gazdag_yacht_shutterstock-20190809
Befektetés

Maroknyi ember kezében a világ pénze: kiderült, mivel keresik degeszre magukat a szupergazdagok

Portfolio
8500 milliárd dollár van a szupergazdagok kezében a világon, 5 év alatt 589-en váltak dollármilliárdossá, az általuk irányított cégek pedig messze felülteljesítik az MSCI indexét. A UBS és a PwC közös tanulmányából kiderül, mibe fektetnek a világ leggazdagabbjai, mely szektorokban látják a jövőt és hogyan törnek fel a női milliárdosok.

A milliárdosok cégeivel lehetett sok pénzt keresni

A UBS és a PwC közös, dollármilliárdosokról szóló tanulmánya szerint a tavalyi évvel bezáruló 15 évben a milliárdosok által vezetett tőzsdei cégek a vizsgált időszak alatt közel 18%-os hozamot értek el éves szinten, szemben az MSCI ACWI indexének 9,1%-os hozamával.  

ubs1

Ezek a cégek profitabilitásban is verik az indexben szereplőket, a tőkearányos megtérülésük az elmúlt 10 év alatt 16,6%-ot ért el, szemben az index 11,3%-ával.

ubs2

8500 milliárd dollár, de tavaly elfogyott a lendület

Az elmúlt öt évben a dollármilliárdosok vagyona 34,5%-kal nőtt, elérve ezzel a 8500 milliárd dollárt. Ugyanezen időtávon 589-en váltak milliárdossá a világban, ezzel 2101 főre növelve a számukat. Csakhogy tavaly 4,3%-kal, tehát 388 milliárd dollárral csökkent a szupergazdagok vagyona, köszönhetően az erős dollárnak, a kereskedelmi feszültségeknek, a lassuló gazdasági növekedési félelmeknek és a piacok volatilitásának.

ubs3

Az elmúlt 5 évben a kínai vállalkozók nőttek ki a második legnagyobb milliárdos csoporttá, közel háromszoros vagyonnövekedésükkel megelőzték az oroszokat is. Tavaly azonban a kínai milliárdosok vagyona 12,3%-kal csökkent, számuk pedig 48-cal 325 főre.

ubs4

A technológiában a jövő

Mindeközben a technológiai területen mozgó milliárdosok viszik a hátukon a gazdaságot is, a tavaly ez a szegmens volt az egyetlen, amelyen belül nőtt a milliárdosok vagyona, az elmúlt öt évben az ezen a területen mozgó szupergazdagok vagyona közel duplázódott. A technológiai vagyon több mint 60%-át továbbra is a szoftver, internet és elektronikai üzletágak teszik ki, de az új milliárdosok elsősorban a fintech és multimédia területéről nőnek ki.

ubs5

Érdekes adat, hogy a női milliárdosok száma gyorsabb ütemben nőtt, mint a férfiaké az elmúlt 5 év során. A nők száma 46%-kal, 160-ról 233 főre nőtt, mindeközben a férfiaké 39%-kal. Ezzel együtt a női milliárdosok vagyona 26%-kal 871,2 milliárd dollárra nőtt, köszönhetően főként Ázsiának.

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bróker marcsi_mti