Befektetés

Az ünnepi asztal ékei

műtárgy.com
Mostanra már valószínűleg mindenki a tökéletes ajándékok beszerzésén, az ételsor megtervezésén, a karácsonyi dekoráció kialakításán gondolkodik. Olykor kicsit feszítettnek tűnhet ilyenkor a menetrend és rengetegnek a tennivaló, mégis örömteli elképzelnünk, hogy hamarosan a szeretteink, családunk, barátaink körében tölthetjük az ünnepeket. Karácsonykor és Szilveszter este a lakás egyik legfontosabb pontja általában az étkezőasztal, függetlenül attól, hogy sokfogásos vacsorával vagy egy könnyedebb menüvel készülünk. Az asztalt körbeülve a vendégek egymásra hangolódnak, élénk beszélgetések, történetmesélések, nagy nevetések töltik be a teret. Mivel az asztal ilyen fontos szereppel bír, szeretjük ünnepivé varázsolni. Előkerülhetnek családi ereklyék, fontos alkalmakra tartogatott asztali díszek, étkészletek. Amennyiben nem rendelkezünk ilyesmivel, még nem késő beszereznünk őket. Az év végi aukciókon garantáltan egyedi és értékes darabokhoz juthatunk hozzá, amelyekkel elindíthatjuk a saját családi hagyományunkat is. Egyáltalán nem szükséges az asztal minden pontjára műtárgyat tennünk, az örök érvényű igazság itt is a hasznunkra válhat: a kevesebb néha több. Ha egyetlen, ám a szívünknek igazán kedves, időtálló darabot választunk, az is épp olyan hatásos lehet, mintha a desszertesvillától az utolsó szalvétagyűrűig mindent most próbálnánk beszerezni. Az alábbiakban ötleteket szeretnénk adni ahhoz, hogy milyen kiegészítőkkel öltöztethetjük ünneplőbe az étkezőasztalt idén karácsonykor. A cikkben szereplő műtárgyakat pedig egy közelgő aukción meg is tudják vásárolni az érdeklődők.

Elsőként egy biedermeier ezüsttálcára szeretnénk felhívni a figyelmet, amely hasznos kiegészítője lehet az ünnepi asztalnak. Egy ehhez hasonló, aprólékos, finom mintával díszített tálcára leginkább a koccintáshoz előkészített üvegpoharakat tennénk, amelyeken keresztül átsejlik a szép ornamentika is.

229_biedermeier_fülestálca
Biedermeier fülestálca, ezüst, Bécs, 1840

Díszes, de mégsem hivalkodó ez a historizáló asztalközép, amelyet az ezüst és az üveg kettőse tesz igazán elegánssá. Az üveg kínálótálat közrefogó ezüst foglalatot oroszlánfejek és griffmadarak díszítik, garantálva, hogy a tárgy semmiképpen se maradjon észrevétlen az asztalon.

historizáló_asztalközép
Historizáló asztalközép, ezüst és üveg, Bécs, XIX. sz. vége

Visszafogottabb terítékek, kisebb asztalok éke lehet ez az ezüst biedermeier cukordoboz. A stilizált akantuszleveleken álló dobozka legbájosabb részlete a körtét formázó fogó, amely játékossá és vidámmá teszi a tárgyat. Fiatalos, modern dekor kedves, értékes kiegészítőjeként is megállja a helyét.

biedermeier_cukordoboz
Biedermeier cukordoboz, ezüst, Bécs, 1844

Nagyobb asztalok esetében kényelmes megoldás, ha az asztal mindkét végére jut a sokszor használt dolgokból, például a fűszertartóból. Amennyiben fontos nekünk az összhatás, nem árt, ha ilyenkor két, legalább hasonló tárgyat választunk. Ez a francia fűszertartó-pár jó megoldás, és amellett, hogy praktikus kiegészítője a terítéknek, egyben a dísze is lehet.

francia_fűszertartó_pár
Francia fűszertartó-pár, ezüst és üveg, Párizs, 1840 k.

A teríték legfontosabb eleme az evőeszköz. Egy jó minőségű evőeszközkészlet több generáción át szolgálhatja a családot. Ráadásul a jeles alkalmakkor előkerülő „családi ezüst” egyből az ünnepélyesség érzetét kelti. Ebben a 12 személyes, szecessziós díszítésű, ezüst evőeszközkészletben a késen, villán, kanálon túl 12-12 darab süteményes villát és süteményes kést találunk, továbbá ugyanennyi teás- és mokkáskanalat, illetve három tálalót is. Diófából készült, belül szarvasbőr borítású dobozának minden részlete az odafigyelő tervezésről tanúskodik.

szecessziós_evőeszközkészlet
Szecessziós evőeszközkészlet, ezüst, Bécs, 1900 k.

Karácsonykor sok családban csendül fel a hagyományosan az asztalhoz vagy a feldíszített fához szólító csengettyűszó. A kedves szokás felélesztéséhez mutatjuk ezt a bécsi biedermeier ezüstcsengőt, amelynek fogója az igazán érdekes: az akantuszlevelekből formált kalitkában egy papagáj ül. Ez a tárgy minden bizonnyal kivívja a család legkülönbözőbb életkorú tagjainak tetszését is, így az ünnepek nagy becsben tartott kísérőjévé válhat.

bécsi_biedermeier_csengő
Bécsi biedermeier csengő, ezüst, Bécs, 1838

+ 1 ötlet: Kevés dolog tartozik hozzá jobban az ünnepi asztalhoz, és egyáltalán a karácsonyhoz, mint a gyertyafény. Érdemes lehet tehát elhelyeznünk egy-két gyertyát az asztalon, amely igazán meghitt hangulatot varázsol este. Ehhez például ilyen ezüst gyertyatartókat ajánlunk.

biedermeier_gyertyatartó_pár
Biedermeier gyertyatartó pár, ezüst, Bécs, 1831

Mindenkinek örömteli készülődést kívánunk!

Szerző: műtárgy.com

termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1191804678(1)