idős_nyugdíj_mti
Befektetés

Megdöbbentő a valóság: ez a nyugdíjasok sorsa Magyarországon

Portfolio
Tudtad, hogy Magyarországon 2050-re meghaladja a 40%-ot a legalább 55 évesek aránya a teljes népességen belül? És azt, hogy 30 év múlva már csak két aktív korú tart el egy nyugdíjast? Az Eurostat friss elemzésében azt nézte meg, milyen a nyugdíjasok élete és helyzete az EU-ban, ebből többek között kiderül az is, hogy itthon a 65 évesek hátralevő várható élettartama a férfiak esetében 14 év, a nők esetében pedig 18 év környékén van. Az érdekesebb ábrákból szemezgettünk mostani cikkünkben.
A magyar egészségügy helyzete kerül górcső alá a Portfolio november 6-ai Private Health konferenciáján. Ne maradj le róla, gyere el te is! Részletek itt:

Egyre csak öregszik Európa

2018 elején az EU-s tagállamokban 512 milliónyian éltek, ez az előrejelzések szerint 2044-re 525 millióra növekszik. Csakhogy nem a fiatalok lesznek többen, hanem az idősek. A 65 évesek és annál idősebbek aránya a teljes népességen belül a tavaly év eleji 101 millió főről 149 millióra emelkedik 2050-re.

eurostat1

Érdekes módon maga az idősebb társadalom is egyre öregszik, a becslések szerint a 85 évesek és a felettiek száma az EU-ban 2018 és 2050 között több mint duplájára nő, a mostani 14 millió körüliről közel 32 millió főre 2050-re. Sőt, azok száma is jelentősen emelkedik majd a vizsgált évek alatt, akik elérték vagy meghaladták a 100 éves életkort: a mostani 106 ezerről a számuk több mint 500 ezerre nő 2050-re.

A becslések szerint Magyarországon 2050-re meghaladja a 40%-ot az 55 évesek vagy a felettiek aránya a teljes népességen belül.

eur2

Az időskori függőségi ráta tavaly Luxemburgban volt a legalacsonyabb 20,6%-kal, míg a legmagasabb értéket Olaszország érte el több mint 35%-kal. Sajnos a 2050-ig tartó időszakban ez a függőségi ráta csak még gyorsabban növekszik, különösen Szlovákiában, Írországban, Lengyelországban és Spanyolországban. Harminc év múlva az EU-s tagországok felében fogja meghaladni a függőségi ráta az 50%-ot, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint 2 aktív korú fog majd eltartani egy nyugdíjas korút ezekben az országokban.

Magyarországon 1990-ben még 20% körül volt a függőségi ráta, tehát akkor még 5 aktív korú tartott el egy idős embert idehaza. Ez az arány tavalyra 30% körülire romlott, 2050-re pedig nálunk is elérheti az 50%-os értéket.

eur3

Az adatok szerint a 65 éves vagy a feletti idős nők körében gyakoribb, hogy egyedül élnek, EU-s átlagban 40% körüli volt az egyedül élő idős nők aránya az egy fős háztartások körében, míg a férfiaknál ugyanez az arány csupán 22%-ot tett ki. Nagyjából ezek az arányok a magyar helyzetet is fedik.

eur4

A 65 év és a felettiek körében EU-s átlagban mintegy 60%-ot tesz ki azoknak az aránya, akik saját lakásban vagy házban laknak és nincs jelzáloghitelük, mintegy 20% piaci áron bérli otthonát, míg mintegy 10% pedig kedvező áron bérli azt.  Magyarországon közel 90% azoknak az időseknek az aránya, akik saját házban élnek jelzáloghitel nélkül, akik pedig bérelnek, azok többsége kedvező áron tudja ezt megtenni

eur5

Mennyi évünk van még hátra nyugdíjasként?

A születéskor várható élettartam folyamatosan nő az EU tagországaiban, az 1960-as évek óta mindkét nem esetében 10 évente átlagosan több mint 2 évvel. Az adatok azt mutatják, hogy a születéskor várható élettartam esetében a nemek közötti egyenlőtlenség is csökkenni látszik, ugyanis az utóbbi időben a férfiak várható élettartama gyorsabb ütemben nőtt, mint a nőké.

