Warsaw
Befektetés

Lemásolta a lengyel tőzsde a BÉT sikerreceptjét

Portfolio
2017 végén indult el a Budapesti Értéktőzsde elemzési programja, ehhez nagyon hasonló indult nemrég a lengyel tőzsdén is.

A magyar példa

A Budapesti Értéktőzsde 2017 decemberében indította el elemzés-árjegyzés programját, aminek keretében négy befektetési szolgáltatóval (Concorde, Wood, OTP Bank, MKB Bank) kötött szerződést 10 kibocsátóra vonatkozó elemzések szolgáltatásáról. A BÉT igazgatósága az egyéves tesztüzem végén a brókercégek, az intézményi és lakossági befektetők, valamint a programban résztvevő tőzsdetagok véleményével együtt értékelte a programot. A konzultációban résztvevő cégek fogadtatása kifejezetten pozitív volt, különösen az elemzések kapcsán emelték ki, hogy hozzáadott értéket biztosítanak az egyes piaci szereplők számára. Véleményük szerint az elemzés-árjegyzés programmal egy idáig nem létező szolgáltatás hiánypótlására került sor a hazai tőzsdén.

A program első évében a szolgáltatók 100-nál is több elemzést vagy elemzői kommentárt publikáltak a BÉT honlapján, illetve az érintett cégek papírjainak forgalma az előző év hasonló időszakához képest összességében mintegy 20 százalékkal bővült, miközben a teljes piacon ugyanebben az időszakban a forgalombővülés csupán 2,4 százalék volt.

Az eredmények értékelését követően a BÉT a programot 2021 végéig, 3 évre kiterjesztette, a programban eddig résztvevő 11 kibocsátó részvényei mellé 3 új papír az AutoWallis, az Opus és a Waberer's papírjai is bekerültek, az Opus részvényeinél pedig árjegyzési szolgáltatás is elérhető lesz, az Equilor nyújtja majd ezt a szolgáltatást. A 3 új részvény mellett 5 kibocsátó, a 4iG, az Est Media, az OTT-One, valamint a BÉT Xtend piacán jelenleg kereskedett Megakrán és a Cyberg került fel arra a listára, ahonnan a befektetési szolgáltatói érdeklődés esetén az évben további kibocsátókkal bővülhet a program.

BÉT
Fotó: BÉT

A lengyeleknél is elindult program

A magyarhoz nagyon hasonló programot indított a lengyel tőzsde is, amely a BÉT-hez hasonlóan fizet a brókercégeknek azért, hogy olyan vállalatok részvényeit is kövessék, amelyek nem feltétlenül állnak a nagybefektetők fókuszában, és extra pénzügyi támogatás híján nem készülne elemzés a részvényeikről. A varsói tőzsde 12 ottani brókercéget bízott meg azzal, hogy készítsenek elemzéseket 40 közepes méretű vállalatról, az első elemzések pedig már meg is jelentek a lengyel tőzsde honlapján, írja a Bloomberg.

A magyar tőzsdével szemben a lengyel közzétette, hogy mennyit fizet az elemzésekért, a varsói tőzsde követett cégenként 50 ezer zlotyt, vagyis 3,8 millió forintnak megfelelő összeget fizet a brókercégeknek, a tőzsde elvárása az, hogy legalább 2 éven keresztül kövesse a szolgáltató az adott kibocsátó részvényeit, és rendszeres elemzésekkel jelentkezzen. A programban résztvevő cégek közül 10 olyan, amelynek a részvényeiről most első alkalommal készült profi elemzés, 12 pedig olyan, amelyet eddig csupán egy elemző követett.

warsaw
Fotó: John Guillemin/Bloomberg via Getty Images

A magyar és a lengyel tőzsde lépésének is köze van a 2018 januárban bevezetett MiFID 2 szabályozáshoz is, az ugyanis többek között azt is előírja, hogy a vállalatok részvényeiről készített elemzések költségeinek meg kell jelenniük azok árában, ez pedig abba az irányba terelte a brókercégeket, hogy elsősorban a befektetők szempontjából legfontosabb, legnagyobb forgalmat generáló részvényekről készülnek elemzések, ezért is döntött úgy a két tőzsde, hogy olyan papírok elemzéséért fizetnek, amelyek nincsenek annyira a brókercégek fókuszában.   

Címlapkép: John Guillemin/Bloomberg via Getty Images

Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
rippl