star wars_mifid_getty_editorial
Befektetés

Az erő legyen velünk: jön az új MiFID?

Portfolio
Nagyon találó volt, amikor egy Star Wars hasonlattal kezdte a Financial Times azt a véleménycikkét, amely a MiFID 2 újragondolásával kapcsolatos aggályokat sorolta. Merthogy tavaly év elején lépett életbe, jövőre máris újragondolná a MiFID 2-es szabályokat az Európai Bizottság a befektetők és a nemzeti szabályozó hatóságok sorozatos panaszáradatát követően.

Az Európai Bizottság olyan területeket vizsgálna felül a MiFID 2-es szabályokon belül, mint a piaci adatok költsége, befektetővédelem és a kisebb cégek számára végzett elemzői szolgáltatás. Az új szabályozást eredetileg azzal a céllal álmodták meg, hogy nagyobb védelmet biztosítson a befektetők számára, nagyobb transzparenciát és élesebb versenyt hozzon a tőkepiacon.

Az ügyre rálátó források szerint Brüsszel hamarosan összeül az érintett piaci felekkel, hogy újragondolják a MiFID 2 egyes passzusait. Az alapkezelők és a banki szereplők már egy ideje hangoztatják, hogy az új irányelv csak a költségeket emelte meg, de a fogyasztók számára csak kevés addicionális előnnyel járt. Egyesek szerint az európai befektetési banki iparágat is veszélyezteti oly módon, hogy ott inkább az amerikai szereplőknek ad lépéselőnyt.

Bármit is módosítanak a MiFID 2-n, addig biztosan várnak vele, amíg a bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen át nem veszi az irányítást. Addig is a jelenlegi apparátus már készíti elő a szükséges lépéseket a felülvizsgálathoz.

A források szerint a bizottság egy fő fókusza a piaci adatokhoz való hozzáférés költsége lenne, ugyanis a bankok, portfóliómenedzserek és a brókerek is amiatt panaszkodnak, hogy a MIFID 2 hatályba lépése óta kétszámjegyű díjnövekedések voltak az adatszolgáltatóknál és tőzsdéknél. Ugyancsak tervben annak a szabálynak a felülvizsgálata is, hogy az európai befektetőknek az EU-n belül kelljen részvényekkel kereskedniük.

A MiFID 2-vel kapcsolatos fontosabb változásokról itt írtunk:

Címlapkép: Gusti Aldi/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
kanapé_mutargy