Befektetés

Hiánypótló kiadvány a hazai barokk freskófestészetről

műtárgy.com
November 12-én egy hiánypótló könyv bemutatóján vehetünk részt. A Barokk freskófestészet Magyarországon sorozat első, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyével foglalkozó kötetének megjelenését hosszas kutatómunka és szakmai összefogás előzte meg. Az elkészült könyvet haszonnal forgathatják a szakmabeliek és a művészetkedvelő közönség is.
vesszprem-1575458352
Veszprém, Püspöki Palota

Közép-Európában a barokk művészet egyik legjelentősebb ága a freskófestészet. A világi és egyházi épületekben megjelenő falfestmények nem pusztán dekorációs elemei, gyakran főszereplői és alakítói is az adott térnek. A barokk freskó mozgalmas, kavargó, az erőteljes fény-árnyék megjelenítéstől drámai hatást kelt. Nem elégszik meg azzal, hogy pusztán leköveti a ténylegesen rendelkezésére álló felületeket, illuzionisztikus megoldásaival tágítja, formálja a teret. Gyakran egész közel kell mennünk ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, nem egy valódi, hanem egy festett stukkódíszítéssel állunk szemben. A mű megrendelője saját hitvallásának, eszméinek, meggyőződéseinek kivetülését kívánta látni a falakon, így a freskók rendkívül sokat elmondanak a megrendelőjükről, illetve a korról is, amelyben készültek. A Barokk freskófestészet Magyarországon I. című könyv részletesen bemutatja a műveket magukba foglaló épületeteket is, foglalkozik az építéstörténettel, a freskók alkotóival és megrendelőivel, valamint az alkotások állapotával is. Így aztán átfogó képet ad a korszak művészetéről.

szekesfehervar-ciszter-2-1575458317
Székesfehérvár, ciszterci templom

A mostani kiadvány egy négy könyvből álló, 2019 és 2022 között megjelenő sorozat első kötete. A könyvek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszéken alakult kutatócsoport több éves munkájának eredményét dolgozzák fel és mutatják be. 228 magyar freskóemlék feldolgozását végezték el, dokumentálták a helyszíneken. Eddig soha nem látott részletességben bontakoznak ki a szemünk előtt a káprázatos alkotások. A kutatás új értelmezésekhez, eredményekhez vezetett, így a kiadványok megkerülhetetlenek a szakemberek számára, valamint a korszakot kedvelő érdeklődők számára is. 

A kötetet a Magyar Építészeti Múzeum és a Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ megbízásából a Magyar Művészeti Akadémia Kiadója jelenteti meg, a kötet szerkesztője a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Művészettörténeti Tanszékének egyetemi docense, dr. Jernyei Kiss János. A négyrészes sorozat első kötete 55 helyszínt mutat be.

További információ, megrendelés itt.

Szerző: műtárgy.com

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
NYSE, trader, broker, válság