a szaúdi kapacitások kiesése mellett is jól ellátottak olajjal a magas olajtartalékok miatt.
  • Donald Trump felhatalmazást adott arra, hogy ha szükséges, mozgósítsák az amerikai olajtartalékokat, hogy az olajpiac megfelelően ellátott legyen olajjal. Az Egyesült Államok szükség esetén addicionálisan napi 2,12 millió hordónyi olajat vihet az olajpiacra. Oroszország szerint a globális olajtartalékok elégségesek ahhoz, hogy azokból pótolják a kieső szaúdi olajkitermelést, és egyelőre korai arról beszélni, hogy Oroszországnak vagy az OPEC-nek növelnie kellene a kitermelését.

Címlapkép: Mohssen Assanimoghaddam/picture alliance via Getty Images

shutterstock_785823109
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
500 forint ötszázas bankjegy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
cinkotai norbert_szekeres máté