parlament
Befektetés

Még soha nem volt ilyen: 13% feletti fix hozamot ígér neked egy tegnapi bejelentés

Portfolio
Kiderült: a novemberinél is kedvezőbb feltételekkel igényelhetik decemberben a babaváró hitelt azok a fiatal házaspárok, akik nem vagy nem teljes biztonsággal vállalnak a következő öt évben gyermeket. Tovább apadt ugyanis a hozamkörnyezet, így csökken az a kamattámogatási összeg is, amit öt év múlva a baba elmaradása esetén vissza kell fizetni. Szuperállampapírral kombinálva így 13,5% körüli éves fix hozamot ígér a 10 milliós babaváró hitel decemberi igénylése, most bemutatjuk a részleteket.

Babaváró hitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Kedvező ÁKK-bejelentés: csökkent a hozamkörnyezet

Azok számára, akik korábbi cikkeinkből (például a nagy visszhangot kapott legutóbbiból) már ismerik a babaváró hitel és a szuperállampapír kombinálásának előnyeit, mutatjuk először is a lényegi aktualitással frissített táblázatot. Azoknak, akik a témáról most tájékozódnak először, érdemes később visszatérniük erre a részre. A tábla lényege:

 • az ÁKK honlapján tegnap megjelent információk alapján csökkentek a kamattámogatásoknál mérvadó referenciahozamok, az ÁKK aukciós 5 éves átlaghozama 1,16%-ról 1,00%-ra csökkent - ez lesz a mérvadó a decemberben igénylendő babaváró hitelek állami kamattámogatása esetében,
 • ezzel az 5 év után visszafizetendő kamattámogatás összege 1,538 millió forint helyett 1,447 millió forint lesz, amennyiben 5 év alatt nem érkezik baba,
 • a változás még nyereségesebbé teszi a 10 milliós babaváró hitelnek a 4,95%-os éves hozamú szuperállampapírba történő befektetését: az 5. év végén 3,740 millió forint lesz a számlán, ez a havi 45-46 ezer forintos (enyhén csökkenő) befizetésekre vetítve évi 13,5%-os fix hozamot jelent, az 5 év alatt elért nominális nyereség pedig 1,060 millió forintra emelkedik.

AKIK TEHÁT BABAVÁRÓ HITEL FELVÉTELÉN ÉS ENNEK MÁP+ ÁLLAMPAPÍRBA TÖRTÉNŐ BEFEKTETÉSÉN GONDOLKOZTAK, AZOK SZÁMÁRA MEGÉRI DECEMBERBEN, ÉS NEM NOVEMBERBEN IGÉNYELNI A HITELT.

szuperall

Hogy működik a konstrukció?

Azok a hitelképes házaspárok vehetik fel a babaváró hitelt, amelyekben a feleség 41 év alatti (a további feltételeket lásd cikkünk végén). A babaváró hitel és a szuperállampapír kombinálásának a  receptje a következő:

 • Felvesszük egy banknál a 0%-os, kamattámogatott babaváró hitelt, lehetőség szerint annak 10 millió forintos összegét (de kisebb összegekkel ugyanúgy működik) akár 20 éves futamidővel.
 • A felvett hitelösszeg egészét MÁP+ állampapírba fektetjük 5 évre, ezzel kihasználva annak évi 4,95%-os maximális hozamát.
 • 5 éven keresztül törlesztjük a babaváró hitelt, amely az időarányosan megfizetendő tőkeösszegen túl egy (évi 0,5%-os, tartozásarányos) garanciadíj megfizetését jelenti, így a havi törlesztőrészlet 45 833 forintról fokozatosan, kis mértékben csökken.
 • Ha nem érkezik (új) gyermekünk a hitelfelvételt követő 5 éven belül (a 12 hetes magzatot és a 2019. július 1-je után született örökbefogadott gyermeket már elfogadják), akkor jogszabály szerint visszafizetjük a babaváró hitel kamattámogatását 5 év múlva. Ez egy decemberben felveendő 10 milliós babaváró hitel esetében 1,060 millió forint lesz.
 • Az 5. év végén kamatostul felvesszük a MÁP+ állampapírban kamattal együtt felhalmozódott 12,732 millió forintot, és ebből (jogszabály szerint díjmentesen) végtörlesztjük a babaváró hitel megmaradt 7,5 millió forintos tőketartozását, ha nem akarunk „büntetőkamatot is fizetni” a hitel hátralévő élettartama alatt (ez a decemberben felveendő babaváró hiteleknél 6,30% lenne, de a hozamkörnyezet valószínű emelkedése miatt 5 év múlva és a futamidő hátralévő részében sokkal több is lehet).
 • 5 év múlva marad tehát 3,785 millió forintunk, amit szabadon felhasználhatunk.

