Thomas Cook
Befektetés

Csődbe ment a világ legrégebbi utazási irodája, több százezer utast kell hazaszállítani

Portfolio
Nem vezettek eredményre a vasárnapi maratoni egyeztetések a világ legrégebbi utazási irodája, a Thomas Cook vezetői, tulajdonsai és hitelezői között, ezért a vállalat azonnali hatállyal beszünteti működését.

Nincs megállapodás, van csőd

Vasárnap reggel 9 és délután 5 között zajlottak Londonban azok a tárgyalások, amitől az egyik vezető brit utazási iroda, a Thomas Cook vezetői és kínai tulajdonosa, a Fosun azt várta, hogy a vállalat elkerüli a csődöt, és folytathatja működését. A megállapodás nem jött létre, mert a nemrég létrehozott 900 millió fontnyi mentőcsomagon felül a vállalat hitelezői további 200 millió font előteremtését várték el a vállalattól, amit az nem tudott biztosítani, így a vállalat csődbe ment, eszközeit likvidálják, működését azonnali hatállyal beszüntette a cég, amely 16 országban van jelen, évente 19 millió utast szállít, bevétele pedig megközelíti a 10 milliárd fontot. Az 1841-es alapítású, idén 178 éves cég - a Reuters szerint a világ legrégebbi utazási irodája – világszerte több mint 21 ezer alkalmazottat foglalkoztat, vagyis az éppen nyaralását töltő többszázezer utason túl több ezer alkalmazottat is érzékenyen érint a vállalat csődje.

Mi lesz most az utasokkal?

A vállalat közlése szerint a Thomas Cooknak világszerte közel 600 ezer utasa tartózkodik külföldön, ebből több mint 150 ezer brit állampolgár, őket a következő 2 hétben szállítják majd haza, ez lesz a Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete. A brit kormány a brit légügyi hatósággal együttműködve szervezi meg a mentést, amibe az erre az esetre bérelt repülőgépeken kívül más utazási irodák gépei is bekapcsolódnak.

A Thomas Cook-csoport tagja a Magyarországon is jelen lévő Neckermann utazási iroda, így a Thomas Cook csődje magyar utasokat is érinthet.

Mi okozta a vállalat csődjét?

A vállalat már régóta küzdött problémákkal, a vállalat bedőlésében a legnagyobb szerepet az elmúlt években felhalmozott 1,7 milliárd fontnyi adósságállomány, és annak kamatai jelentették, de több más tényező is a bedőléshez vezetett:

  • politikai bizonytalanság a vállalat fő utazási célpontjain, például Törökországban
  • Elhúzódó hőhullám a legutóbbi nyaralási szezonban
  • Brexit körüli bizonytalanságok miatt kevesebb foglalás
  • Erős verseny az online utazási cégek és a fapados légitársaságok felől
  • Összességében csökkent az utazási irodák szolgáltatásai iránti igény, egyre többen saját szervezésben jutnak el uticéljukhoz

A befektetők már árazták

A Thomas Cook tőzsdén jegyzett vállalat, a cég részvényárfolyama már jó ideje lejtmenetben haladt, miközben 2008-ban még 320 pennyn álltak a jegyzések, múlt hét pénteken egészen 2 pennyig esett a Thomas Cook árfolyama.

A begyorsulás látványos volt, csak pénteken 23 százalékot esett az árfolyam, de állt már 55 százalék mínuszban is, vagyis a befektetők egy része már elkezdte beárazni a csődöt.

(BBC, Guardian, Reuters)

Címlapkép: Anthony Devlin/Getty Images

Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
cinkotai norbert_szekeres máté