gazdag_vagyon_shutter
Befektetés

A gazdagok között is a leggazdagabbak: íme 5 érdekesség, amit még te sem hallottál róluk

Portfolio
A héten tette közzé a Credit Suisse 2019-es jelentését, amelyben a világ vagyoni helyzetét mutatja be. Többek között kiderül belőle, hogy a leggazdagabb 10 százalék között 100 millió kínai és 99 millió amerikai van, tovább nőtt a dollármilliomosok száma, ahogyan a globális vagyon is. Mostani cikkünkben 5 érdekesebb ábrát emeltünk ki a tanulmányból.

A hét elején beszámoltunk arról röviden, hogy a Credit Suisse friss jelentése szerint a világ legtehetősebb tíz százalékába tartozók közül a kínaiak száma először haladta meg az amerikaiakét. A tanulmányból többek között kiderül az is, hogy:

  • az idei év közepén a leggazdagabb 10 százalék között 100 millió kínai és 99 millió amerikai volt;
  • a dollármilliomosok száma a vizsgált időszakban 1,1 millióval, 46,8 millióra emelkedett, együttes vagyonuk 158,3 ezer milliárd dollár volt, ami a világ vagyonának a 44 százaléka;
  • a Credit Suisse előrejelzése szerint a világ milliomosainak a száma a következő öt évben 63 millióra emelkedhet;
  • az év közepéig tartó 12 hónapban a globális vagyon 2,6 százalékkal, 360,6 ezer milliárd dollárra nőtt, ami a következő öt évben 27 százalékkal, 459 ezer milliárd dollárra emelkedhet.

Svájc a győztes

A tanulmány szerint, ha megnézzük, hogyan alakult az egy felnőtt korúra jutó vagyon 2018-ról 2019-re, akkor azt kapjuk, hogy Svájcban nőtt egy év alatt a legtöbbet az érték, összesen közel 18 ezer dollárral. Svájcot az USA követi közel 12 ezer dolláros növekménnyel, a harmadik helyre pedig Japán fért fel több mint 9 ezer dollárral. A nagy vesztesek közül Ausztrália emelkedik ki, ahol az egy felnőttre jutó vagyon közel 29 ezer dollárral csökkent egy év alatt. Ezt követi Norvégia, majd Törökország 7520 és 5230 dolláros mínusszal.

Amerikában van a legtöbb dollármilliomos

Amerika mindenkit leköröz abból a szempontból, hogy mennyi dollármilliomosnak ad otthont: a jelentés szerint 18,6 millió fő mondhatja ott magát dollármilliomosnak, ez a teljes dollármilliomos populáció 40%-át jelenti. Sok éven keresztül Japán foglalta el a második helyet a listán, de idén Kína megelőzte 10%-os arányával, ehhez képest Japán csupán 6%-os részesedéssel bír.

A gazdagok között is ők a leggazdagabbak

Az elemzés szerint az 1 és 5 millió dollár vagyonnal bírók száma a világon több 41 millió embert tesz ki. Az 5 és 10 millió dolláros vagyonnal bírók már kevesebben vannak, mintegy 3,7 milliónyian, míg a 10 és 50 millió dollár közöttiek száma 1,8 millió főt tesz ki. Az 50 millió dollárnál is nagyobb vagyonnal rendelkezők összesen kicsivel több mint 168 ezren vannak a világon.

Hol élnek a leggazdagabbak?

2019 közepével bezárólag a becslések szerint 55 920 olyan ember élt a világban, akinek legalább 100 millió dollárnyi vagyona van, 4830 felnőttnek pedig 500 millió dollárt is meghaladó vagyona. A regionális bontást Észak-Amerika vezeti több mint 84 ezer dollármilliomossal, ezt követi Európa közel 34 ezer fővel, majd az ázsiai és csendes-óceáni országok 22,6 ezer fővel.  

4ábr

Nőnek a vagyoni egyenlőtlenségek, ha nő a pénzügyi vagyon

Bár eddig is tudni lehetett, a lenti ábra csak megerősíti, hogy a vagyoni egyenlőtlenségek csak nőnek akkor, amikor a pénzügyi vagyon gyorsabb ütemben nő, mint a nem pénzügyi vagyon.  Ha megnézzük, hogyan alakul egyes országokban a piaci kapitalizáció az ingatlanárakhoz viszonyítva, és ezzel együtt a legvagyonosabb 1% aránya a teljes vagyonon belül, akkor azt kapjuk, hogy 2008 és 2018 között szoros kapcsolat volt a vizsgált paraméterek között. Ott van példának Oroszország, ahol a vizsgált tíz év alatt 13 százalékponttal nőtt a legvagyonosabb 1% aránya a teljes vagyonon belül, ezzel együtt pedig a részvényárak is háromszor gyorsabb ütemben nőttek, mint a lakásárak.

5ábr
Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
forint zuhanás euró árfolyam