klíma
Befektetés

Döntöttek Merkelék, beleállnak a klímavédelembe - Alaposan megváltozik az élet Németországban

Portfolio
A német nagykoalíció pártjai egy fontos klímacsomag legfontosabb részleteiben állapodtak meg ma. A német klímacsomag akár az európai klímapolitikára is hatással lehet.

Több havi egyeztetés és ma kora délutánig tartó 19 órás maratoni tárgyalás után a német koalíciós pártok, a CDU/CSU és az SPD vezetői megállapodtak egy átfogó klímavédelmi csomag fontosabb részleteiben. A felek megállapodtak abban, hogy egy független grémium vizsgálja majd azt, hogy a klímavédelmi csomag alapján hozott lépésekkel tarthatók-e a 2030-as klímacélok, ahol a legfontosabb célkitűzés az, hogy addigra az 1990-es szinthez képest 55 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása, az 1990-es 866-ról 563 millió tonnára kellene csökkennie éves szinten a károsanyagkibocsátásnak.

Ahhoz, hogy a célok elérhetők legyenek, több részletben is megállapodtak a koalíciós partnerek:

  • egy az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszerhez igazodó német rendszert alakítanak ki. Az európai rendszer lényege, hogy meghatároznak egy szén-dioxid kibocsátási küszöböt, és ez alatt a határérték alatt a vállalatok csak szén-dioxid kvótákért cserébe szennyezhetik a levegőt, ezekért pedig aukciók keretében fizetniük kell, így motiváltak abban, hogy minél alacsonyabb legyen a kibocsátás, a fel nem használt kvótát a vállalatok eladhatják. (europa.eu) A német rendszerben az árak az európai CO2-árakhoz igazodnak, ahol jelenleg egy CO2-egység ára 26,3 euró. Korábban felmerült, hogy egy egység ára jóval 30 euró felett lehet, így most úgy tűnik, ebben – legalábbis egyelőre - nem lép olyan nagyot a német kormány, hogy az a német vállalatoknak és a német adófizetőknek túlságosan magas költségeket okozzon. A CO2-zertifikat kereskedési rendszer nem csak a közlekedést, de az ingatlanpiacot is érinti majd, az épületek hűtése/fűtése kapcsán kibocsátott CO2 után is fizetni kell majd. A rendszer 2021-ben indulhat, egyelőre egy alacsonyabb, „bevezetőárral”. A német kormány várakozásai szerint 2026-ban a CO2-zertifikátok ára tonnánként 35-60 euró között alakulhat.
  • Az üzemanyagok, a gáz és a fűtőolaj ára emelkedik, cserébe az áramár csökkenhet.

  • hogy az adófizetőket valamelyest tehermentesítsék a megemelkedő utazási költségek alól, megemelik az ingázó átalányt, ami egy utazási költségtérítés (Pendlerpauschale) a munkába járóknak. Az eddigi kilométerenkénti 30 helyett 2021-től 35 eurocentet lehetne levonni az adóból.
  • 2026-tól nem lehet majd üzembe helyezni olajkályhákat, a régebbi fűtőtestek újra cserélését akár 40 százalékban támogathatja az állam.
  • A távolsági közlekedésben vonzóbb alternatívává tennék a vasútat, ott az ÁFA a mostani 19 százalékról 7 százalékra csökken, eközben 2020 január 1-től a légiközlekedést a mostaninál jobban megadóztatnák.

  • 2025-ig meghosszabbítják az elektromos autók vásárlása után járó adókedvezményeket, és tovább emelik az elektromos autók vásárlásához nyújtott kedvezményeket.

  • A német állam a támogatja majd az állami vasúttársaságot, a Deutsche Bahn 2030-ig évente egymilliárd eurós tőkeinjekciót kap majd.

  • 2023-tól megemelik majd a teherautók útdíját.

  • Németország a korábbi 15 helyett 20 GW kapacitású tengerre telepített szélfarm kiépítését célozza meg.

Az intézkedések teljes költsége 50 milliárd euró lehet, amihez Németország nem venne fel újabb hiteleket. A CO2-kereskedési rendszerből származó költségvetési bevételeket a klmavédelembe forgatják vissza.

Címlapkép: Thomas Lohnes/Getty Images

BenzinGázolaj
hollandia_nyugdíjasok_getty
GettyImages-1177537643
GettyImages-1180841559
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hollandia_nyugdíjasok_getty