Befektetés

Aegon: ott folytatódott a kereskedelmi háború, ahol abbamaradt

Aegon Alapkezelő

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Aegon Alapkezelő írását olvashatják:

"Szeptemberben az amerikai-kínai kereskedelmi háború ott folytatódott ahol augusztusban abbamaradt. A hónap elején Donald Trump amerikai elnök hirtelen felindulásból még magasabbra akarta emelni a kínai áruk vámját, de a tanácsadóinak sikerült erről lebeszélniük őt. Végül megállapodtak, hogy októberben újra le fog ülni a két fél, és próbálják áthidalni a különbségeket, hogy a régóta tartó ellenségeskedés végre megszűnjön. Gazdaságpolitikai szempontból egy másik esemény is megrengette a világot, amikor a szaúdi olajfinomítók ellen drón támadást hajtottak végre. Először a jemeni lázadókra gyanakodtak, de később mind az amerikai, mind a szaúdi kormányzati hírforrások azt sugallták, hogy Irán állt a támadás mögött. A támadás a szaúdi finomítói kapacitás felét hónapokra megsemmisítette, ami világ kapacitásának az 5%-át jelenti. Erre a hírre az az olaj ára 15%-ot emelkedett egy nap alatt, de ahogy egyre több részlet került napvilágra a finomítok helyzetéről, a hónap végére visszaesett a támadás előtti szintekre.

Az amerikai szövetségi bank a FED a hónap közben 25 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot, és jövőbeni adatoktól függően további kamatcsökkentéseket helyezett kilátásba. Ami említésre méltó, hogy a FED vezetők rendkívül megosztottak voltak a döntéssel kapcsolatban. Körülbelül fele-felel arányban voltak, akik nem akartak változtatni illetve kamatot akartak vágni, de két vezető kamatot szeretet volna emelni. Talán még soha nem voltak ennyire eltérő véleményen a központi bank vezetői, mint most. Az amerikai makró adatokat nézve érthető a központi bank vezetőinek tanácstalansága. A 10 éves államkötvény 3 éves mélypontra süllyedt, és a 30 éves pedig 2% alá, ami a legalacsonyabb szint, amin valaha kereskedtek. Ugyanekkor a munkanélküliség változatlanul 4% alatt van, az infláció nem emelkedik, és PMI index 5 hónapos csúcson van.

Az európai központi bank, az ECB, szintén kamatot vágott a hónap folyamán -40bp-ról    -50bp-re és havi 20 milliárd euró értékben újra indították az eszköz visszavásárlási programot. Az ECB döntése érthetőbb, mint a FED-é, hisz az európai makró adatok még mindig egy lassuló gazdaságot mutatnak. Mind a termelési és a feldolgozói PMI értékek 50 alatt vannak, amik nem egy robusztus gazdaságról tanúskodnak. A hír hallatára az EURUSD keresztárfolyama 1,10 alá esett, ami 2 éves mélypontot jelent.

A Csatorna másik oldalán tovább folytatódik a Brexit nevezetű valóságshow. Egyre inkább úgy tűnik, hogy az angol miniszterelnök, Boris Johnson, akarata ellenére nem lesz ”hard-Brexit”, és ez akár a miniszterelnöki pozíciójába is kerülhet. A határidő október 31, de a dolgok jelenlegi állása alapján a legvalószínűbb, hogy az angol parlament hosszabbítást fog kieszközölni az EU-nál, hogy a lehető legkisebb problémákkal oldják meg Anglia kiválását az EU-ból. Az angol font a szeptemberben 3 éves mélypontra süllyedt az euróval szemben.

Itthon az MNB 0,9%-on hagyta az irányadó kamatot és 100 milliárd forinttal emelte a bankközi rendszer likviditását a következő negyedévre. Ezt a forint keresztárfolyama megsínylette, mert úgy tűnik, hogy a központi bankot nem zavarja a gyenge forint, és az EURHUF árfolyama új csúcsra, 336 fölé ment.

A modellportfoliónkon szeptemberben nem változtattunk. Változatlanul kedvezően tekintünk a részvény befektetésekre, ezen belül pedig a fejlett piacot preferáljuk a fejlődőkkel szemben."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

mnb jegybank hungary
BMW
Autógyár robotokkal
Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
jack ma_alibaba_getty