GettyImages-495462944
Befektetés

Megszólaltak az elemzők az MNB kamatdöntése után

Portfolio
Továbbra is laza, támogató monetáris politikára lehet számítani, az alapkamat emelését 2021 negyedik negyedéve előtt vélhetően nem lépi meg a jegybank - így kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a monetáris tanács keddi döntését, amellyel változatlanul 0,90 százalékon hagyta az alapkamatot.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője rámutatott: jövőre nem várható szigorítás, egyrészt a vezető jegybankok várható lazításai miatt, másrészt mert az infláció várhatóan a jövő év második felében is elmarad majd a 3 százalékos céltól, legközelebb 2021-ben folytatódhatnak a normalizációs lépések. Véleménye szerint az alapkamat emelésére 2021 negyedik negyedéve előtt nem lehet számítani, de nem kizárt, hogy erre még később kerül sor. Suppan Gergely jelezte: a forint közelmúltbeli gyengülése némi felfelé mutató kockázatot jelent az inflációra nézve, így a monetáris kondíciók lazítására nem lát jelentős mozgásteret. Kiemelte: a hazai gazdaságot jellemző szignifikáns megtakarítási többlet, a következő években az uniós forráslehívások következtében jelentős többletbe kerülő költségvetési pénzforgalmi egyenleg, valamint a nemzetközi hozamkörnyezet miatt nem valószínű, hogy a piaci hozamok számottevően emelkednének, így a Bubor kamatlábak, valamint a rövid állampapír hozamok tartósan alacsony szinten, a kamatfolyosó aljára tapadhatnak.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője úgy ítélte meg: a jegybank keddi közleménye továbbra is laza, támogató monetáris politikát jelez előre, a jegybank a gazdaság túlfűtöttségének és így az inflációnak a mérséklődését a külső hatások mellett az új állampapírtól és a fiskális politikától várja. Rámutatott: az MNB döntéshozói a külső és belső folyamatok közül a külső folyamatokat látják erősebbnek, ami szintén a laza monetáris politika irányába hat. Hozzáfűzte: amíg az inflációs mutató lehetővé teszi, fennmarad az ultralaza monetáris politika, azonban a belső inflációs folyamatok és a tartósan gyenge forintárfolyam a szigorítás irányába mutathatnak. A monetáris politika alakulását nagyban befolyásolhatja, hogy hogyan alakul a nyugat-európai gazdaságok teljesítménye és inflációja - jelezte a Századvég üzletágvezetője.

Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője szerint a magyar jegybank kivár, a monetáris tanács keddi közleménye nem tartalmazott érdemi, új információt. A tanács ismét jelezte, hogy a monetáris politika irányultsága változatlanul támogató, a gazdasági szereplők finanszírozási költségei kedvezőek. Rámutatott: további monetáris lazítás várható a nagyobb jegybankoktól. A nagy központi bankok közül az Európai Központi Bank mind az inflációs, mind a növekedési folyamatokat szem előtt tartja, míg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed most inkább a növekedési adatokra koncentrál. Az Equilor várakozása szerint gyenge maradhat a forint, nem számítanak arra, hogy az euró-forint árfolyama tartósan a 323-327-es tartomány alá süllyedjen a következő időszakban - jelezte Varga Zoltán.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Veszélyben a K&H ügyfelei: itt a csalók új módszere
DLAPE20190501316
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
shutterstock_239067772
kutatas fejlesztesi tamogatas hatasa GettyImages-1124557272
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
shutterstock_239067772