Bíró Gergely Diófa
Befektetés

Mi tud egyáltalán versenyezni a szuperállampapírral?

Portfolio
Érdekes folyamatok zajlottak 2019-ben a megtakarítási piacon: a MÁP Plusz megjelenésével a különbség az intézmények és a magánszemélyek által elérhető kockázatmentes hozamban sokkal drasztikusabbá vált, az értékesítési számokból pedig az látszik, hogy a teljes piac eléggé megérezte ezt – mondta a Portfolio-nak Biró Gergely, a Diófa Alapkezelő elnök-vezérigazgatója, aki úgy látja, az új állampapír érdemi versenytársai az ingatlanalapok lehetnek.

A 2019-es év jelentősen átalakította a megtakarítások piacát Magyarországon: mi volt a legnagyobb kihívás az alapkezelők számára?

Elsőként a piaci környezetet említeném. Jónéhány éve töretlen az emelkedés a tőkepiacokon, mind a részvény-, mind a kötvénypiacon, ezzel párhuzamosan az ingatlanpiacon is. Ilyen hosszú emelkedés után mindenki vár valamilyen mértékű korrekciót. Egész évben úgy mentünk előre, hogy a lábunkat egyszerre próbáltuk a gáz- és a fékpedál fölött tartani, hogy nagyon gyorsan tudjunk reagálni egy esetleges piaci korrekcióra.

A másik nagy kihívása a 2019-es évnek a szabályozás további szigorítása volt. A válság óta a politika és a szabályozók részéről is nagyon erőteljes az elvárás, hogy a pénzügyi szektorban rejlő, nehezen átlátható kockázatokat minél jobban kezeljék. Ez egy teljesen érthető és jogos igény, ugyanakkor újabb és újabb kihívásokat jelent a piaci szereplők számára. Gondolok itt a forgalmazóknak fizetett jutalékokra, vagy az ingatlanalapok szabályozására. Sok esetben a piaci szereplők véleménye lényegileg eltér a szabályozó hatóságok által követett iránytól, nagyon nehéz megtalálni azt az utat, ami mindenki számára jó.


Ami pedig konkrétan a legnagyobb kihívás volt, az a MÁP Plusz megjelenése. Több éve fennáll a kettős kamatrendszer Magyarországon, de a MÁP Plusz megjelenésével a különbség az intézmények és a magánszemélyek által elérhető kockázatmentes hozamok között sokkal drasztikusabbá vált.

Elég nagy reklámkampány is kísérte a bevezetést, és látszik az értékesítési számokból, hogy a teljes piac eléggé megérezte ezt – így nyilván az alapkezelői szektor is.

De hogyan változott az alapkezelők élete a MÁP Plusz bevezetésével? Mennyire rázta fel a piacot az új megtakarítási termék, és miben késztette cselekvésre a szereplőket?

Én úgy látom, hogy bizonyos szereplők inkább kivárnak, mások próbálják aktívan kezelni a helyzetet. Mi eddig is használtuk privátbanki ügyfeleinknél a lakossági állampapírokat, nyilván folyamatosan keressük azokat a termékeket, amelyek a legjobb hozamokat biztosítják számukra. Általában megfigyelhető egy elmozdulás a vagyonkezelés irányába a befektetési alapok felől.

Bíró Gergely
Bíró Gergely Fotó: Szekeres Máté/Portfolio

Egyértelműen nem tett jót a befektetési alapok értékesítésének a MÁP Plusz megjelenése, de ahhoz még túl rövid idő telt el, hogy megítéljük ennek a hatását a piac struktúrájára. 2020-ban már lehetnek érdemibb hatásai, az is elképzelhető, hogy lesznek olyan szereplők, akik kivonulnak vagy lényegileg alakítják át magyarországi aktivitásukat.

Mennyiben alakította át a Diófa privátbanki vagyonportfólióját az új állampapír megjelenése?

A magánszemélyeknek elérhető kockázatmentes hozam jóval magasabb lett, és ezek mellé sokkal magasabb kockázatú eszközöket kell vásárolni, hogy ki lehessen alakítani egy, az ügyfél által elvárt portfóliót. Van egy hozam/kockázat szint, amit az ügyfél elvár, és ha a kockázatmentes hozam döntően átalakul, más kiegészítő termékekkel lehet jól elérni a megcélzott szintet.

Mit okozott az alacsony kamatkörnyezet 2019-ben a vagyonkezelőknél? Mire számít: ez megmarad a következő években is?

1,5-2 éves időtávon nem várunk drasztikus változást, ha nem történik valami tőkepiaci vagy reálgazdasági válság. Egy magas kockázatmentes hozamnál sokkal könnyebb abszolút hozamú termékekkel jó eredményt elérni. Ez egy tisztulást is jelent, sokkal inkább eldől, hogy az aktív vagyonkezelést folytató alapkezelő valóban képes-e hozzáadott értéket produkálni a viszonylag magasabb díjért, vagy sem.

