morningstar_getty
Befektetés

Nekimentek a világ legismertebb befalapos oldalának az akadémikusok

Portfolio
Egy akadémikusokból álló csoport azzal vádolja a Morningstart, a világ legismertebb befalap-összehasonlító és pontozó oldalát, hogy félrevezeti a befektetőket, ugyanis az oldalán található amerikai kötvényalapokat sok esetben biztonságosabbnak tünteti fel, mint amilyenek valójában – számol be a hírről a Financial Times.

Huaizhi Chen, Umit Gurun és Lauren Cohen professzorok egy friss írásukban arra mutatnak rá, hogy nem minden esetben fedi a valóságot a Morningstar befalap-pontozásos rendszere, ugyanis az oldal az alapok önbevallásán alapuló scoringot épít ki, a professzorok szerint viszont ezek az adatok sokszor félrevezetőek. Ezt abból szűrték le, hogy összevetették a Morningstar oldalán fellelhető portfólióadatokat azzal, amelyet az alapok kötelezően az amerikai tőzsdefelügyelet felé is lejelentenek, és ebből kiderült, hogy az alapok korántsem tartanak annyi AAA-s és AA-s besorolású kötvényt, mint amennyit írnak.

Mindez pedig azért is gond, mert a befektetők a Morningstaron látott pontozás alapján döntenek sok esetben egy-egy befektetésről, ugyanakkor a professzorok becslése szerint a magas és közepes hitelminőséggel rendelkező alapok 30%-át ítéli kevésbé kockázatosnak a rendszer, mint amilyen valójában lenne.

Más akadémiai kutatások egyébként már rávilágítottak arra, hogy szoros összefüggés van a Morningstar-pontozás és az alapok tőkeáramlása között: megfigyelték, hogy nagy tőkebeáramlások és kiáramlások követték egy-egy alap esetében annak felül-, illetve alulminősítését.

Az akadémikusok szerint a Morningstar is hozzáférne a SEC-hez benyújtott adatokhoz, mégis abból dolgozik, amit az alapkezelők adnak meg. Az alapok rossz besorolása pedig legtöbb esetben azt eredményezi (99%-ban), hogy biztonságosabb kategóriába kerülnek. Mindez azért is baj, mert így az érintett alapok sokszor jobb teljesítményt mutatnak fel a hasonló csoportban lévőkhöz képest, pedig ha valóban a saját csoportjukban lennének, akkor nem lenne olyan kiugró a hozamuk.

Címlapkép: Christopher Dilts/Bloomberg via Getty Images 

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bróker marcsi_mti