Wall Street
Befektetés

Elképesztőt megy a világ egyik legnépszerűbb befektetése – Már 6 ezermilliárd dollárnál jár

Portfolio
Rekord magasságokba, 6 ezermilliárd dollárra ugrott a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) kezelt vagyona a világon, ezzel kevesebb mint négy év alatt duplázták a vagyonukat – írja a Financial Times.

Az ETF-ek előretörését főként a pénzügyi válság teremtette meg, miután a tradicionális, aktívan kezelt befektetések sorra csődöt mondtak. Az elmúlt tíz év során az ETF-ek 3,5 milliárd dollárnyi vagyont gyűjtöttek.

A BlackRock becslései szerint az ETF-ek 2023 végére elérhetik a 12 ezermilliárd dolláros állományt is. A BlackRock iShares ETF-családja csak idén 125 milliárdot gyűjtött, ezzel októberben a részleg által kezelt vagyon meghaladja a 2000 milliárd dollárt, ezzel pedig a BlackRock által kezelt vagyon 7000 milliárdra ugrott.

Hasonlóan nagyot ment eddig az ETF-piac másik nagy szereplője, a Vanguard is, amely idén eddig 88 milliárdot összegyűjtve az ETF-ekben már közel 6 ezermilliárd dolláros kezelt vagyonnál jár cégszinten.

A friss adatok szerint idén eddig a kötvény-ETF-ek bizonyultak a legkeresettebbeknek, ez az első év, hogy a kötvény-ETF-ek több pénzt vonzottak be, mint a részvény-ETF-ek. Az ETFGI adatai szerint az év első 10 hónapjában a kötvény-ETF-ekbe 191 milliárd dollárnyi friss pénz áramlott, szemben a részvények által gyűjtött 158 milliárddal. A szakértők szerint a befektetők igyekeznek olcsóbban kikeverni egy-egy kötvényportfóliót, mivel a piacon a kötvények egyenkénti összegyűjtése sokkal költségesebb lenne.

A kötvény-ETF-ek által felszámított díjak azonban még mindig túl magasak, sokszor az aktívan kezelt hagyományos kötvényalapok is kisebb díjjal dolgoznak, ami a szakértők szerint nonszensz és ezzel mielőbb kezdeni kell valamit.

Az ETF-ekhez hasonló utat kezdenek bejárni az ESG-befektetések is, ezekről bővebben itt írtunk:

Címlapkép forrása: Shutterstock

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Webp