norvég alap
Befektetés

Tömegével vennék ki pénzüket az emberek a norvég alapból, de nem engedik nekik

Portfolio
A világ legnagyobb vagyonalapjának számító norvég olajalap mindig is hangoztatta, hogy a benne kezelt pénz a norvég embereké. Most úgy tűnik, kisebb magyarázatra szorul ez az állítás, ugyanis a norvég emberek tömegével keresik fel az alapot azzal, hogy köszönik az eddigi munkát, de akkor ők most kivennék a pénzüket.

A Bloomberg cikke utal arra, hogy az alap múlt hónapban lépte át a 10 ezermilliárd norvég koronás vagyonszintet, ezzel pedig egyre több norvég érdeklődik az alapnál arról, mikor és hogy vehetné ki az őt illető részt.

Nem kevés pénzről van szó, ha az alap vagyonát elosztjuk a nagyjából 5,3 millió norvég között, akkor fejenként 200 ezer dollárt kapnának most kézhez.

Az alapot kezelő Norges Bank Investment Management szóvivője szerint régebben is voltak hasonló megkeresések, de az utóbbi időben tapasztalt érdeklődés valóban nagyobb, ami összefügghet a fent említett vagyoni mérföldkő elérésével. Mindez viszont jó lehetőséget teremt szerinte arra is, hogy elmagyarázzák az embereknek, hogy az alappal a jövő generációjának akarnak majd segíteni, főleg amiatt, hogy az olajkitermelés korszaka előbb-utóbb véget ér.

Az alap csak Norvégián kívül fektet be, elkerülve ezzel a hazai gazdaság túlhevítését. Az alap a jelen generációjára is költ a vagyonából, nemrég az olaj árában bekövetkező nagyobb esés hatására kénytelenek voltak hozzányúlni az alap vagyonához, hogy a költségvetési hiányt valahogyan finanszírozni tudják.

matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
NYSE, trader, broker, válság