EZ A KOMBINÁCIÓ OLYAN, MINTHA RENDSZERES MEGTAKARÍTÁSUNK LENNE: HAVI KÖZEL 45 EZER FORINT BEFEKTETÉSÉBŐL 5 ÉV ALATT CSAKNEM 3,8 MILLIÓ FORINTOT SIKERÜL FELHALMOZNI. EZ SZÁMÍTÁSUNK SZERINT 1,060 MILLIÓ FORINTOS ÖTÉVES NYERESÉGNEK ÉS 13,5%-OS ÉVES HOZAMNAK (BELSŐ MEGTÉRÜLÉSI RÁTA) FELEL MEG, AMIT EGYETLEN KOCKÁZATMENTES BEFEKTETÉS SEM BIZTOSÍT MAGYARORSZÁGON.

További részletek a témáról szóló legutóbbi cikkünkben olvashatók.

A babaváró lényege 10 pontban

 1. A kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2022. december 31-éig köthető meg.
 2. Kamatmentes és szabad felhasználású a hitel, ingatlanfedezet sem kell hozzá, ugyanis ezt az állam készfizető kezessége "pótolja".
 3. A hitel vissza nem térítendő támogatássá alakulhat: a második (a hitelfelvételt követően születő vagy ezt követően születő és örökbefogadott) gyermek érkezése után az aktuális tartozás 30%-át, a harmadik után az aktuális tartozás 100%-át engedik el, és minden egyes gyermek érkezése után 3 évre felfüggesztik a tartozást.
 4. Legfeljebb 10 millió forintig, legfeljebb 20 évre és legfeljebb havi 50 ezer forintos törlesztőrészlettel vehető fel a hitel.
 5. Azok a házaspárok igényelhetik, akiknél a feleség betöltötte a 18. életévét, de még nem töltötte be a 41. életévét. Legalább az egyik házasfél legalább 3 éve tb-jogosult vagy felsőoktatási tanulmányokat folytat(ott). Ha a házaspár valamely tagja legalább egy gyermeket nevel, akkor legalább az egyik házastársnak az első házasságában kell élnie (az özvegyüléssel megszűnt házasság nem számít).
 6. A hitelintézetek saját általános belső szabályaik szerint minősíthetik hitelképesnek az igénylőket.
 7. A hitelkérelmet a benyújtást követő 10 napon belül el kell bírálniuk a folyósító hitelintézeteknek.
 8. Nem számítható fel díj a kölcsön elbírálásáért, folyósításáért és előtörlesztéséért sem, viszont az államnak évente a fennálló kötelezettség 0,5%-ára rúgó díj jár egy év alatt.
 9. A hitel azáltal kamatmentes, hogy az állam (jelenlegi hozamkörnyezet alapján 5% körüli) kamattámogatást nyújt hozzá 5 éves kamatperiódussal.
 10. Ha 5 éven belül baba érkezik (akár örökbefogadással), akkor a hitel végig kamatmentes marad, ellenkező esetben vissza kell fizetni a már igénybe vett (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján évi 5%-os) kamattámogatást, és megnő a hitel kamata (a jelenlegi hozamkörnyezet alapján legfeljebb közel 8%-ra).

Babaváró hitelt vennél fel? Használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
pozsony2