hősök tere budapest_getty images
Befektetés

Már csak szuperállampapírt vesznek a magyarok

További 90 milliárddal nőtt, ezzel pedig már 8600 milliárd forintnál jár a forintos lakossági állampapírok állománya az augusztus végi adatok szerint. Múlt hónapban csak a szuperállampapír tudott állománynövekedést felmutatni, még az inflációkövető prémium állampapír sem fogyott. Az már egy ideje nyílt titok, hogy a szuperállampapír java részét a tehetősebb magyarok veszik, de Gulyás Gergely az e heti Kormányinfón azt mondta az egyre nagyobb méreteket öltő lombardhitel ellenére sem kívánják korlátozni az állampapír-vásárlást.
Öngondoskodás 2019
Kíváncsi vagy, hogyan értékeli az ÁKK és az államkincstár a lakossági állampapírok felpörgő értékesítését, és, hogy milyen további lakossági papírok jöhetnek a piacra? Akkor ott a helyes a keddi Öngondoskodás konferencián! Még nem késő jelentkezni!

Augusztus végén a forintos lakossági állampapírok állománya megközelítette a 8600 milliárd forintot, ami közel 90 milliárddal több a július végi adatnál, tavaly december végéhez képest pedig több mint ezermilliárd forintos állománybővülésről beszélhetünk - ez derült ki a Pénzügyminisztérium friss, az államháztartás központi alrendszerének helyzetéről szóló tájékoztatójából. Miután az ÁKK az utóbbi időszakban áttért a negyedéves adatközlésre, érdekes látni, hogyan alakul a lakossági állampapírok havi állományváltozása, főleg most, hogy bejött a képbe a szuperállampapírnak becézett MÁP+ is.

Az adatokból jól látszik, hogy csak a MÁP+ állománya augusztusban 308 milliárd forinttal nőtt, ez nagyjából a teljes augusztusi jegyzésnek felel meg. A szuperállampapír mellett a nagyobb kategóriák közül semelyiknek sem sikerült nettó tőkebeáramlást lekönyvelnie, még az inflációkövető prémium állampapír is 20 milliárdos mínusszal zárta a hónapot.

A legnagyobb állománycsökkenés az Egyéves Magyar Állampapírnál következett be egy hónap alatt közel 150 milliárdos mínusszal. Itt sok lehetett a lejáró állomány, amit már nem újítottak meg a befektetők, illetve az így felszabaduló pénzt inkább szuperállampapírba fektették.  Ezt a Féléves Magyar Állampapír követte 36 milliárdos csökkenéssel, de a Kétéves és Bónusz Magyar Állampapír állománya is csökkent (utóbbi három kategória júniustól már nem vásárolható, mivel kivezette őket az ÁKK).

A MÁP+ jegyzések a múlt héttel együtt már meghaladták a 2055 milliárd forintos szintet, csak múlt héten 73,3 milliárdot jegyeztek le a konstrukcióból. Ezzel csak szeptemberben eddig 250 milliárdot tett a lakosság szuperállampapírba.

Az viszont már egy jó ideje biztossá vált, hogy a jegyzések jelentős részét nem az átlaglakosság, hanem a privátbanki ügyfelek viszik el, sok esetben lombardhitellel megtoldva. Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos fedezet mellett a hitelből további állampapírt vesznek, ami még a lombardhitel kamatának kifizetése után is szép hozamot jelent a tehetősebb ügyfeleknek, nem beszélve arról, hogy ezzel a bank is jól jár.

A hírek szerint az egyre nagyobb méreteket öltő lombardhitel-állományt sem az MNB, sem az ÁKK nem nézi jó szemmel, ami nem csoda, hiszen a forgalmazói szerződésekben is le van írva, hogy a cél, hogy érdemi megtakarításokat csatornázzanak be a lakossági állampapírok piacára, nem pedig a spekulációs céllal való állampapír-kereskedés és nyerészkedés elősegítése.

Ahhoz képest, hogy úgy tudni, a két intézmény már dolgozik azon, hogyan lehetne visszafogni a lakossági papírok, azokon belül is főként a szuperállampapír lombardhitellel történő megvásárlását, Gulyás Gergely a csütörtöki Komrányinfón a lombardhitelek korlátozásáról szóló kérdésre azt válaszolta, hogy:

Bármilyen forrásból történjen az állampapír-vásárlás, nem kívánjuk korlátozni. Ha valaki eddig spekulált, az nem mindig járt jól vele, hiszen számolnia kell például a kamatok emelkedésével.

Öngondoskodás 2019
Kíváncsi vagy, hogyan értékeli az ÁKK és az államkincstár a lakossági állampapírok felpörgő értékesítését, és, hogy milyen további lakossági papírok jöhetnek a piacra? Akkor ott a helyes a keddi Öngondoskodás konferencián! Még nem késő jelentkezni!

Címlapkép: Getty Images/Chris McGrath

European parliament building, Brussels, Belgium
kína
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
India merriage