szegény_gazdag_getty
Befektetés

Igaz, amit sokan eddig csak sejtettek: a gazdagok kevesebb adót fizetnek, mint a szegények

Portfolio
Majdnem tíz éve annak, hogy Warren Buffett azt mondta: kevesebb adót fizet, mint a titkárnője, köszönhetően a rendszerben lévő számos egérútnak és adójóváírásnak, ami a gazdagok javára szól. Két egyetemi professzor most megvizsgálta és arra jöttek rá, valóban több adót fizetnek a szegényebb amerikaiak, mint a gazdagabbak.

A The New York Times cikke szerint a 400 legvagyonosabb amerikai tavaly összességében kevesebb adót fizetett, mint bármelyik másik jövedelmi osztály. Ez hatalmas változás ahhoz képest, hogy az 1950-esés 1960-as években a gazdagabbak még sokkal több adót fizettek, mint a középosztálybeliek vagy a szegényebbek.  Az új adatok szerint azóta azok az adónemek, amelyek jobban fájtak a gazdagoknak, mint az ingatlanadó vagy vállalati adó, csökkentek, az adóelkerülés pedig egyre gyakoribbá vált.

Nem segített a helyzeten Trump 2017-es adóreformja sem, amely ugyancsak a gazdagoknak kedvezett és lényegében ez vezetett ahhoz, hogy a gazdagok adórátája alacsonyabban van, mint bármelyik másik jövedelemkategóriáé.

A Kaliforniai Egyetemen tanító két professzor tanulmánya szerint tavaly a 400 legvagyonosabb amerikai által fizetendő adó összesített mértéke 23% volt, az általuk befizetett adó pedig teljes bevételük negyedét sem érte el. Ez az adóráta 1950-ben még 70% volt, 1980-ban pedig 47%.

Címlapkép: Getty Images/ Mike Marsland

iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
GettyImages-1139642499factoryworkermunkás
Frankfurti tőzsde
CLA
shopping01
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
erste bank