Itthon a 65 évesek hátralevő várható élettartama a férfiak esetében 14 év, a nők esetében pedig 18 év környékén van, ezekkel az értékekkel összességében csak Romániát és Bulgáriát előzzük meg az EU-s országok között.

eur6

Érdekességképp megnézték azt is, hogy 65 évesen mennyi az a hátralévő idő, amit még egészségesen tud eltölteni az ember. A 28 EU tagállamban 2017-es adatok szerint egy 65 éves nő átlagosan 10.2 évet tud eltölteni egészségben, ez a hátralévő várható élettartamának közel felét jelenti. Ez a férfiak esetében már csak 9,8 év, viszont náluk ez a hátralévő életük közel 55%-át jelenti.

Magyarországon a 65 éves nők esetében a fennmaradó, átlagosan 18 hátralévő évből mindössze olyan 6-7 év telik még egészségben, a férfiak esetében pedig 14 évből szintén 6-7, tehát a férfiak arányaiban több évet töltenek egészségesen.

eur7

Az elhízásban élen járnak a magyar nyugdíjasok

Ha már egészségben töltött évek, az elhízás az egyik legnagyobb egészségügyi probléma az idősek körében az EU-ban (ez egyébként össztársadalmi szinten is így van). Azt lehet látni, hogy az évek előrehaladtával az elhízás esélye nő: a 65-74 év közöttiek több mint ötöde számított elhízottnak az EU-ban 2017-es adatok szerint, a felnőtt lakossági körében ez az arány közel 15% volt. Ami pedig lesújtó, hogy a 65-74 év közöttiek legalább 30%-a számít elhízottnak Magyarországon, és rajtunk kívül Csehországban, Máltán, Észtországban és Lettországban is.

eur8

Jó ez a nyugdíj, csak nem lehet belőle megélni

Tavaly 230,4 millió 15 éves vagy annál idősebb ember dolgozott az EU-ban, közöttük 45,3 milliónyian voltak azok, akik 55 vagy annál idősebbek voltak. 2008és 2018 között a dolgozó felnőtt lakosság száma az EU-ban 3,5%-kal nőtt, az idősek foglalkoztatása viszont még ennél is gyorsabb ütemben: az 55-64 év közötti foglalkoztatottak száma tíz év alatt 45,5%-kal, a 65 és a felettiek száma pedig 52,1%-kal emelkedett.

eur9

Magyarországon az 55-64 év közöttiekből 2003-ban még csak 30% dolgozott, ez tavalyra 55% környékére emelkedett. A 65-74 év közöttiek esetében érdemi növekedés nem volt, tavaly közülük nagyjából 5% dolgozott a nyugdíj mellett.

eur10

Megkérdezték az 50-69 év közöttieket, akik már nyugdíjat kapnak, hogy milyen okból dolgoznak vagy dolgoznának a nyugdíj mellett. Magyarországon a legfontosabb érv messze az volt, hogy az elégséges jövedelmez megteremtsék. Érdekes módon vannak olyan országok, ahol nem a pénzügyek szólnak a nyugdíj melletti munka mellett, sokkal inkább olyan tényezők, mint a munkaszeretet. Ilyen ország például Ausztria, Hollandia, Luxemburg, Dánia, Svédország vagy Szlovénia is.

eur11

Azzal, hogy egyre öregszik a társadalom, a nyugdíjban részesülők aránya a teljes lakosságon belül folyamatosan emelkedik az EU-ban. 2016-ben a teljes EU-s lakosság közel negyede részesült öregségi és/vagy özvegyi nyugdíjban, 2008 és 2016 között majdnem minden EU-s tagországban nőtt a nyugdíjat kapók aránya a teljes népességen belül, kivéve például Magyarországot, ahol valószínűleg a korhatáremelések miatt csökkent az arány (a másik magyarázat még a népességnövekedés lehetne).

eur12

A magyar nyugdíjasok korábbi fizetésük 65%-át kapják meg nyugdíjban

Ha azt nézzük meg, hogy a korábbi kereset hány százalékát kapják meg az emberek nyugdíjasként, akkor azt lehet látni, hogy EU-s átlagban ez 58%, Magyarországon a nyugdíjasok még az átlag felett is vannak mintegy 65%-kal. Ilyen szempontból a legjobb az olasz nyugdíjasok helyzete, mivel náluk közel 90% ez az arány, a legrosszabb dolguk pedig egyértelműen az íreknek van, ahol utolsó fizetésük alig több mint 30%-át kapják meg nyugdíjként.

eur13

Címlapkép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gazdag nyaralás_getty_stock