bitcoin automata shutter
Befektetés

Felfoghatatlan kárt okoztak a kriptovilágban idén a hackerek

Portfolio
Csak idén eddig 4,26 milliárd dollárt (kb. 1285 milliárd forintot) loptak el különféle kriptodeviza tőzsdékről és tárcákból – derül ki a CipherTrace friss tanulmányából. A bűnözők közül sokakat letartóztattak, de volt, aki megúszta, megnéztük a Business Insider gyűjtése alapján, melyek voltak az idei év legnagyobb kriptodeviza-botrányai.

BITPoint

28 millió dollárt tulajdonítottak el hackerek a japán BITPoint kriptotőzsdétől idén júliusban – az összeg zömét, 19,3 millió dollárt ügyfélpénz tette ki, a maradék a szervezet saját vagyona volt. Bitcoin mellett Ripplet, Ethert, Litecoint és Bitcoin casht is elvittek hackerek, miután az ügy kibukott, felfüggesztették a kereskedést. A BITPoint kártérítést ígért minden károsultnak, de nem készpénzben fizetnek majd.

Binance

Májusban meghackelték a Binance-t is, a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéjét, 7000 darab bitcoin mellett kétfaktoros autentikációhoz szükséges kódokat és API tokeneket is elvittek. Csak a kriptodeviza rész 70 millió dollárt ért. A károsultakat a Binance a SAFU-ból, egy direkt ilyen célra létrehozott alapból kártalanítja majd.

A Gigi-testvérek

Egy izraeli testvérpárt júniusban vettek őrizetbe azért, mert phishing-támadásokon keresztül több mint 100 millió dollárnyi kriptodevizát tulajdonítottak el. A csalók főleg a Reddit kriptós fórumain és más weboldalakon vertek át ügyfeleket, akiket valódi tőzsdékre hasonlító weboldalakra irányítottak át. A sémát három évig üzemeltették.

A kamutőzsde

Júniusban hat embert tartóztattak le Nagy-Britanniában és Hollandiában, akik egy „typosquatting” csalást üzemeltettek, vagyis lényegében csináltak egy kamu kriptotőzsdét csináltak, melyen keresztül hozzáférést nyertek mintegy 4000 ember kriptotárcájához. 27 millió dollárt tulajdonítottak el.

Kraken flash crash

Júniusban egy pillanat alatt 75 dollárra esett a bitcoin árfolyama 8400 dollárról a Kraken kriptotőzsdén, majd gyorsan helyre is állt. Bár sokan technikai hibát gyanítottak a háttérben, a CipherTrace szerint az összeomlás azért állt be, mert egy nagy ügyfél tárcáját meghackelték és 1200 bitcoint emeltek ki belőle. Ez a csomag akkor kb. 10 millió dollárt ért.

GateHub

Júniusban a GateHubot is feltörték és 10 millió dollárnyi Ripple-t tulajdonítottak el máig ismeretlen hackerek körülbelül 100 tárcából. Bár az elemelt kriptopénzek egy részét visszaszerezték (kb. 200 ezer dollár értékben), az incidenssel kapcsolatos nyomozás még mindig zajlik.

Bitrue

A szingapúri Bitrue 4,2 millió dollárt bukott hackerek miatt idén júniusban, elsősorban ADA-t és Ripplet loptak el. A bűnözők a kockázatkezelési rendszert használták ki, hogy hozzáférjenek a platformhoz, az érintetteket itt is kompenzálják.

balance hall irodaház
GettyImages-1139642499factoryworkermunkás
Frankfurti tőzsde
CLA
shopping01
erste bank
Miért ennyire drágák a lakások Budapesten és Nyugat-Magyarországon?
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
erste bank