trader befektető kereskedő
Befektetés

Óvatos optimizmussal várják az év végét a profi magyar befektetők

Portfolio
A kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások haladásával enyhül a feszültség a fejlett tőkepiacokon, egy esetleges megállapodás pedig szép löketet adhat egy komolyabb Mikulás-ralinak az év végére. A magyar befektetési alapokat kezelő profi portfóliómenedzserek többsége óvatos optimizmussal várja a decembert, hiszen bár a jelek egyelőre biztatók, számos kockázati tényező miatt megismétlődhet a tavaly év végi tőkepiaci zuhanás.

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a novemberi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben nyolc alapkezelő szerepeltette magát.A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Aegon Alapkezelő, Amundi Alapkezelő, CIB Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Erste Alapkezelő, MKB-Pannónia Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

Óvatos optimizmus

A magyar befektetési alapokat kezelő profi szakemberek többsége úgy látja, hogy kevésbé érzékenyek már a tőkepiacok a kínai-amerikai kereskedelmi konfliktus kisebb változásaira, így már csak egy-egy nagyobb bejelentésre reagálhatnak érdemben a tőzsdék. A szakemberek többsége arra számít, hogy hamarosan megállapodhat a két nagyhatalom, ez pedig újabb löketet adhat az amerikai és kínai tőkepiacoknak egyaránt, viszont van, aki figyelmeztet: ha zátonyra futnak a tárgyalások, akár komoly eséssel is záródhat az év vége.

Szintén felkavarhatja az állóvizet az, hogy jövőre lesz az elnökválasztás az Egyesült Államokban, ez pedig növelheti a volatilitást a piacokon. Különösen egy demokrata győzelem borzolhatja fel a kedélyeket, melynek reális esélye van többek közt Michael Bloomberg indulása miatt is.

A piacok stabilitása szempontjából fontos tényező, hogy több profi befektető is úgy véli, hogy a Fed egyelőre kivár, viszont van, aki úgy gondolja, hogy az amerikai jegybank akár már 2020 elején újra lazíthat.

Akad több olyan portfóliómenedzser is, aki úgy véli, hogy Európa gyengélkedése már a végéhez közelít, lehet látni a fényt az alagút végén a beszerzési menedzser-indexek és a feldolgozóipari számok alakulása miatt. Egyes szakemberek hozzátették: az EKB is vághatja a kamatokat, főleg, ha a Fed is így tesz. Néhány szakember viszont továbbra is szkeptikus Európa növekedési kilátásait illetően, hiszen a német gazdaság gyengélkedése a többi országra is kihathat a régióban.

A magyar piacon a profi befektetők többnyire úgy véli, hogy kitarthat a tőzsdei emelkedés dinamikája, a kötvénypiacokkal kapcsolatosan viszont többen is óvatosabbak.

Ilyen környezetben eltérő, hogy milyen eszközökben látnak most fantáziát a szakemberek: vannak, akik szerint fejlett részvényeket, ezen belül is techpapírokat érdemes venni, de több olyan szakember akad, aki a feltörekvő gazdaságok kötvény- és részvénypiacaiban, ezek közül Brazíliában, Oroszországban, Indiában és Indonéziában is potenciált lát. Néhány portfóliómenedzser kifejezetten high-yield kötvényeket venne. Egyes szakemberek szerint pedig alternatív eszközökben, például ingatlanokban vagy nemesfémekben érdemes gondolkodni.

Mikulás-ralira felkészülni?

Az óvatos optimizmus a mintaportfóliók összetételén is látszik:  szinte alig változtattak a szakemberek kitettségükön, azok, akik mégis így tettek pedig enyhén növelték részvény és kötvénykitettségüket. A legnépszerűbb eszközosztályt viszont továbbra is az alternatív eszközök jelentik.

A részletesebb bontásból kiderül, hogy a pénzpiaci eszközök vannak jelen a mintaportfóliókban a legnagyobb súllyal, ezt követik a hedge fundok, majd a nemzetközi kötvények.

Az összesítők legizgalmasabb ábrája talán az egyes eszközkategóriák havi változását taglaló chart, de most ezen sem láthatunk túl markáns változásokat, hiszen egy olyan eszközosztály sincs a pénzpiaci eszközöket kivéve, melynek súlya az összesítőben 1% fölött változott volna. A pénzpiaci eszközökből kiáramló „pénz” kötvényekbe és részvényekbe áramlott most.

A részvények súlya egyébként február óta nem volt ilyen magas a mintaportfóliókban.

A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:

A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.

Címlapfotó: Getty Images Hungary

Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
erste bank