Hogyan értékeli a Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt alapok teljesítményét? Mire lehet számítani 2020-ban?

Nagyon jó évet zártunk, kifejezetten jó eredményt értek el mind a retail, mind az intézményi alapjaink. Nálunk a lakossági piacon meghatározó termék az ingatlanalap is, ott az azonnali visszaváltású sorozat 4% feletti hozamot ért el, a 180 napos visszaváltású 5% körül, ezek nagyon versenyképes számok. Ugyanakkor azt kell látni, hogy a lakossági szegmens elsősorban az alapján vásárol, hogy milyen értékesítési csatorna éri őt el, és nagyon kicsi az a réteg, akik valójában szakmai alapon találják meg a jó termékeket.

Mennyiben érezték meg a Diófa ingatlanalapjai a visszaváltási szigorítást? Most hogy látják, megvan ugyanaz a kereslet az ingatlanalapok iránt, mint az első negyedévben?

Volt egy átmeneti visszaesés a MÁP Plusz indulását követően, ami várható volt, nyilván ehhez hozzájárult, hogy közvetlenül előtte jelent meg az ingatlanalapokkal kapcsolatos MNB-ajánlás is. Azóta újra növekedésnek indult az értékesítés, mivel a jelenlegi kamatkörnyezetben érdemi hozamot ingatlanokkal tudnak elérni az intézményi szereplők. Magánszemélyeknél a MÁP Plusz érdemi versenytársai az ingatlanalapok lehetnek, amelyek annyival vannak előnyösebb helyzetben, hogy az infláció ellen egy természetes védelmet és így reálhozam biztosítását jelentenek.

Ezért azt gondolom, hogy a magánszemélyek továbbra is keresni fogják az ingatlanalapokat, még ha nem is olyan ütemben, mint a MÁP Plusz megjelenése előtt. Cégek számára még egyértelműbb a helyzet: ennél jobb hozamú, azonnal hozzáférhető megtakarítási termék nincs. Egy cég számára az alternatíva a rövid lejáratú állampapír vagy bankbetétek tartása. Ezzel szemben egy azonnali visszaváltású, 4 százalék feletti hozamú termék kifejezetten jó választás.

Az abszolút hozamú alapok között úgy tűnik, sok szereplő sikeres évet zár majd, nem ritkák a 10% körüli vagy feletti hozamok, az emberek mégis kerülik a kategóriát. Ennyire él bennük a tavaly év vége, hogy még az ilyen magas hozamokra sem ugranak?

A részvényalapoknál bőven látunk 20 százalék feletti hozamokat is, ehhez képest a 10 százalék nem is olyan sok. Egy év kiugró teljesítménye alapján kevésbé lehet megítélni ezt a szegmenst. Az abszolút hozamú alapok az elmúlt 3-4 évben kifejezetten rossz időszakukat élték, ez ahhoz képest egy visszatérés az előző időszakhoz.

Bíró Gergely Diófa

Ezen alapoknak a kockázatmentes részével láthatóan minimális hozamot lehet elérni, ez az időszak mutatja meg azt, hogy kik azok az alapkezelők, akik valóban képesek hozzáadott értéket adni az ügyfelek vagyonához. Ilyen szempontból az előző néhány rosszabb év és az idei valamivel jobb után majd lassan elválik, hogy mik azok a termékek, amik igazán versenyképesek.

Mennyire jelent nehézséget a jelenlegi környezetben új ügyfeleket szerezni, az eddigieket megtartani? Szükség van újfajta ügyfélszerzési csatornákra?

Új ügyfelet szerezni mindig nehéz. Külföldön az figyelhető meg, hogy tartanak az alacsony kamatoktól megtakarítási oldalon a magánszemély ügyfelek, ezért egyértelműen látszik az elmozdulás a magasabb kockázatú termékek irányába. Magyarországon ez lassabban megy, de már nálunk is érzékelhető. Különösen azért, mert a megtakarítások növekedése, ami Magyarországon az elmúlt években megfigyelhető volt, az egy szűkebb réteget sokkal lényegesebben érintett, ezért ott sokkal nagyobb vagyonok halmozódnak fel, amivel tudnak magasabb kockázati szintet is vállalni.

Elég koncentráltak a megtakarítások, ez a privátbanki szegmensben nagy növekedést jelent.

Az intézményi ügyfelek piacán nem várunk érdemi változást. Mi is nagyon gondolkozunk azon, hogy milyen új csatornák felé lehet nyitni, de Magyarországon az látszik, hogy minden pénzügyi csoport döntően a saját termékeit értékesíti. Azok a fintech megoldások, amik az elmúlt években kezdenek tarolni Nyugat-Európában és Amerikában, Magyarországon jóval lassabban terjednek el. Középtávon nyilván lesz ebben is változás, mi nyitott szemmel figyeljük az ilyen típusú lehetőségeket.

Címlapkép: Szekeres Máté/Portfolio

A cikk megjelenését a Diófa Alapkezelő Zrt. támogatta.

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
NYSE, trader, broker, válság