parlament
Befektetés

Még soha nem volt ilyen: 13% feletti fix hozamot ígér neked egy tegnapi bejelentés

Portfolio
Kiderült: a novemberinél is kedvezőbb feltételekkel igényelhetik decemberben a babaváró hitelt azok a fiatal házaspárok, akik nem vagy nem teljes biztonsággal vállalnak a következő öt évben gyermeket. Tovább apadt ugyanis a hozamkörnyezet, így csökken az a kamattámogatási összeg is, amit öt év múlva a baba elmaradása esetén vissza kell fizetni. Szuperállampapírral kombinálva így 13,5% körüli éves fix hozamot ígér a 10 milliós babaváró hitel decemberi igénylése, most bemutatjuk a részleteket.

Babaváró hitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Kedvező ÁKK-bejelentés: csökkent a hozamkörnyezet

Azok számára, akik korábbi cikkeinkből (például a nagy visszhangot kapott legutóbbiból) már ismerik a babaváró hitel és a szuperállampapír kombinálásának előnyeit, mutatjuk először is a lényegi aktualitással frissített táblázatot. Azoknak, akik a témáról most tájékozódnak először, érdemes később visszatérniük erre a részre. A tábla lényege:

 • az ÁKK honlapján tegnap megjelent információk alapján csökkentek a kamattámogatásoknál mérvadó referenciahozamok, az ÁKK aukciós 5 éves átlaghozama 1,16%-ról 1,00%-ra csökkent - ez lesz a mérvadó a decemberben igénylendő babaváró hitelek állami kamattámogatása esetében,
 • ezzel az 5 év után visszafizetendő kamattámogatás összege 1,538 millió forint helyett 1,447 millió forint lesz, amennyiben 5 év alatt nem érkezik baba,
 • a változás még nyereségesebbé teszi a 10 milliós babaváró hitelnek a 4,95%-os éves hozamú szuperállampapírba történő befektetését: az 5. év végén 3,740 millió forint lesz a számlán, ez a havi 45-46 ezer forintos (enyhén csökkenő) befizetésekre vetítve évi 13,5%-os fix hozamot jelent, az 5 év alatt elért nominális nyereség pedig 1,060 millió forintra emelkedik.

AKIK TEHÁT BABAVÁRÓ HITEL FELVÉTELÉN ÉS ENNEK MÁP+ ÁLLAMPAPÍRBA TÖRTÉNŐ BEFEKTETÉSÉN GONDOLKOZTAK, AZOK SZÁMÁRA MEGÉRI DECEMBERBEN, ÉS NEM NOVEMBERBEN IGÉNYELNI A HITELT.

szuperall

Hogy működik a konstrukció?

Azok a hitelképes házaspárok vehetik fel a babaváró hitelt, amelyekben a feleség 41 év alatti (a további feltételeket lásd cikkünk végén). A babaváró hitel és a szuperállampapír kombinálásának a  receptje a következő:

 • Felvesszük egy banknál a 0%-os, kamattámogatott babaváró hitelt, lehetőség szerint annak 10 millió forintos összegét (de kisebb összegekkel ugyanúgy működik) akár 20 éves futamidővel.
 • A felvett hitelösszeg egészét MÁP+ állampapírba fektetjük 5 évre, ezzel kihasználva annak évi 4,95%-os maximális hozamát.
 • 5 éven keresztül törlesztjük a babaváró hitelt, amely az időarányosan megfizetendő tőkeösszegen túl egy (évi 0,5%-os, tartozásarányos) garanciadíj megfizetését jelenti, így a havi törlesztőrészlet 45 833 forintról fokozatosan, kis mértékben csökken.
 • Ha nem érkezik (új) gyermekünk a hitelfelvételt követő 5 éven belül (a 12 hetes magzatot és a 2019. július 1-je után született örökbefogadott gyermeket már elfogadják), akkor jogszabály szerint visszafizetjük a babaváró hitel kamattámogatását 5 év múlva. Ez egy decemberben felveendő 10 milliós babaváró hitel esetében 1,060 millió forint lesz.
 • Az 5. év végén kamatostul felvesszük a MÁP+ állampapírban kamattal együtt felhalmozódott 12,732 millió forintot, és ebből (jogszabály szerint díjmentesen) végtörlesztjük a babaváró hitel megmaradt 7,5 millió forintos tőketartozását, ha nem akarunk „büntetőkamatot is fizetni” a hitel hátralévő élettartama alatt (ez a decemberben felveendő babaváró hiteleknél 6,30% lenne, de a hozamkörnyezet valószínű emelkedése miatt 5 év múlva és a futamidő hátralévő részében sokkal több is lehet).
 • 5 év múlva marad tehát 3,785 millió forintunk, amit szabadon felhasználhatunk.

EZ A KOMBINÁCIÓ OLYAN, MINTHA RENDSZERES MEGTAKARÍTÁSUNK LENNE: HAVI KÖZEL 45 EZER FORINT BEFEKTETÉSÉBŐL 5 ÉV ALATT CSAKNEM 3,8 MILLIÓ FORINTOT SIKERÜL FELHALMOZNI. EZ SZÁMÍTÁSUNK SZERINT 1,060 MILLIÓ FORINTOS ÖTÉVES NYERESÉGNEK ÉS 13,5%-OS ÉVES HOZAMNAK (BELSŐ MEGTÉRÜLÉSI RÁTA) FELEL MEG, AMIT EGYETLEN KOCKÁZATMENTES BEFEKTETÉS SEM BIZTOSÍT MAGYARORSZÁGON.

További részletek a témáról szóló legutóbbi cikkünkben olvashatók.

A babaváró lényege 10 pontban

 1. A kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg.
 2. Kamatmentes és szabad felhasználású a hitel, ingatlanfedezet sem kell hozzá, ugyanis ezt az állam készfizető kezessége "pótolja".
 3. A hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy ezt követően születő és örökbefogadott) gyermek érkezése után az aktuális tartozás 30%-át, a harmadik után az aktuális tartozás 100%-át engedik el, és minden egyes gyermek érkezése után 3 évre felfüggesztik a tartozást.
 4. Legfeljebb 10 millió forintig, legfeljebb 20 évre és legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel a hitel.
 5. Azok a házaspárok igényelhetik, akiknél a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét. Legalább az egyik házasfél legalább 3 éve tb-jogosult vagy felsőoktatási tanulmányokat folytat(ott). Ha a házaspár valamely tagja legalább egy gyermeket nevel, akkor legalább az egyik házastársnak az első házasságában kell élnie (az özvegyüléssel megszűnt házasság nem számít).
 6. A hitelintézetek saját általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket.
 7. A hitelkérelmet a benyújtást követő 10 napon belül el kell bírálniuk a folyósító hitelintézeteknek.
 8. Nem számítható fel díj a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért sem, viszont az államnak évente a fennálló kötelezettség 0,5%-ára rúgó díj jár egy év alatt.
 9. A hitel azáltal kamatmentes, hogy az állam (jelenlegi hozamkörnyezet alapján 5% körüli) kamattámogatást nyújt hozzá 5 éves kamatperiódussal.
 10. Ha 5 éven belül baba érkezik (akár örökbefogadással), akkor a hitel végig kamatmentes marad, ellenkező esetben vissza kell fizetni a már igénybe vett (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján évi 5%-os) kamattámogatást, és megnő a hitel kamata (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján legfeljebb közel 8%-ra).

Babaváró hitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
NYSE, trader, broker, válság