hindenburg_getty
Befektetés

Ajjaj: visszatért a két baljós ómen a piacokra

Portfolio
Két fontos mutató együttes megjelenésére hívta fel a figyelmet egy neves tréderes blog a Nasdaq-indexben, visszatért ugyanis a Hindenburg-ómen, és nem egyedül: az Omaha Titanic-szindróma is jött vele – írja a MarketWatch.

Ha ez a két mutató kéz a kézben jön, sosem jelent jót, márpedig a Nasdaqnál most mindkettőt meg lehet figyelni – állítja a Sentiment Trader.

A Hindenburg-ómen egy technikai jelzésekre épülő elemzési módszer, amely a részvénypiaci összeomlásokat próbálja előre jelezni. Nevét a Hindenburg katasztrófáról kapta, a német Zeppelin-léghajó 1937-ben leszállás közben gyulladt ki és semmisült meg. A Hindenburg-ómen beteljesüléséhez 5 kritériumnak kell teljesülnie, és ráadásul 36 napon belül a jelzésnek újra meg kell érkeznie ahhoz, hogy nagy bizonyossággal zuhanás jöjjön a tőzsdéken, de ha a megerősítés is megérkezik, akkor a múltbeli adatok alapján nagy valószínűséggel 5 százalékosnál is nagyobb esés következik be.

Az 5 kritérium a következő:

  • A New York-i tőzsdén (NYSE) az egy éves csúcsra és az egy éves mélypontra eső részvények arányának nagyobbnak kell lennie, mint 2,2 százalék
  • A csúcsok és a mélypontok összegei közül a kisebbnek is meg kell haladnia a 69 darabot
  • Az NYSE 10 heti mozgóátlagának emelkednie kell
  • A vizsgált napon a McClellan oszcillátornak negatívnak kell lennie
  • Az egy éves csúcson lévő részvények száma nem lehet több mint duplája az egy éves mélypontra esett részvények számának

Ha ez nem lenne elég, még a Titanic-szindróma is felütötte fejét, amely Bill Omaha nevéhez fűződik még 1965-ből. Ennek lényege, hogy amint a Nasdaq eléri az éves csúcsát, hét kereskedési napon belül az új mélypontok száma meg kell haladja az új csúcsok számát (ez más indexre is igaz). Ha ez bekövetkezik, az eladási jelzést jelent a piacoknak. Márpedig a Sentiment Trader vezetője szerint most ez történt: A Nasdaq az elmúlt 7 kereskedési napban 52 hetes csúcsára futott, és ehhez hozzájön az is, hogy a Nasdaqon az 52 hetes mélypontok száma meghaladta az 52 hetes csúcsok számát.

Júliusban az oldal már felfedezett egy Hindenburg és Titanic-ómenekkel vegyes jelzést, és akkor valóban visszaestek a piacok, amíg az elmúlt pár hétben magukhoz nem tértek.

Címlapkép: Lambert/Getty Images

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street tőzsde