cimlap_olaj0106
Befektetés

Trump erőből politizál, szárnyal az olaj és az arany

Portfolio
Trump megfenyegette Iránt, hogy aránytalanul nagy válaszcsapást fog mérni amennyiben bármilyen amerikai célpontot vagy személyt támadás ér. A feszültségek fokozódnak, ami kedvez az aranynak, az olajnak, csökkennek a kötvényhozamok, erősödik a jen, esnek a részvények.

Szárnyal az arany és az olaj, a részvényárfolyamok pedig esésbe fordultak az amerikai-iráni konfliktus következményeként. Péntek hajnalban az Egyesült Államok kiiktatott egy iráni magas rangú tábornokot, az arab ország második legbefolyásosabb emberét.

Az arany jegyzése 7 éve nem látott szintekre szökött, az olaj árfolyama pedig négy hónapja nem tartózkodott ilyen magasságokban. Az arany jelenleg 1,6 százalékkal emelkedik, míg a Brent áttörte a 70 dollárt hordónként.

Donald Trump azt nyilatkozta, hogy amennyiben bármilyen amerikai célpontot vagy személyt támadás ér, akkor „aránytalan módon” fog válaszcsapást mérni.

Mindeközben az iraki parlament vasárnap azt a javaslatot terjesztette elő, hogy az összes Irakban tartózkodó külföldi haderőt ki kellene parancsolni az országból.   

Az AMP Capital vezető közgazdásza szerint a konfliktus további fokozódásának valószínűsége igen nagy, miután az USA direktben támadást intézett Irán ellen, mire Irán megtorlást ígért, melyre Trump ismét erőből reagált. Mindez magasabb olajárakat indikálhat a közeljövőben. Ugyanakkor historikusan tekintve még messze vagyunk attól, hogy az olajárak negatívan befolyásolják a globális gazdasági növekedést, ahhoz még körülbelül duplázódnia kellene a jegyzésnek.

A korai európai kereskedésben a Eurostoxx 50 határidős jegyzése 0,6 százalékos lejtmenetet mutatott, a német DAX index pedig 0,75 százalékos esést. Az ázsiai részvények is lejtőre kerültek. nem meglepő módon a 10 éves amerikai kötvény árfolyama emelkedett, azaz a hozama 10 bázispontot csökkent még a pénteki kereskedésben, mellyel 1,7725 százalékot ért el.

A japán jen volt a legerősebb deviza, melynek elsődleges oka, hogy Japánnak rengeteg külföldi eszköze van, és a befektetők arra számítanak, hogy egy globális krízis esetén a japán alapok hazavihetik a külföldre kihelyezett tőkéjüket, melynek masszív jen erősödés lenne a következménye.

Címlapkép: Athit Perawongmetha/Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
repülőgép getty