nyugdíjas
Befektetés

Az önkéntes nyugdíjpénztár a legnépszerűbb, de meredeken jönnek fel a nyugdíjbiztosítások

Portfolio
A hazai lakosság fele egyáltalán nem rendelkezik nyugdíjmegtakarítással, a fiatalabbak körében pedig még rosszabb ez az arány – derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. kutatásából. Némi optimizmusra ad okot ellenben, hogy már minden nyolcadik felnőttkorú havi 10 000 forintot meghaladó összeget tesz félre, és minden tizediknek van nyugdíjbiztosítása. A kutatás eredményei megerősítik az MNB adatait, hogy ugyan az önkéntes nyugdíjpénztárakban van a legtöbb megtakarítónak pénze, a 2014 óta adójóváírással támogatott nyugdíjbiztosítások is egyre népszerűbbek.

Törnek fel a nyugdíjbiztosítások

Jelenleg három fontosabb nyugdíjcélú öngondoskodási termék van Magyarországon, melyet az állam is támogat:

  • az önkéntes nyugdíjpénztárak,
  • a nyugdíjbiztosítások,
  • és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ).

A magyar lakosság elsősorban nyugdíjpénztárban takarít meg, az MNB adatai szerint 1,1 millió nyugdíjpénztári szerződés van most a piacon. A legnagyobb növekedés az elmúlt években viszont a 2014 óta elérhető, államilag támogatott nyugdíjbiztosítások piacán tapasztalható: míg tavaly ilyenkor 250 ezer, ma már több mint 320 ezer ilyen szerződés van a piacon, miközben a pénztártagok száma alig 20 ezerrel növekedett, a NYESZ-számlák száma pedig évek óta csökken.

Az MNB számításai szerint a nyugdíjbiztosítások költégelvonásának mértéke átlagosan magasabb ugyan, mint az önkéntes nyugdíjpénztáraké (lásd az alábbi táblázat sázmait), szép számmal található azonban a piacon olyan nyugdíjbiztosítás, amely az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokkal szemben is sikerrel veszi fel a versenyt. A nyugdíjbiztosítások előnye továbbá, hogy

  • a tanácsadó, a biztosító noszogat, hogy fizessük a megtakarításunkat rendszeresen,
  • számos olyan plusz extrát tudunk vásárolnii, mint a kockázati kiegészítők (vagyis munkaképesség csökkenésére; rokkantságra, tartós betegségre is nyújthat fedezetet), a haláleseti alapbiztosítás, a díjátvállalás, árfolyamfigyelő, a sok esetben díjmentes portfólió-módosítás lehetősége,
  • egységes, MNB által jóváhagyott költségmutatók és európai KID-dokumentumok teszik átláthatóvá ezeket a termékeket.
nyp

Mindhárom termék legnagyobb vonzereje a 20%-os adójóváírás, melyet éves befizetésünkkel arányosan, maximum a táblázatban említett összegig vehetünk igénybe. Egyszerre több megtakarítást is indíthatunk, együttesen ezekhez 280 ezer forint állami támogatást vehetünk igénybe évente.

Egy érdekes kutatás eredményei

Az OECD adatai szerint 2008 és 2017 között a magyar háztartások nettó megtakarítási rátája megduplázódott, a nettó jövedelem 3,66 százalékáról 7,35 százalékára emelkedett, és ezzel hazánk a felső egyharmadba került az uniós országok rangsorában. A CIG Pannónia ebből kiindulva azt vizsgálta legfrissebb, nyugdíjkorhatárnál fiatalabb felnőttek körében országos, reprezentatív kutatásában, hogy a magyar lakosság milyen arányban és mennyit tesz félre nyugdíjas éveire.

A felmérés során az összes megkérdezett fele, a 25-29 éves korosztály pedig több mint háromnegyede állította, hogy semmilyen nyugdíj célú megtakarítással nem rendelkezik. A megkérdezettek 40 százaléka vallotta azt, hogy spórol időskorára, közülük legtöbben (14,6 százalék) önkéntes nyugdíjpénztári tagok[1], és minden tizedik válaszadó rendelkezik nyugdíjbiztosítással.

A havi összegeket tekintve a megtakarítók fele 1000 Ft és 10000 Ft között tesz félre nyugdíjra, míg negyedük 10000 Ft és 20000 Ft között spórol. Ami a pénzügyi ismereteket illeti, amennyiben nyugdíjjal kapcsolatos ügyekben szeretnének tájékozódni, úgy a megkérdezettek közel fele az interneten böngészik válaszok után, ám 21 százalék kifejezetten elzárkózik, nem tájékozódik, nem érdekli őket a téma.

Tipikusan 21. századi jelenség az úgynevezett „mamahoteles” generáció, amelynek jellemzően huszonéves tagjait úgy támogatják szüleik, hogy a családi fészekben maradhatnak, így nem kell lakhatásra költeniük. Az Eurostat 2018-as statisztikái szerint a magyar fiatalok több mint háromnegyede ilyen. Ha azonban azt vizsgáljuk, hogy a nyugdíjas korúakat hogyan segítik a fiatalabb generációk, akkor más eredményeket kapunk. A megkérdezett nyugdíjkorhatár alattiak több mint fele nem támogatja nyugdíjaskorú rokonait anyagilag, és minden ötödik válaszadó nyilatkozta, hogy alkalmanként ugyan, de próbál segíteni. Még kevesebben, a kutatásban résztvevők csupán tizede tud rendszeres anyagi hozzájárulást nyújtani az idős rokonoknak. 2018-ban éves szinten a támogatás mértéke a megkérdezettek közel negyedénél kevesebb mint 50.000 forint volt.

A válaszadókat arról is megkérdezték, hogyan ítélik meg egy átlagos magyar nyugdíjas életét. A résztvevők majdnem fele küzdelmesnek tartja azt, negyedük pedig éppen elfogadhatónak.

Cikkünk megjelenését a nyugdíjbiztosításokat is kínáló CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. támogatta.

Borítókép: Getty Images.

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gazdag nyaralás_getty_stock