Befektetés

Raiffeisen: az elmúlt hónap meglehetősen izgalmas volt

Pekár Dávid

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a Raiffeisen Alapkezelő véleményét olvashatják:

"Az elmúlt hónap meglehetősen izgalmas volt mind monetáris-, mind geopolitikai szempontból. Az Európai Központi Bank tovább lazított a monetáris kondíciókon, melynek keretében az irányadó betéti kamatot -0,50%-ra vágták, illetve visszahozták az eszközvásárlási programot is, ezúttal havi 20 milliárd euró értékben. Ez a csomag jelentős meglepetést nem okozott a piacon, közel volt a várakozásokhoz. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve is kamatdöntő ülést tartott, mely során 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtottak végre, illetve egy további vágást előrejeleztek 2019-re. Összességében az látszik, hogy nagyon elkötelezettek a jegybankok a növekedés fenntartása felé, és minden apró romlásra a makro adatokban hevesen reagálnak. Ez alapvetően érthető, viszont a nagyságrendek már-már túlzónak tűnnek. A jegybanki programok mellékhatásai egyelőre nincsenek kezelve, azonban később gondot okozhatnak a kialakult eszközbuborékok. Az arany továbbra is egy preferált eszköz maradt a befektetők körében, melynek további lökést adhat, ha a lakossági ügyfelek is elkezdik érezni a negatív kamatok hatását a megtakarításukra. Az olaj piacán jelentős mozgások voltak, mivel rakétatámadás érte a szaúdiak legfontosabb finomítóját. Bár a kieső kínálat viszonylag gyorsan pótolható, és jelentős készletek vannak, amiket addig fel lehet használni, azonban hosszabb távon kockázati prémiumot építhetnek ilyen események az olaj árfolyamába.

A hazai piacon az elmúlt hónap legfontosabb eseménye forint euróval szembeni rekord szintre történő leértékelődése volt. Ebben szerepet játszottak a reálgazdasági fundamentumok és a monetáris politika is. A hazai külkereskedelmi többlet elolvadt, mely a korábbiakkal ellentétben így már nem támogatja a forintot. A Magyar Nemzeti Bank egyelőre komfortos a forint gyengülésével, ráadásul ennek ellenére inkább lefelé mutató kockázatokat látnak az inflációban, így az utolsó ülésük során enyhén még lazítottak is a kondíciókon.

Mivel a monetáris politika meglehetősen támogató, a kötvények pedig ennek hatására semmilyen érdemi hozamot nem nyújtanak, így a kockázatos eszközökben felvett pozíciókat tovább növeljük. A szaúdi rakétatámadás után az olaj az emelkedésének nagyobb részét visszaadta, így a nyersanyag súlyt is kis mértékben növeljük."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
jack ma_alibaba_getty