bankbetét megtakarítás_getty
Befektetés

Kiszámolták: rengeteg pénzt veszítenek az emberek, mert bankbetétbe fektetnek

Nem tett jót a pénzügyi vagyon halmozásának a tavalyi tőkepiaci és geopolitikai bizonytalanság, az Allianz friss tanulmánya szerint 2008 óta most először csökkent a pénzügyi vagyon a világon. Mindeközben egyre nagyobb a szakadék a világ gazdagabb és szegényebb régiói között, az egy főre jutó nettó átlagvagyon Kelet-Európában a legkisebb a világon 4430 euróval. Érdekes módon mindeközben új csúcsot döntöttek a friss megtakarítások a világban, az már más kérdés, hogy ennek a pénznek a jelentős része bankbetétekben keresett magának helyet. Emiatt pedig éves szinten mintegy 600 milliárd eurót buktak az emberek világszerte. A tanulmányból kiderül, hogy Magyarországon az egy főre jutó pénzügyi vagyon a negyedik legmagasabb a régióban.

Csökkent a globális vagyon, de nőttek a megtakarítások

A növekvő bizonytalanság tavaly a pénzügyi vagyonra is rányomta bélyegét, amely 0,1%-kal csökkent a világon, most először 2008 óta. A vagyoncsökkenés a feltörekvő és fejlett gazdaságokra egyaránt jellemző volt, előbbi esetben ez volt az első alkalom ebben az évszázadban. A bruttó pénzügyi vagyon a vizsgált 53 országban így 172,5 ezermilliárd eurót tett ki.

Nem csökken a szegényebbé s gazdagabb régiók közötti különbség sem a világon, tavaly a feltörekvő piaci országok bruttó pénzügyi vagyonának növekedése már második évben maradt alul a fejlett piacokéval szemben, a növekedésbeli különbség 11 százalékpontos különbséget mutat, emellett a fejlődő piacok globális pénzügyi vagyonban lévő aránya is stagnál 18% körüli szinten.

Annak ellenére, hogy a teljes pénzügyi vagyon csökkent tavaly a világban, a friss megtakarítások új rekordot döntöttek: éves 22%-os növekedéssel több mint 2700 milliárd eurót tettek ki. A növekedés legnagyobb mértékben az amerikai háztartásoknak köszönhető, az ő friss megtakarításaik egy év alatt 46%-kal 1800 milliárd eurót tettek ki, ezzel pedig a globálisan beáramló frisspénzek kétharmadát ők adták. Itt a fő ok az amerikai adóreform, amelyből profitáltak a háztartások és a nagyobb részét újra befektették.

vagyonmegoszlás

A tartósan alacsony hozamkörnyezet megváltoztatta az emberek befektetési és megtakarításai szokásait: a tanulmány szerint a biztosítások és nyugdíjmegtakarítások aránya a friss megtakarításokon belül a válságot követő 60%-ról tavaly 25%-ra csökkent. Első ránézésre úgy tűnik, hogy az értékpapírok profitáltak az alacsony hozamokból, tavaly ugyanis két százalékponttal 29%-ra nőtt a friss megtakarításokon belüli arányuk, ami új rekord. Az értékpapírok, azokon belül is főleg a részvények jó teljesítménye szintén az USA-nak köszönhető, az európai, japán és ausztrál megtakarítók inkább szabadultak részvényeiktől tavaly.

bankbetét

Tavaly is a bankbetétek maradtak a legnépszerűbb befektetések a friss pénzek számára, immár nyolcadik éve. Ezzel ugyanakkor jelentős veszteségeket is elkönyvelnek a háztartások: azzal, hogy bankbetétben és egyéb likvid eszközben parkoltatják a pénzüket, tavaly 600 milliárd eurónyit buktak az infláció miatt.

infláció

A háztartások kötelezettségei világszinten 5,7%-kal nőttek 2018-ban, ami valamivel kevesebb, mint az azt megelőző évben mért 6%-os növekedés. Ezen belül az adósságállomány felfutóban volt az elmúlt 5 évben, és lassan visszatér arra a szintre, amit a válság előtt láttunk. A gazdasági növekedésnek köszönhetően a GDP-arányosan mért adósságállomány megmaradt 65%-nál. Az adósságindex az egyes régiókban hasonló módon stagnálást mutat, kivéve Ázsiában, ahol csak az elmúlt három évben közel 10 százalékponttal nőtt, ilyen ütemű növekedést produkált egyébként az USA is közvetlenül a jelzálogválság előtt. Ennek köszönhetően Ázsiában 52,4%-on volt a GDP-arányos adósságállomány tavaly év végén, mintegy kétszer olyan magas szinten, mint Kelet-Európában és Latin-Amerikában.

