aranyarfolyam
Befektetés

A válság óta nem történt ilyen, aranyba menekülnek a befektetők

Portfolio
Régóta nem volt ilyen népszerű az arany a befektetők körében, mint az elmúlt napokban, a kereskedelmi háború, a Brexit és a globális gazdasági lassulás közepette keresik a befektetők a menedéket.

A héten ismét előtérbe kerültek a kereskedelmi háborús aggodalmak, ahogy közeledik az amerikai-kínai tárgyalások újabb fordulója. Közben a globális gazdasági lassulás jelei egyre nyilvánvalóbbak, a részvénypiacok esnek, a befektetők pedig keresik az alternatív, biztonságos lehetőségeket. Látványosan az arany felé fordultak, régóta nem volt ilyen érdeklődés a nemesfém iránt, mint az elmúlt hetekben.

Az aranyrudak tőzsdén kereskedett alapjaiba (ETF) sorozatban 17 napja áramlik a tőke, ilyen hosszú sorozatra utoljára 2009-ben, a 2008-as válság árnyékában volt példa. Az érdeklődés még úgy is töretlen, hogy az 1500 dolláros szint fölé nem igazán tudott emelkedni az arany árfolyama. A teljes aranyrúdállomány már csak alig 35 tonnával van elmaradva a 2012-ben felállított mindenkori rekordtól a Bloomberg adatai szerint.

Az arany spot árfolyama 1503 dolláron áll a londoni kereskedésben ma, idén közel 18 százalékot emelkedett és idén hatéves csúcsot döntögetett.

Ezért olyan vonzó most az arany

Az arany, mint menekülőtermék iránti érdeklődés azt követően ugrott meg 2019-ben, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború eszkalálódott és már szemmel látható hatással volt a globális gazdasági növekedésre. A napokban ismét a fókuszba került a kereskedelmi háború, elvileg csütörtökön folytatódnak a Kína és az Egyesült Államok közötti tárgyalások, de a szivárgó hírek nem túl sok jóval kecsegtetnek. Újabb kínai vállalatok kerültek fel az amerikai kereskedelmi feketelistára és egyes hivatalnokoknál vízumkorlátozásokat vezetett be az Egyesült Államok. A piaci szereplők nem is várnak áttörést az eheti megbeszélésektől.

És a kereskedelmi háború csak az egyik komoly kockázat most a világban. Közeleg a Brexit és megállapodás még mindig nincs, a Societe Generale elnöke a napokban arra figyelmeztetett, hogy „hard Brexit” esetén a világ recesszióba süllyedhet és az esemény katasztrófát jelenthet az egész pénzügyi rendszernek. Az IMF vezetője, Kristalina Georgieva szintén borús képet festett, a Valutaalap várakozásai szerint idén a világ 90 százaléka a növekedés lassulásával küzdhet.

Mit gondolnak az elemzők?

A Citigroup elemzője optimista az arany árfolyamára, szerinte folytatódni fog a tőkebeáramlás és 12 hónapos időtávon 1700 dolláros árfolyamot vár. A gyenge feldolgozóipari és szolgáltatóipari ISM-adatok azt mutatják, hogy a kereskedelmi háború elkezdett fájni az Egyesült Államok gazdaságának.

A Philips Futures elemzője szerint a piacok most kivárnak, hogy mi történik az amerikai-kínai tárgyalásokkal, ha rosszabbra fordul a helyzet, akkor arra számíthatunk, hogy kockázatkerülés kezdődik.

Az OCBC elemzője szerint az 1600-as szintet is megütheti az arany árfolyama, a meglebegtetett monetáris lazítás fényében (Jerome Powell Fed-elnök tegnapi nyilatkozatában kamatcsökkentést és a jegybanki mérleg bővítését helyezte kilátásba) további beáramlás várható az arany hátterű tőzsdén kereskedett alapokba. Az alacsony kamatkörnyezetben ugyanis csökkennek a hozamot nem termelő arany tartásának alternatív költségei, valamint a dollárra is nyomás helyeződhet.

A címlapkép forrása: Carla Gottgens/Bloomberg via Getty Images

Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Névtelen tervválság forint