adósság

Amerika a leggazdagabb régió

Ha kivesszük a bruttó pénzügyi vagyonból az adósságot, akkor tavaly a világon közel 130 ezermilliárd eurót tett ki a nettó pénzügyi vagyon, ami éves összevetésben közel 2%-os visszaesést jelent. A világ szegényebb és gazdagabb régiói között továbbra is magas a vagyoni különbség. Továbbra is Észak-Amerika a leggazdagabb régió a világon, ahol az egy főre jutó nettő pénzügyi vagyon közel 174 ezer eurót tett ki tavaly. Ehhez képest Kelet-Európa lett a legszegényebb régió a világon, itt az egy főre jutó nettó vagyon mindössze 4430 eurót ért el.

egy főre jutó vagyon

Most először történt az elmúlt tíz év alatt olyan, hogy a világ középosztályába tartozók száma nem nőtt: tavaly év végén világszinten valamivel több mint egymilliárd ember tartozott a középosztályhoz, ami nagyjából ugyanannyi embert jelent, mint 2017 végén. Mindeközben a középosztály régiós összetétele már meglehetősen sokat változott: a kínai és ázsiai emberek aránya több mint 20 százalékponttal nőtt, miközben a nyugat-európaiak, észak-amerikaiak és japánok aránya összességében 20 százalékponttal csökkent.

A tanulmány szerint a világ leggazdagabb 10%-ába tartozók birtokolják a világ nettó pénzügyi vagyonának 82%-át, közöttük a leggazdagabb 1% (akiknek átlagos nettó pénzügyi vagyona meghaladja az egymillió eurót) birtokolja a teljes vagyon 43%-át. 2000 óta viszont a leggazdagabb decilisbe tartozók száma több mint nyolc százalékponttal csökkent.

Mi a helyzet Kelet-Európában és Magyarországon?

Tavaly 4,8%-kal nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, ami valamivel alacsonyabb, mint a 2017-ben mért 6,7%. Összességében a vagyon egy év alatt 64 milliárd euróval nőtt a régióban, ezzel pedig összesen tavaly év végén elérte az 1400 milliárd eurót a kelet-európai pénzügyi vagyon.

keleti vagyon

A kelet-európaiak vagyonuk egy jelentős részét, 45,3%-át bankbetétben tartják a tanulmány szerint. Az alacsony kamatkörnyezet ellenére a régió pénzügyi vagyonnövekedésének közel fele 2013 óta a bankbetéteknek köszönhető. A bankbetétállomány egy év alatt több mint 9%-kal nőtt, ezzel elérve a 635 milliárd eurót 2018 év végén. Ehhez képest az értékpapírokban lévő vagyon 440 milliárdot tett ki.

A biztosítások és nyugdíjalapok a kelet-európai régió háztartásainak portfóliójában átlagban csupán 13,2%-ot tesz ki, de ez országról országra változik: Magyarországon például csupán 7,5% az arány, de Szlovákiában már közel 26%.

Az évszázad kezdete óta a kelet-európai országok háztartási adósságállománya tízszeresére, a 2000-ben mért 42,8 milliárd euróról 434,4 milliárd euróra nőtt tavaly év végére. 2000-ben a háztartási adósságállomány a régió GDP-jének 9,7%-át tette ki, ma ez az arány 31,7%.

adósság gdp kelet

Az egy főre jutó nettó pénzügyi vagyon a kelet-európai országokban 9430 eurót tett ki tavaly év végén. A régióban a csehek voltak a leggazdagabbak a vizsgált időszakban, ahol az egy főre jutó vagyon közel 17 ezer eurót tett ki, a második Észtország 16,2 ezer euróval, majd Szlovénia jön 15,2 ezer euróval. A legszegényebb országnak Szlovákia és Románia bizonyult, ahol az egy főre jutó nettó pénzügyi vagyon 6255 és 4878 euró volt. Magyarország a negyedik helyre fért fel a listán.

egy főre jutó vagyon kelet

Címlapkép: Getty Images/ The Washington Post

mnb jegybank hungary
BMW
Autógyár robotokkal
Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
jack ma_alibaba_getty